Dostupni linkovi

Klimatske promjene postale stvarnost


Afrika najmanje zagađuje okoliš, a najviše ispašta
Afrika najmanje zagađuje okoliš, a najviše ispašta
Preko dugotrajnih suša do topljenja ledenih santi, velikih poplava i nepredvidivih kretanja vode, klimatske promjene već uništavaju živote u Africi, kontinentu koji najmanje zagađuje okoliš.

Oko 23 milijuna stanovnika istočne Afrike u ovom trenutku prijeti izgladnjenje jer su im zbog uzastopnih sezona bez kiša uništeni usjevi i stoka i ugroženi životi. Stanovnicima Turkane, regije sjeverne Kenije pogođene velikim poplavama, pomogla je jedna nevladina udruga otkupivši njihovu izgladnjelu stoku kojom je potom nahranila gladno stanovništvo.

Uzduž etiopijske granice slabi urodi ostavili su milijune ljudi na milost humanitarne pomoći. "Vrijeme se promijenilo, nije kao što je bilo prije", rekao je Tuke Shika, farmer u južnoj Etiopiji. "Kiše su sve više nestalne i dobivamo sve manje i manje uroda."

Stručnjaci kažu da je istočnoafrička suša najgora u preteklih nekoliko desetljeća. Udio Afrike u emisiji stakleničkih plinova je samo četiri odsto, ali je upravo ona najviše pogođena posljedicama emisije. Afričke zemlje žele da bogate nacije koje su odgovorne za većinu emisije naprave rezove te od njih zahtijevaju bilijune dolara kako bi se nosile s posljedicama klimatskih promjena.
XS
SM
MD
LG