Dostupni linkovi

Budva pod kamerama zbog kriminala


U policiji se zalažu za postavljanje sistema kamera i 24-orosatni nadzor u gradu (na fotografiji: mecima izrešetan automobil, Budva, 2011.)
U policiji se zalažu za postavljanje sistema kamera i 24-orosatni nadzor u gradu (na fotografiji: mecima izrešetan automobil, Budva, 2011.)

Nekoliko ubistava posljednja tri mjeseca u Budvi bila su razlog da gradske vlasti zatraže od policije i ostalih nadležnih institucija da se suzbije kriminalitet i vrati sigurnost građana, ali i turista u najposjećenijem primorskom gradu Crne Gore.

Budvanski parlament na hitnoj sjednici jednoglasno je usvojio Preporuku kojom se bezbjednosna situacija u gradu ocjenjuje nezadovoljavajućom, zbog čega su pozvali nadležne da suzbiju kiminalitet u gradu, vrate sigurnost građana i povjerenje u državne institucije.

Predsjednik budvanske Opštine Dragan Krapović je pozvao MUP, Upravu policije i Agenciju za nacionalnu bezbjednost da preduzmu dodatne mjere i preventivno djelovanje u suzbijanju kriminaliteta u Budvi.

"Uprava policije je bila predvidjela da pokrije grad (kamerama) na 64 lokacije, ali i ne mora da bude toliko. Sa adekvatnim video nadzorom i softverom za prepoznavanje lica i registarskih tablica, imali bi neku vrstu prevencije ovakvih događaja", rekao je Krapović.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) su podržali ove preporuku, ali i ocijenili da treba izbjeći njeno korišćenje u politikantske svrhe.

"Ukoliko je ideja da se postave kamere kako bi se pomoglo MUP-u, mi smo za. Takođe smo i za to da se kamere koje su u susjednom Petrovcu već postavljene, uvežu u taj sistem", kazao je predsjednik kluba DPS-a Marko Vuković.

Samo u prethodna 3,5 mjeseca u Budvi se desilo nekoliko ubistava i pucnjava.

Prošle subote je ubijen Slobodan Šaranović, osumnjičen da je umiješan u ubistvo Nikole Bojovića (brata Luke Bojovića, vođe Zemunskog klana).

Šaranović je početkom decembra prošle godine pušten iz pritvora u Spužu gdje je proveo skoro tri godine zbog sumnje da je organizovao ubistvo Bojovića u Beogradu aprila 2013. godine, što je on negirao.

Policija na terenu, Budva
Policija na terenu, Budva


Početkom ovog mjeseca je u budvanskom lokalu Pista došlo do ranjavanja vlasnika Zlatka Dragovića. Ovaj slučaj još nije dobio policijsko-sudski epilog.

Kraj prošle godine je obilježilo dvostruko ubistvo u Bečićima nadomak Budve, kada su ubijeni Đorđe Boreta i Dragan Zečević. Boretino ubistvo se smatra nastavkom rata između kriminalnih klanova, u kojem je među Budvanima već bilo žrtava.

Naime, krajem oktobra 2015. je ispred svog restorana iz snajpera ubijen Goran Đuričković, a njegov kum Saša Marković usmrćen je iz sačekuše pola godine ranije.

U mnogim od ovih slučajeva posljednjih mjeseci je bilo klasičnih egzekucija, kazao je Darko Ćorac iz Odjeljenja bezbjednosti Budva koji je pred odbornicima lokalnog parlamenta izložio dosadašnje rezultate istraga, pa i povodom posljednjeg slučaja ubistva Slobodana Šaranovića.

"Nepoznati napadač ili više njih je iz dva oružja lišio života pomenuto lice. Definitivno je to da je ubistvo izvršeno na organizovan način i da je u njemu učestvovalo više lica. Ostale detalje za sada ne mogu javno iznositi", rekao je Ćorac.

Strani egzekutori "obavljaju poslove"

U posljednja dva krivična djela, policija je došla do izvršilaca krivičnih djela od kojih su neki lišeni slobode, a za ostalima je raspisana potjernica naglasio je Ćorac.

