Dostupni linkovi

Vindmen: Neprimeren Trampov zahtev Ukrajini


Dženifer Vilijams, savetnica potpredsednika SAD Majka Pensa, i Aleksander Vindmen, direktor za evropska pitanja u Savetu Bele kuće za nacionalnu bezbednost
Dženifer Vilijams, savetnica potpredsednika SAD Majka Pensa, i Aleksander Vindmen, direktor za evropska pitanja u Savetu Bele kuće za nacionalnu bezbednost

Pukovnik Aleksander Vindmen (Alexander Vindman), direktor za evropska pitanja u Savetu Bele kuće za nacionalnu bezbednost, kazao je u svedočenju pred Odborom Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja, da nije "primereno da predsednik SAD traži od strane vlade da istražuje američkog državljanina i političkog oponenta".

On je rekao da "ne služi nijednoj političkoj partiji, već zemlji", te da je svoju zabrinutost oko telefonskog razgovora predsednika SAD i Ukrajine, Donalda Trampa i Volodomira Zelenskog, prijavio pretpostavljenima iz "osećaja dužnosti".

"Prijavio sam svima u lancu komande, jer je imalo posledice po nacioanlnu bezbednost zemlje. Učinio sam to iz osećaja dužnosti jer sam tokom cele svoje karijere branio nacionalnu bezbednost ove zemlje", rekao je Vindmen.

On je dodao da su "žalosni niski udarci" na ugledne i časne zvaničnike koji svedoče u istrazi tokom procesa impičmenta. "Mi smo bolji nego što smo prikazani u sirovim i kukavičkim napadima," dodao je Vindmen.

Vindmen je rekao da su američki bezbednosni zvaničnici "bili sve zabrinutiji" zbog aktivnosti Trampovog ličnog advokata Rudolfa Đulijanija u Ukrajini. U pismenom iskazu je naveo da je prolestos saznao da Đuljani u saradnji sa bivškim ukrajinskim tužiocem radi protiv američkih interesa.

Vilijams: Neprimereni Trampovi komentari

Telefonski razgovor Trampa i Zelenskog je "uključivao debatu o onome što je ličilo na domaća politička pitanja," kazala je Dženifer Vilijams (Jennifer Williams), savetnica potpredsednika SAD Majka Pensa (Mike Pence) za evropska pitanja i Rusiju u javnom saslušanju u Komitetu Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja.

Ona je navela da je Kancelarija za budžet saopštila da je vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće Mik Mulavenij (Mick Mulvaney), naložio da se 391 million dolara vojne pomoći Ukrajini zamrzne, te da nikada nije saznala zašto je ta pomoć odmruznuta 11. septembra.

Vilijams, koju je Tramp kritikovao u ponedeljak na Tviteru, kazala je tokom saslušanja da je usredsređena služenju interesima zemlje, dodajući
"da sam se sa velikim ponosom i posvećenošću zaklela da ću poštovati i braniti Ustav."

Vilijamsova je bila među američkim zvaničnicima koji su prisustvovali telefonskom razgovoru Trampa i Zelenskog. U svedočenju iza zatvorenih vrata ovog meseca, rekla je da su pojedini Trampovi komentari bili "neprimereni."

Tramp je kritikovao Vilijamsovu na Tviteru nazivajući je "Nikada Trampovac" (Never Trumper), koja bi trebalo da "bolje razradi napad na predsednika." Tramp koristi termin "Never Trumper" da bi opisao republikance koji se ne slažu sa njegovom politikom, nazivajući ih "ljudskim smećem," podseća Rojters.

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif naveo je u uvodnom govoru da je predsednik Tramp „stavio svoj lični politički iznad interesa zemlje“ pritiskajući ukrajinskog predsednika da otvori istragu o poslovanju sina Džoa Bajdena.

Republikanac Devin Nunes je pak u uvodnoj reči istakao da su mejnstrim mediji „marionete Demokratske stranke“ te da postoji „koordinacija“ između demokrata i uzbunjvača koji je prijavio da je Tramp zloupotrebio službeni položaj.

'Tri amiga'

Iskaz u utorak daju i Kurt Volker, bivši američki izaslanik u Ukrajini i Tim Morisnon, bivši ekspert za Rusiju pri Nacionalnom Savetu za bezbednost.

Volker, koji je dobio je pohvale republikanaca nakon svedočenja prošlog meseca, može očekivati hladniji prijem demokrata tokom večerašnjeg iskaza, prenosi Rojters.

On je kazao u oktobru da ne zna ni za kakav Trampov pokukšaj da izvrši pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu protiv Bajdena.

"Potpredsednik Bajden nikada nije bio tema razgovora," kazao je Volker u svedočenju iza zatvorenih vrata 3. oktobra.

Međutim, ostali svedoci su identifikovali Volkera kao jednog od "tri amiga," zajedno sa ministrom za energiju Rikom Perijem (Rick Perry), koji je u međuvremenu podneo ostavku, i američkim ambasadorom u EU Gordon Sonlendom (Sondland), koji su dobili zadatak od Trampa da pridobiju Zelenskog da istraži Džoa i Hantera Bajdena.

Tramp: Možda ću svedočiti

Tramp negira da je učinio bilo kakav prestup i ljutito je na Tviteru ponovio da je reč o "lovu na veštice" i "obmani". On je izjavio u ponedeljak da će možda svedočiti pred Odborom Predstavničkog doma za obaveštajni rad, na šta su demokrate reagovale sa skepsom.

Istraga može dovesti do formalnog podizanja optužnice protiv Trampa, koja će biti prosleđena Senatu, u kome republikanci imaju većinu, na dalji sudski postupak. Za smenu američkog predsednika potrebna je dvotrećina većina glasova u Senatu, što je malo verovatno.

Samo su dva predsednika u američkoj istoriji bila opozvana u Predstavničkom domu, ali njihova smenja nije bila potvrđena u Senatu: Bil Klinton (Bill Clinton) 1998.i Endrju Džekson (Andrew Jackson) 1868.

Ričard Nikson (Richard Nixon), koji se zbog afere "Votergejt" suočio sa impičmentom, podneo je ostavku 1974.

Fokus istrage je na telefonskog razgovor 25. jula u kojem je predsednik SAD Donald Tramp zatražio odpredsednika Ukrajine Volodomira Zelenskog da sprovede istragu usmerenu na Džo Bajdena (Joe Biden), bivšeg potpredsednika SAD i glavnog pretendenta za predsedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima sledeće godine.

Deo te istrage je i Bajdenov sin Hanter (Hunter), koji je bio angažovan u bordu direktora ukrajinske gasne kompanije Burisma u vreme dok je njegov otac bio potpredsednik SAD.

Predstavnički dom je pokrenuo postupak opoziva protiv Trampa optužujući ga da je uslovljavao vojnu pomoć Ukrajini pokretanjem istrage protiv Bajdena u cilju sticanja političke koristi, čime je prekršio Ustav.

Odbori Predstavničkog doma saslušaće ukupno devet svedoka tokom pet odvojenih saslušanja koja se održavaju u utorak, sredu i četvrtak ove sedmice.


XS
SM
MD
LG