Dostupni linkovi

Šarić već godinama osumnjičeni narko bos


Darko Šarić (desno) sa kontroverznim crnogorskim biznismenom Goranom Sokovićem, Foto: Savo Prelević
Darko Šarić (desno) sa kontroverznim crnogorskim biznismenom Goranom Sokovićem, Foto: Savo Prelević
Podgorički mediji u utorak su donosili navode iz izvještaja Uprave policije o slučaju odbjeglog Pljevljaka Darka Šarića u kojem se, između ostalog, tvrdi da je Šarić bio bezbjednosno interesantan još 1993. godine. I pored toga Agencija za nacionalnu bezbjednost dala je pozitivno mišljenje prema kojem on ne predstavlja smetnju za bezbjednost Crne Gore, što je bio preduslov da mu MUP izda garanciju da će steći crnogorsko državljanstvo.

U izvještaju Uprave policije tvrdi se da se Šarić već duže vrijeme operativno tretira kao jedan od glavnih organizatora šverca narkotika i kao osoba koja je, navodno, novac o tog ilegalnog posla prala kupovinom nekretnina u Srbiji i Crnoj Gori.

Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore iz redova opozicije tvrde da ovaj izvještaj Uprave policije, koji je dostavljen Odboru, nedvosmisleno ukazuje na neprofesionalan i zagonetan odnos državnih organa prema čovjeku koji je osumnjičen da je jedan od balkanskih narko bosova. Potpredsjednik Odbora Goran Danilović za naš radio kaže:

"Ja sam zapanjen onim što sam dobio kao informaciju. Zapanjen sam činjenicom da pored svaga što se, navodno, radilo u vezi slučaja Šarić je neko procijenio da njemu kao solidnom građaninu treba uz garancije da će se odjaviti iz državljanstva Srbije omogućiti državljanstvo Crne Gore. Zaista vjerujem da je pogubno za demokratske prilike u Crnoj Gori da se na tako nonšalantan način ljudi odnose prema nekome koga smo sami, opet kažem, navodno, pratili, ali za koga je očigledno i nedvosmisleno u ovom trenutku ne samo opasnost po našu unutrašnju bezbjednost, nego i bezbjednost u regionu. To je čovjek koji sa tolikom novcem i onaj koji stoji iza njega, jer ja sam ubijeđen da gospodin Šarić ima svog šefa, mogu uticati na političke prilike u bilo kojoj evropskoj zemlji."

U izvještaju Uprave policije navodi se da je Šarić, za kojim je crvenu interpolovu potjernicu raspisala policija Srbije, prema operativnim saznanjima jedan od glavnih narko bosova u regionu, a u prilog toj tezi pominje se i njegova "kriminalna saradnja" sa kontroverznim Rožajcem Safetom Kalićem, koga je srpska policija u više navrata označila kao jednog od regionalnih organizatora šverca narkotika.

Predrag Bulatović
Uprkos tim saznanjima, u crnogorskoj Upravi policije tvrde da nije bilo osnova da se protiv Šarića primjene mjere tajnog nadzora ili da se on uhapsi. Buni međutim to da je, protivno operativnim informacijama nadležnih organa, kako se navodi u izvještaju MUP-a koji će članovi Odbora takođe razmatrati, Agencija za nacionalnu bezbjednost dala zeleno svijetlo da se Šariću izdaju garancije za prijem u crnogorsko državljanstvo. I to nakon što su mediji uveliko počeli da ga dovode u vezu sa švercom kokaina iz Urugvaja.

Problematična je i okolnost što se Šarić i u izvještaju ANB-a starom tri godine opisuje kao bezbjednosno interesantna osoba u poglavlju naslovljenom kao "Organizovane kriminalne grupe".

Član odbora iz Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović kaže da bi tek trebalo utvrditi koji su nadležni organi radili nesavjesno i zbog čega:

"Za sjutra je veoma je važno pitanje šta je Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavila Ministarstvu untrašnjih poslova jer Ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo garancije na osnovu mišljenja Ministarstva odbrane i Agancije za nacionalnu bezbjednost da on može da se povrati u crnogorsko državljanstvo ako dobije otpust iz srpskog državljanstva. Nedvosmisleno je, najblaže rečeno, neprofesionalizam i neodgovornost Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih struktura i samog ministarstva, iako ono želi da pobjegne od odgovornosti u čitavom postupku."

Ne stišava se ni prepucavanje na relaciji Beograd - Podgorica. Dok nadležni iz Srbije crnogorske kolege optužuju za nasaradnju u ovoj policijskoj akciji, iz Podgorice uzvraćaju da je Srbija dala zeleno svijetlo odbjeglom Šariću da se skloni na sigurno.

U opširnom intervuju "Pobjedi" od utroka prvi čovjek crnogorskog Interpola Dejan Đurović navodi kao indikativan podatak to što srpska policija nije Podgorici dostavila potjernicu nakon što je Šarić izbjegao hapšenje u Francuskoj i obreo se na letu Montenegro Airlinesa za Podgoricu.

Mediji su i danas prenijeli izjavu srpskog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića koji tvrdi, kako: "informacije govore da se Darko Šarić nalazi u Crnoj Gori". Iz crnogorske Uprave policije su to više puta demantovali, ali danas nijesmo uspjeli dobiti njihov komentar. Na naše pozive nijesu odgovarali ni članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost iz redova vladajuće Demokratske partije socijalista.

Pročitajte i ovo:
"Monitor": Prva banka mimo propisa izdala kredit Šarićevoj firmi
Slučaj Šarić i premijerova interpretacija zakona
Srpsko-crnogorsko 'prepucavanje kriminalcima'
Narko bos se slavi kao heroj
Slučaj Šarić otvorio pitanje saradnje policija
Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG