Dostupni linkovi

'EU vs Disinfo': Rusija i Kina šire teorije zavere o ubistvu Džordža Flojda


Slika Džordža Flojda na jednom od protesta u SAD

Priredila Sonja Gočanin

Portal "EU vs Disinfo" (EU protiv dezinformacija) u svojoj najnovijoj analizi upozorava na sve veće dezinformacije koje Rusija i Kina šire u vezi sa poslednjim dešavanjima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokrenutim nakon smrti afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

U tekstu pod naslovom "Prokremljska mreža dezinformacija i protesti u SAD", "EU vs Disinfo" navodi da vesti o nasilju na protestima protiv policijske brutalnosti dominiraju, ne samo u većini medija u svetu, već i u, kako kažu autori teksta, "kanalima dezinformacija".

"Sistem dezinformacija u službi Kremlja pokušava na sve moguće načine da iskoristi proteste – izražavajući simpatije sa demonstrantima, ali i prenošenjem otvoreno rasističkih stavova", piše u analizi.

"EU vs Disinfo" navodi primer, kako kažu, jednog od najuticajnijih ruskih medija na engleskom jeziku je „SouthFront” za koji je protest “obojena revolucija i lažni građanski bunt koji su pokrenule globalističke korporacije kako bi napale Donalda Trampa”.

'Američki Majdan'

Sličan primer "EU vs Disinfo" navodi se i za portal "Fond strateške kulture" koji piše da su “protesti pokušaj 'duboke države' da organizuje ‘američki Majdan’ („Majdan“ se odnosi na demonstracije koje su kulminirale na trgu Majdan u Kijevu u Ukrajini 2014. godine zbog odbijanja bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum o pridruživanju EU, prim. aut.).

“Ideja da se protest predstavi kao 'američki Majdan' naglašena je i u najvećem ruskom dnevnom listu 'Komsomolskaya Pravda', sa tiražom koji ga svrstava u najvećih dvadeset u Evropi”, piše "EU vs Disinfo".

Ovaj portal, inače projekat Evropske unije, osnovan upravo kako bi ukazao na širenje dezinformacija koje širi Rusija, u svetlu najnovijih događaja u SAD, navodi primer i urednice Sputnjika i Raša tudej Margarite Simonjan koja je na društvenim mrežama podelila rasističku poruku koju „EU vs Disinfo“ u celosti prenosi:

„Pošaljite izaslanike svuda, pozovite svet. Budite sigurni – birokrate u Beloj kući u ovom trenutku izvode spor državni udar. Ako bi Amerikanci uzeli u obzir moj savet, nadam se da ćemo videti kako SAD postaje prava Ukrajina. Srećno, prijatelji! Čitavo progresivno čovečanstvo je sa vama! