Dostupni linkovi

EK: Plaćanjem ruskog gasa u rubljama bi se prekršile sankcije


Evropska komisija je u četvrtak upozorila kupce ruskog gasa da bi mogli da prekrše sankcije ako konvertuju plaćanje gasa u rublje, dok su zvaničnici nastojali da razjasne stav EU o moskovskoj šemi plaćanja, koja je unela konfuziju u blok.

Ruski gasni gigant Gasprom prekinuo je u sredu isporuke Poljskoj i Bugarskoj pošto su one odbile da plate gas u rubljama, što je do sada najoštriji odgovor Moskve na sankcije koje je Zapad uveo zbog sukoba u Ukrajini.

Bugarska i Poljska su već saopštile da neće obnoviti ugovore sa Gaspromom nakon što su istekli te da mogu da obezbede snabdevanje iz drugih izvora.

Eskalacija je usledila nakon dekreta koji je prošlog meseca izdao ruski predsednik Vladimir Putin i zahteva da zemlje za koje Moskva smatra da su "neprijateljske" moraju da plaćaju gas u rubljama po novom sistemu plaćanja.

U skladu sa mehanizmom, kupci su obavezni da polože evre ili dolare na račun u Gasprombanci, koja zatim mora da ih konvertuje u rublje, položi prihode na drugi račun u vlasništvu stranog kupca i prebaci uplatu u ruskoj valuti Gaspromu.

Ministri energetike Evropske unije sastaće se u ponedeljak da razgovaraju o situaciji, jer su zemlje članice podeljene oko toga da li će sankcije biti prekršene ako koriste ruski mehanizam.

Govoreći na brifingu u četvrtak, visoki zvaničnik EU rekao je da bi se ispoštovale sankcije ako kupci iz EU proglase da su njihova plaćanja za gas završena nakon što se plaćanje izvrši u evrima i pre nego što se pretvori u rublje.

Poteškoća za evropske kupce je u tome što uredba nalaže kupcima da otvore i račun u rubljama u Gasprombanci na koji bi njihova plaćanja u evrima ili dolarima bila deponovana nakon konverzije u rusku valutu.

Prema ruskoj uredbi, plaćanje je završeno tek nakon što se izvrši konverzija gasa u rublje - transakcija koja bi uključivala rusku centralnu banku, koja je pod sankcijama EU.

"Ono što ne možemo da prihvatimo je da su kompanije u obavezi da otvore drugi račun i da između prvog i drugog računa iznos u evrima bude u punim rukama ruskih vlasti i ruske centralne banke i da je isplata tek završena. kada se preračuna u rublje", rekao je visoki zvaničnik EU.

"Ovo je apsolutno jasno zaobilaženje sankcija," rekao je ovaj zvaničnik.

Otvaranje računa u rubljama u Gasprombanci samo po sebi može da prekrši sankcije EU, dodao je zvaničnik, ne dajući konačnu procenu.

Pojašnjenja od četvrtka usledila su nakon zahteva u sredu od strane ambasadora zemalja EU za jasnijim savetima o tom pitanju.

Poljska i Bugarska su na sastanku istakle da su smernice Komisije zbunjujuće, dok su zemlje, uključujući Dansku, Finsku, Grčku, Slovačku i Španiju, navele da je potrebno više jasnoće, rekli su zvaničnici EU za Rojters.

I Bugarska i Poljska protivile su se novom mehanizmu plaćanja i držale su se svojih prvobitnih ugovora o plaćanju gasa. Zamenik bugarskog premijera je rekao da su američki dolari namenjeni za plaćanje Gaspromu za isporuku u aprilu vraćeni.

Zvaničnici su takođe rekli da se zemlje ne slažu oko toga da li bi slanje evra Gazprombanci koje bi ruska banka potom konvertovala u rublje predstavljalo kršenje sankcija, kako je saopštila Komisija.

Kremlj je rekao da se isplate za isporuke nakon Putinovog dekreta prošlog meseca očekuju u maju, a izvor koji je tražio anonimnost naveo je 20. maj kao datum "potvrđivanja" za plaćanja.

Neki trgovci gasom u EU su navodno otvorili račune u rubljama, ali zvaničnici Komisije su rekli da nisu obavešteni o tome da je bilo koji kupac gasa to uradio.

Gasprom i Gazprombanka nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Mađarska je saopštila da planira da plati ruski gas u evrima preko Gasprombanke, koja će uplatu pretvoriti u rublje kako bi ispunila nove uslove. Grčka je takođe rekla da planira da plati Gaspromu sledećeg meseca na način koji neće prekršiti sankcije EU protiv Rusije, rekao je ministar energetike zemlje.

Finska je rekla da su potrebne smernice na nivou EU kako bi se osiguralo da zemlje ne dolaze do različitih tumačenja mehanizma plaćanja.

Finska kompanija Fortum, u kojoj država Finska ima 50,76 odsto udela, saopštila je ranije u četvrtak da će njena nemačka podružnica Uniper nastaviti da plaća u evrima gas iz ruskog Gasproma putem novog mehanizma plaćanja.

Ali finski ministar zadužen za evropska pitanja rekao je da Uniper treba da se pridržava energetske politike nemačke vlade.

Nemačka, koja se u velikoj meri oslanja na ruski gas iz gasovoda, upozorila je da bi mogla da uđe u recesiju ako joj se odseče dotok ruske energije.

Tri izvora rekla su u četvrtak da italijanska energetska grupa Eni tek treba da donese odluku u vezi sa šemom plaćanja koju je uvela Rusija.

Analitičari kažu da je malo verovatno da će Evropa videti potpuno ograničenje ruskog gasa.

"Prekid od strane Rusije je stoga prvenstveno pretnja preostalim glavnim kupcima prirodnog gasa u Evropi", rekao je Norbert Riker, šef istraživanja u švajcarskom menadžeru za bogatstvo Julijusu Beru.

Čak i ako Rusija zaustavi sve tokove ka Evropi, najveći problem bi mogao biti za samu Rusiju, rekao je on.

"Evropa se neće suočiti sa bilo kakvim neposrednim problemom ponude zbog sezonske niske tražnje, ali bi Rusija verovatno naišla na ozbiljne infrastrukturne izazove s obzirom na porast prekomerne ponude u zemlji", dodao je Riker.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG