Dostupni linkovi

Rusija prekida isporuku prirodnog gasa Danskoj


Danska energetska kompanija Ørsted rekla je da još uvijek očekuje da će moći opsluživati svoje potrošače.

Najveća danska energetska kompanija saopštila je da je Rusija prekinula isporuku prirodnog gasa u srijedu (1. juni) jer je odbila da platiti u rubljima, što je posljednja eskalacija oko energenata u Evropi usred rata u Ukrajini.

Rusija je ranije zaustavila isporuku prirodnog plina Finskoj, Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja zahtjeva za plaćanjem u rubljima. A u utorak (31. maj) isporuka je zatvorena za Holandiju.

Danska energetska kompanija Ørsted rekla je da još uvijek očekuje da će moći opsluživati svoje potrošače.

"Čvrsto stojimo u stavu da odbijemo plaćanja u rubljima i pripremali smo se za ovaj scenario", rekao je izvršni direktor Ørsted Mads Nipper.

"Situacija podupire potrebu da Evropska unija (EU) postane nezavisna od ruskog gasa ubrzavanjem izgradnje izvora obnovljive energije."

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je nakon zapadnih sankcija da "neprijateljski strani kupci" moraju otvoriti dva računa u državnoj Gasprombanci, jedan za plaćanje u eurima i dolarima kako je navedeno u ugovorima, a drugi u rubljima.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen. "Ovo je neka vrsta ucjene od strane Putina. Nastavljamo podržavati Ukrajinu i ograđujemo se od zločina koje čine Putin i Rusija."

Danska energetska agencija objavila je da je u prvih 18 sedmica 2022. ruski plin iznosio približno 25 posto potrošnje plina u EU. Agencija je rekla da gubitak Danske u isporuci neće imati trenutne posljedice.

"I dalje imamo plin u Danskoj, a potrošači još uvijek mogu imati isporuku plina", Kristoffer Böttzauw, čelnik Danske energetske agencije, stoji u saopštenju od 30. maja. "Ali imamo spremne planove ako se situacija pogorša."

Budući da nema gasovoda koji ide direktno iz Rusije u Dansku, Rusija neće moći da prekine isporuku plina Danskoj, koja će ga ipak moći dobiti, rečeno je iz Ørsted-a. Ruski potez znači da Danska mora kupovati više plina na evropskom tržištu plina, dodala je kompanija.

Danska je već dugi niz godina neto izvoznik prirodnog plina, ali budući da se njeno polje Tyra u Sjevernom moru obnavlja, zemlja trenutno uvozi oko 75 posto svoje potrošnje plina preko Njemačke. Očekuje se da će se polje Tyra ponovno otvoriti sredinom 2023. godine.

U Danskoj oko 380.000 domaćinstava koristi prirodni gas za grijanje putem plinskih kotlova, navodi agencija.

Lideri Evropske unije složili su se u utorak (31. maj) da će smanjiti oko 90 posto ukupnog uvoza ruske nafte u sljedećih šest mjeseci. Blok od 27 zemalja oslanjao se na Rusiju za 25 posto svoje sirove nafte i 40 posto svog prirodnog plina.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG