Dostupni linkovi

Hoće li albanski glasači odrediti pobednika izbora za predsednika Severne Makedonije?


Kolažna fotografija kandidata Socijaldemokratskog saveza Makedonije Steve Pendarovskog i kandidatkinje VMRO-DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.
Kolažna fotografija kandidata Socijaldemokratskog saveza Makedonije Steve Pendarovskog i kandidatkinje VMRO-DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

Kandidatkinja opozicije Gordana Siljanovska-Davkova ubedljivo je pobedila u sredu u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji, ali nije osvojila dovoljno glasova da bi izbegla drugi krug sledećeg meseca kada će se suočiti s aktuelnim predsednikom Stevom Pendarovskim.

Uprkos ubedljivoj pobedi Siljanovske-Davkove u prvom krugu, glasovi Albanaca mogu ponovo igrati ključnu ulogu u drugom krugu, kao i pre pet godina.

Prema podacima Državne izborne komisije (KSHZ), Siljanovska-Davkova – koja dolazi iz opozicione stranke VMRO-DPMNE – osvojila je 40,10 odsto glasova, dok je Pendarovski iz vladajuće Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) osvojio 19,93 odsto glasova.

U prvom krugu nadmetalo se sedam kandidata, uključujući dva Albanca koji nisu uspeli da osvoje dovoljno glasova da obezbede drugi krug.

Kandidat koalicije Evropski front Bujar Osmani – koji dolazi iz albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI) koja je bila u vladajućoj koaliciji sa SDSM – dobio je 13,36 odsto glasova, dok je Arben Taravari iz opozicione koalicije Vlen dobio 9,21 odsto glasova.

Siljanovska-Davkova je govoreći posle pobede u prvom krugu rekla da nije protiv evropskih integracija zemlje, ali da želi da ta integracija "ne šteti makedonskoj državi i nacionalnim interesima".

Ona je obećala da će se, ako bude izabrana za predsednicu, posvetiti produbljivanju regionalne saradnje, "kako bi zemlje regiona zajedno krenule putem integracije u Evropsku uniju".

Predsednička kandidatkinja opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova pobedila je 24. aprila u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji.
Predsednička kandidatkinja opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova pobedila je 24. aprila u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji.

Kandidat SDSM-a Stevo Pendarovski obećao je da će nastaviti borbu u drugom krugu izbora "za pobedu i za realizaciju evropske agende" Severne Makedonije.

"Moj koncept je da živim u državi integrisanoj u EU, a ne izolovanoj. U državi u kojoj neće biti podela i koja će biti deo evroatlantskih integracija", rekao je Pendarovski.

Prema DIK-u, oko 49 odsto od 1,8 miliona građana s pravom glasa, izašlo je na prvi krug predsedničkih izbora u sredu.

Pobedu opozicione kandidatkinje Siljanovske-Davkove predviđala su gotovo sva istraživanja javnog mnjenja.

Predsednički izbori 24. aprila smatraju se važnim testom za političke stranke, jer su održani nekoliko nedelja pre parlamentarnih izbora u maju.

Prema procenama političkih eksperata, VMRO-DPMNE je nadomak dvostruke pobede 8. maja za predsednika i parlament.

VMRO-DPMNE je konzervativna partija s demohrišćanskom ideologijom koja se protivila Prespanskom sporazumu s Grčkom za promenu imena Makedonija u Severna Makedonija, uprkos činjenici da je to bio uslov za članstvo ove zemlje u NATO.

Pristalice opozicione stranke VMRO-DPMNE proslavljaju pobedu svoje kandidatkinje u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji, 24. aprila.
Pristalice opozicione stranke VMRO-DPMNE proslavljaju pobedu svoje kandidatkinje u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji, 24. aprila.

Ta stranka se protivi i amandmanu na Ustav zemlje za uključivanje bugarske manjine kao državotvornog naroda, što je uslov za početak pregovora za članstvo u EU.

Politika ove partije naišla je na široku podršku među stanovništvom Severne Makedonije, na osnovu svih istraživanja javnog mnjenja sprovedenih od 2018. godine.

Poraz SDSM-a u prvom predsedničkom krugu povezan je i s drugim događajima, posebno za neuspehe u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, stanja u pravosuđu, što je kritikovano u izveštajima EU i SAD.

Pobeda VMRO-a pripisuje se i kritikama na račun Demokratske unije za integraciju, koju je optužila da je umešana u težak kriminal i "zarobljavanje državnih institucija".

Hoće li albanski glasovi biti odlučujući u drugom krugu?

Siljanovska-Davkova i Pendarovski suočiće se u drugom krugu predsedničkih izbora koji će se održati 8. maja, zajedno sa parlamentarnim.

Na prošlim izborima 2019. Siljanovska-Davkova je izgubila u drugom krugu od Pendarovskog, koji je trijumfovao zahvaljujući glasovima Albanaca koji su mu pomogli da preokrene vođstvo kandidatkinje VMRO iz prvog kruga izbora.

Da li će 8. maja doći do preokreta rezultata ostaje da se vidi, ali na osnovu velike razlike Siljanovske-Davkove od oko 180.000 glasova, Pendarovskom je potrebna podrška dvojice albanskih kandidata za predsednika Bujara Osmana i Arbena Taravarija, koji su zajedno dobili oko 200.000 glasova.

Upitan kog kandidata će podržati 8. maja, Taravari je odgovorio: "Još nismo odlučili. Kao koalicija, moramo sesti i razgovarati o tom pitanju".

Međutim, on je dobio je poruku od predsednika VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog koji mu je čestitao na postignutom rezultatu na izborima i izrazio spremnost da govori o učešću albanske opozicije u narednoj vladi posle 8. maja.

Kandidat Evropskog fronta Bujar Osmani takođe nije najavio koga će od kandidata podržati u drugom krugu, ali je ponovio poziv na jedinstvo na putu evropskih integracija.

"Nastavimo ovu bitku, budimo zajedno. I oni koji imaju i najmanju dilemu treba da se priključe Evropskom frontu, jer je to garancija prosperitetne evropske budućnosti", izjavio je Osmani.

XS
SM
MD
LG