Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Superračunalo predviđa klimatske promjene


Njemački znanstvenici pustili su u pogon najjače svjetsko računalo za predviđanje klimatskih promjena.

Taj stroj napravljen je u njemačkom centru za izračun klimatskih promjena (DKRZ) u Hamburgu, a može pokriti svaku regiju i predvidjeti kako će se njezina klima mijenjati uz globalno zagrijavanje.

Znanstvenici kažu da superračunalo omogućuje klimatske izračune koji su znatno precizniji nego što su dosad bili.'To je najveći kompjutor na svijetu namijenjen isključivo proučavanju klime', rekla je njemačka ministrica znanosti Annette Schavan na svečanom otvaranju.

Računalo od 35 milijuna eura radi od travnja, ali službeno je otvaranje odgođeno kako bi bilo u isto vrijeme kad i kopenhaški sastanak na vrhu posvećen klimatskim promjenama.Novi je kompjutor, s brzinom procesora 160 teraflopsa, 60 puta brži od modela na čije mjesto dolazi i može baratati s deset puta više podataka te pohranjivati deset tisuća terabajta podataka na godinu, rekao je glasnogovornik istraživačkoga centra.

Superračunala su obično veliki gutači energije, ali stručnjaci u DKRZ-u kažu da njihov centar kupuje samo 'zelenu' električnu energiju koju generiraju vjetar i drugi obnovljivi izbori.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG