Dostupni linkovi

Gasprom suspendovao isporuke gasa Holandiji


Ruska zastava ispred sedišta Gasproma u Moskvi
Ruska zastava ispred sedišta Gasproma u Moskvi

Ruska kompanija Gasprom objavila je u utorak (31. maja) da je suspendovala isporuke gasa holandskom snabdevaču Gas Tera (GasTerra), zbog odbijanja da plati u rubljama.

"Gasprom je potpuno prekinuo isporuke gasa kompaniji GasTerra B.V. (Holandija) zbog neplaćanja u rubljama", saopštila je ruska grupa preko Telegrama.

Holandska firma GasTera, delimično u vlasništvu holandske države najavila je juče da će biti obustavljene isporuke Gasproma zbog njenog odbijanja da plati gas u rubljama.

"Gasprom je najavio da će prekinuti snabdevanje od 31. maja 2022. godine", navedeno je u saopštenju holandske kompanije gde se dodaje da je firma predvidela kupovinu gasa na drugom mestu.

Posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara i uvođenja zapadnih sankcija, ruski predsednik Vladimir Putin je 31. marta zatražio da kupci ruskog gasa iz "neprijateljskih" zemalja plaćaju u rubljama ili će im biti uskraćene zalihe.

U utorak su lideri Evropske unije (EU) dogovorili plan za blokiranje više od dve trećine uvoza ruske nafte. Zabrana je kompromis koji za sada neće uticati na uvoz nafte iz cevovoda, nakon protivljenja Mađarske.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je sporazum prekinuo "ogromni izvor finansiranja" za rusku ratnu mašinu. To je deo šestog paketa sankcija odobrenog na samitu u Briselu, oko kojeg je moralo da se usaglasi svih 27 država članica.

Kompromis je usledio nakon nedelja prepirki dok nije dogovoreno da će postojati "privremeno izuzeće za naftu koja dolazi naftovodima u EU", rekao je Mišel novinarima, prenosi BBC.

Zbog toga će hitne sankcije uticati samo na rusku naftu koja se transportuje u EU preko mora – što je dve trećine ukupnog uvoza iz Rusije.

XS
SM
MD
LG