Dostupni linkovi

Saslušanja u Kongresu: Trump promovisao osporenu teoriju o Ukrajini


Izmišljeni narativ koji su izmislile i propagirale ruske sigurnosne službe: Fiona Hill
Izmišljeni narativ koji su izmislile i propagirale ruske sigurnosne službe: Fiona Hill

Američki predsjednik Donald Trump zanemario je visoke savjetnike i plasirao lažnu teoriju da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine, izjavila je bivša uposlenica Bijele kuće na saslušanju vezanom za opoziv predsjednika SAD, Donalda Trumpa. Bilo je ovo peto i posljednje javno saslušanje u slučaju istrage vezane za opoziv predsjednika SAD-a.

Fiona Hill, bivša stručnjakinja za Rusiju u Bijeloj kući, izjavila je na saslušanju da je predsjednik poslušao stav ličnog advokata, Rudy Giulianija. Prema teoriji koja je osporena, u američke predsjedničke izbore 2016. godine miješali su se Ukrajinci ili osobe povezane sa Ukrajinom, a ne Rusija, prenosi BBC.

"Na osnovu pitanja i izjava koje sam čula, neki od vas, čini se, vjeruju da Rusija i njene službe sigurnosti nisu vodile kampanju protiv naše zemlje, nego da je to, možda, iz nekog razloga, učinila Ukrajina. To je izmišljeni narativ koji su izmislile i propagirale ruske sigurnosne službe. Nesretna istina je da je Rusija strana sila koja je sistemski napala naše demokratske institucije 2016. To je javni zaključak naših obavještajnih agencija, potvrđen u kongresnim izvještajima obje stranke. To je nesporno, čak i ako neki osnovni detalji moraju ostati tajni," istakla je Fiona Hill u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Ona je pozvala zastupnike da ne promovišu "politički kreirane neistine" koje dovode u sumnju uplitanje Rusije u američke izbore.

Američki diplomata u Ukrajini David Holmes, koji je također svjedočio, rekao je da je njegov rad u ambasadi u Kijevu zasjenjen ove godine djelovanjem Trumpovog advokata Giulianija.

“Početkom marta 2019. situacija u ambasadi u Kijevu i Ukrajini drastično se promijenila. Naročito tri prioriteta – sigurnost, ekonomija i pravosuđe i naša podrška demokratskom otporu Ukrajine ruskoj agresiji zasjenjena je političkom agendom koju je promovisao bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani i zvaničnika koji djeluju preko direktnog kanala u Bijeloj kući."

U četvrtak je održano peto i posljednje zakazano javno saslušanje u američkom Predstavničkom domu. Zaključujući procedure, predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Adam Sciff rekao je kako je Trumpovo ponašanje daleko ozbiljnije od bilo čega što je uradio bivši predsjednik Richard Nixon u skandalu Watergate sedamdesetih godina.

„Ako je predsjednik zloupotrijebio svoju moć i pozvao strance da se miješaju u naše izbore, ako je želio usloviti, prisiliti, iznuditi ili podmititi ranjivog saveznika u provođenju istraga kako bi se pomoglo njegovoj predizbornoj kampanji - i ako je to učinio uskraćivanjem službenih akata - sastanka u Bijeloj kući ili stotina miliona dolara vojne pomoći – na nama će biti da odlučimo da li su ti akti kompaktibilni sa uredom predsjednika“, kazao je Schiff.

Inače, demokrate su pokrenule istragu u Kongresu o tome da li je američki predsjednik tražio, tokom telefonskog razgovora 25. jula, od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pomoć pri istrazi njegovog političkog rivala Joe Bidena. Demokrate također tvrde da je Trumpova administracija uskratila skoro 400 miliona američke pomoći Ukrajini kako bi izvršili pritisak na Ukrajinu da pokrenu istragu o Joe Bidenu, vodećem demokratskom predsjedničkom kandidatu. Trump je ove optužbe negirao.

XS
SM
MD
LG