Dostupni linkovi

U Beogradu uhapšen Darko Šarić


Darko Šarić (levo), Beograd
Darko Šarić (levo), Beograd

U Beogradu je 14. aprila uhapšen Darko Šarić, u prethodnim postupcima okrivljen za organizovani kriminal, a zajedno sa njim uhapšene su još četiri osobe, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

U saopštenju MUP-a stoji da su "u međunarodnoj akciji koordiniranoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije, uhapšeni članovi više organizovanih kriminalnih grupa, koja se sumnjiči da je delovala na teritoriji Republike Srbije, Evrope i Južne Amerike".

"Uhapšeni su D.Š., za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe, kao i D. L., D. O., U. R. i D. M., a za ostalim članovima se intenzivno traga", stoji u saopštenju.

Šta treba znati o slučaju Darka Šarića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Portal Krik prenosi da su tokom jutarnjih časova "policija i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) isprva opkolili Šarićevu kuću, a zatim ušli unutra gde se trenutno vrši pretres".

Povodom ovog hapšenja oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u saopštenju poslatom medijima istakao da borba protiv najtežih oblika kriminala ostaje prioritet MUP-a.

"U okviru velike međunarodne akcije uhapšeno je više lica koja su našu teritoriju koristila za izvršenje krivičnih dela na više kontinenata. Srbija je pouzdan partner međunarodnih organizacija koje se bore protiv kriminala i zemlja u kojoj nema zaštićenih. Ovim se to potvrđuje na najbolji način", izjavio je ministar Vulin.

Darko Šarić uhapšen je 2014. godine u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore, i prebačen u Beograd pošto je bio osumnjičen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U pritvoru je proveo skoro osam godina, jer se pravosudnim organima nakon višegodišnjeg bekstva predao u martu 2014. godine.

Šarić je zbog tog dela bio osuđen na 15 godina zatvora, kao organizator grupe. Vrhovni kasacioni sud je tu odluku poništio u junu 2021. i predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje, koji mu je pak krajem prošle godine ukinuo pritvor i odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Pored toga, Šarić je u julu 2020. osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca, a sud ga je teretio da je sa svojom grupom "oprao" najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina. Tu presudu trenutno razmatra Apelacioni sud u Beogradu.

Darko Šarić je od 2005. državljanin Srbije, a inače je rodom iz Pljevalja u Crnoj Gori, gde je šest puta osuđen za različita kriminalna dela.

XS
SM
MD
LG