Dostupni linkovi

Kopenhagen: Oslobođena većina od 968 demonstranata



(Video Ašociated Preš-a)

Danska policija je oslobodila stotine aktivista koji su uhapšeni tokom masovnog protesta u Kopenhagenu, čiji cilj je bio da se izvrši pritisak na učesnike samita UN da usvoje obavezujući sporazum o sprečavanju klimatskih promena.

Policija je uhapsila većinu aktivista na samom kraju demonstracija, kada su neki od njih počeli da uništavaju zgrade u centru Kopenhagena.

Policija je navela da je u pritvoru ostalo samo 13 od ukupno 968 uhapšenih tokom jučerašnjih protesta, a dvojica od njih biće izvedeni pred sudiju, zbog preliminarnih otpužbi da su se sukobili sa organima reda.

Lokalne televizijske stanice objavile su snimke na kojima se vidi kako demonstranti, uglavnom mladi, sjede na ulicama sa rukama vezanim na leđima i kako ih nakon toga policija smješta u autobuse, prenosi BBC.

U uglavnom mirnoj protestnoj šetnji do konferencijskog centra Bela u predgrađu Kopenhagena, u kome su se okupili predstavnici 192 zemlje na samitu UN čiji domaćin je danska vlada, učestvovalo je, prema policijskim izvorima oko 40 hiljada ljudi, dok se prema podacima organizatora okupilo skoro 100 hiljada.

Među demonstrantima u Kopenhagenu bilo je i Nemaca, Britanaca, Holanđana i Italijana, koji su specijalno zbog protesta došli u Dansku.

Sličnih akcija bilo je u Francuskoj, Kini, Indoneziji, Filipinima, Tajvanu i Australiji.

U Kopenhagenu su u toku pregovori o klimatskim pregovorima koji bi trebalo da rezultiraju novim dogovorom koji će zamijeniti protokol iz Kjota koji ističe 2012. godine.

Svetski su se lideri generalno dogovorili oko cilja, da ograniče prosečan rast globalne temperature u narednoj dekadi na dva stepena Celzijusa, ali najteži deo dvonedeljnog zasedanja koje je počelo 7. decembra je kako smanjiti emisiju ugljen-dioksida.

Zemlje zapadne Evrope smatraju da Kina i Indija i SAD moraju učiniti mnogo više, jer su upravo te države najveći zagađivači.
XS
SM
MD
LG