"Događaj iz decembra 2016. godine, kada su dva lica izgubila život (u kafeu Trofej maskirane osobe u sred dana usmrtile Đorđa Boretu, pri čemu je stradao i Dragan Zečević), je policijski do tančina rasvijetljen. Policija je došla do izvršilaca krivičnog djela i njihovih pomagača, lišena su slobode dva lica, a za još tri se traga putem Interpolove potjernice", kazao je Darko Ćorac, te dodao:

"Drugi slučaj, koji je takođe policijski završen, je onaj januarski kada su dva lica stradala u međusobnoj pucnjavi u ulici Babilonija januara ove godine (Budvanin Miroslav Ćetković i državljanin Bosne i Hercegovine Predrag Ilinčić). Zaimljivo je da su kod oba lica nađeni telefoni sa kripto zaštitom."

Osim što su klasične likvidacije, većina ubistava u Budvi, dodaje Ćorac, ima i odliku naglašene inostranosti.

"Prema podacima koje imamo, ne samo za ova krivična djela, već i ona koja se dešavaju na teritoriji Crne Gore, dešava se da su lica koja su egzekutori dovedena sa strane, da su došla iz drugih država u Crnu Goru da počine krivično djelo", kaže Ćorac.

U policiji se zalažu za postavljanje sistema kamera i dvadesetčetvorosatni nadzor u gradu. Kažu da su za to do sada prepreka bili zakoni koji štite lične podatke i manjak finansije za kupovinu sistema nadzora.

Hronologija budvanske mafijaške crne hronike

  • 11. marta 2017. je ubijen Slobodan Šaranović, koji je bio osumnjičen za umiješanost u ubistvo Nikole Bojovića. Šaranović je 8. decembra prošle godine pušten iz pritvora u Spužu gde je proveo skoro tri godine zbog sumnje da je organizovao ubistvo Nikole Bojovića (brata Luke Bojovića, navodnog vođe Zemunskog klana) u Beogradu aprila 2013. Šaranović je negirao krivicu. Izrešetan je rafalnom paljbom ispred svog stana u Budvi.
  • 5. marta 2017. godine, u lokalu Pista ranjen je vlasnik Zlatko Dragović, rođeni brat Stevice Dragovića, nekadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju Budve, koji je hapšen zbog sumnji da je umiješan u malverzacije oko prodaje opštinske zemlje, kao i da je član kriminalne grupe na čelu sa Svetozarom Marovićem, za koju se sumnja da je preko firme Property Investments prevarila više porodica. Uz još pet osoba, Stevica Dragović je 2012. godine osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u aferi "Auto-moto društva Budva", čiju su imovinu prepisali na privatne firme.
  • 4. januara 2017. dvije osobe su stradale ispred kafea "Poco" u budvanskom naselju Babilonija. Budvanin Miroslav Ćetković i državljanin Bosne i Hercegovine Predrag Ilinčić pucali su jedan na drugog, nakon čega je Ćetković preminuo na licu mjesta, a Ilinčić u kotorskoj bolnici. Ćetković je, prema pisanju medija, navodno važio za člana klana iz Rafailovića i hapšen je 2015. godine u akciji suzbijanja šverca droga.
  • 7. decembra 2016. u bečićkom kafeu Trofej maskirane osobe usred dana usmrtile Đorđa Boretu, pri čemu je stradao i Dragan Zečević. Uprava policije je tada saopštila da indicije ukazuju da je riječ o "posljedici ranijih sukoba kriminalnih grupacija sa područja Crne Gore i regiona, zbog kriminalnih aktivnosti u koje su bile uključene, a koje su se odvijale van teritorije naše države". Mediji su prenijeli da je policija kao izvršitelje ubistva označila Ratka Vušovića i Vaslija Rafailovića koji su u bjekstvu, a koji se povezuju sa kavačkim kriminalnim klanom iz Kotora. Kao pomagači u zločinu uhapšeni su Miljan Bulatović iz Srbije i Vladimir Šmanja iz Bosne i Hercegovine. Boretino ubistvo se smatra nastavkom rata između narko klanova, u kojem je među Budvanima već bilo žrtava.
  • 27. oktobra 2015. je ispred svog restorana Fishermans u centru Budve iz snajpera ubijen Goran Đuričković, a njegov kum Saša Marković usmrćen je u klasičnoj sačekuši pola godine ranije, aprila 2015, dok je kolima prilazio svojoj kući u Bečićima. Ubistva se nezvanično povezuju sa likvidacijama koje su se u regionu i Crnoj Gori desile nakon nestanka nekoliko stotina kilograma kokaina u Španiji krajem 2014.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG