Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovska skupština: Demarkacija, novi pokušaj 'na čekanju'


Skupština Kosova, Priština

Skupština Kosova danas je ponovo trebala da odlučuje o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, ali je vanredna sednica po treći put odgođena. Ova sednica Skupštine počela je još prošle nedelje, ali u dva navrata nije bilo uspeha da se ratifikuje ovaj međunarodni sporazum koji bi Kosovu omogućio viznu liberalizaciju za EU.

Presedništvo Skupštine, koja je danas ponovo odgodila nastavak vanrednog zasedanja, odlučiće naknadno kada će se poslanici ponovo sastati da pokušaju da usvoje Sporazum o demarkaciji.

Prethodno je skupštinski Odbor za spoljna pitanja usvojio danas izmene Nacrta zakona o demarkaciji Kosova i Crne Gore, tako što je u zakon, u vidu amandmana, uvrstio i dogovor vladajuće koalicije i opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) da se sva dokumentacija državne komisije za obeležavanje granice, aktuelne i bivše, te i izjava predsednika Kosova i Crne Gore, prilože nacrtu Zakona o demarkaciji na uvid poslanicima pre glasanja.

Usvajanje izmena usledilo je na zahtev šefa poslaničkog kluba DSK Avdulaha Hotija, koji je nakon što je skupštinska sednica danas prepodne počela odmah zatražio od Odbora za spoljna pitanja da izmeni teksta Nacrta zakona o demarkaciji, nakon čega je usledila pauza u zasedanju parlamenta.

Sednica je na kraju i ogođena, a istovremeno je na Kosovo stiladelegacija EU na čelu sa predsedsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Junker u Prištini: Ključan korak za ukidanje viza
Junker u Prištini: Ključan korak za ukidanje viza

Junker je u Prištini poručio da je neophodno da Skupština Kosova uskoro ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore.

"To je ključan, neophodan i važan korak za liberalizaciju viznog režima, a vaši sugrađani, Albanci i Srbi, biće prvi da imaju koristi od toga", kazao je Junker na zajedničkoj konfereniciji sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

On je takođe poručio da se napori za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala moraju imati konkretnije rezultate, dodajući kako je danas Tači uručio dokumenta u vezi sa tim evropskoj delegaciji.

"Uveren sam da će Komisija biti u stanju da predloži liberalizaciju viza. Ne uživam u tome što su Kosovari jedini u regionu i Evropi koji ne mogu slobodno da se kreću. Oni su građani kao i svi drugi i trebaju da imaju ista prava, pod uslovom da se pitanje demarkacije reši ali i da se postignu konkretni rezultati u borbi protiv korupcije", poručio je Junker.

Predsednik Kosova Hašim Tači je kazao kako Skupština nije uspela da ratifikuje Sporazum, ali da će to učiniti.

"Ne želim da komentarišem ništa u vezi sa tim jer sam ubeđen da će se Sporazum ratifikovati narednih dana. A potom, ubeđen sam da će g. Junker i institucije EU okončati izolaciju za građane Kosova", kazao je Tači.

Ramuš Haradinaj očekuje da će demarkacija biti usvojena
Ramuš Haradinaj očekuje da će demarkacija biti usvojena

Skupština je inače danas, na početku zasedanja, odlučila da po ubrzanoj proceduri razmotri pitanje demarkacije. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je tokom pauze izjavio da će se nakon izmene teksta rasprava u Skupštini o demarkaciji održati, te da će na kraju biti i glasanje.

"Radimo na tome da budemo jedinstveni, da imamo glasove", kazao je Haradinaj.

Haradinajev zamenik Bedžet Pacoli je u obraćanju novinarima rekao da je uveren da će glasova za ratifikaciju biti.

"Glasova ima. Naći će se glasovi, ubeđen sam", kazao je on.

Sednici koja je počela danas prepodne, a zatim ubrzo prekinuta, prisustvovalo je na početku samo 67 poslanika. U Skupštinu nisu stigli poslanici Srpske liste, koji su se ranije izjasnili protiv demarkacije. Protiv su i poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

Kosovski mediji prenose da su se predsednik Kosova, predsednik Skupštine i premijer sastali sa poslanicima Srpske liste, a u vezi demarkacije, a sa pojedinim poslanicima Samoopredeljenja uoči skupštinske sednice razgovarali su premijer i njegov zamenik, kao i jedan deo poslanika opozicionog DSK koji podržavaju demarkaciju.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi još jednom je pozvao poslanike Skupštine da glasaju za demarkaciju.

"U pitanju je budućnost Kosova u Evropi", kazao je on u video poruci objavljenoj na socijalnim mrežama. On je poručio poslanicima da dokažu da se zalažu za narod koji ih je izabrao.

"Ne glasajte za izolaciju, glasajte za budućnost", rekao je Delavi.

I šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je dan ranije da je od izuzetne važnosti da se ratifikuje Sporazum o demarkaciji.

"Članovi Skupštine moraju da razmišljaju o kosovskim državljanima i kosovskoj omladini. Vizni režim otvara neverovatnu perspektivu za poslove, za studente, za razmenu, za nova radna mesta, donosi nove horizonte za ekonomski razvoj Kosova", istakla je Apostolova, dodajući da Kosovo ne sme da propusti ovu priliku.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG