Dostupni linkovi

Rusija prekinula isporuku gasa Finskoj


Rusija je prekinula isporuku prirodnog gasa Finskoj 21. maja, saopštila je finska državna energetska kompanija "Gasum". Ilustrativna fotografija
Rusija je prekinula isporuku prirodnog gasa Finskoj 21. maja, saopštila je finska državna energetska kompanija "Gasum". Ilustrativna fotografija

Ruska isporuka prirodnog gasa Finskoj obustavljena je 21. maja, saopštila je finska državna energetska kompanija "Gasum", nakon što je ta nordijska zemlja odbila da plati ruskom dobavljaču "Gasprom" u rubljama.

"Snabdevanje Finske prirodnim gasom prema Gasumovom ugovoru o snabdevanju je prekinuto“, naveo je Gasum u saopštenju i dodao da će se prirodni gas umesto toga isporučivati iz drugih izvora kroz gasovod Baltikkonektor, koji povezuje Finsku sa Estonijom.

"Gasprom" je potvrdio informaciju o prekidu isporuke gasa.

"Gasprom eksport" je zahtevao od evropskih zemalja da plate isporuku ruskog gasa u rubljama zbog sankcija uvedenih zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali je Finska to odbila.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5% njene godišnje potrošnje energije.

"Gasum", finska vlada i pojedine kompanije koje koriste gas u Finskoj naveli su da su spremni za prekid isporuke gasa iz Rusije i da će zemlja moći da se snađe bez ruskog gasa.

Velike finske kompanije poput Nestea, Metsa i drugih traže alternativne izvore energije ili planove za vanredne situacije kako bi prilagodili svoju proizvodnju.

Finska vlada je 20. maja takođe objavila da je ta zemlja potpisala 10-godišnji ugovor o zakupu terminalnog broda za LNG (tečni prirodni gas) sa američkom kompanijom "Excelerate Energy".

Rusija je prethodno obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj koje su odbile da plaćaju ovaj emergent u rubljama.

Izvor: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG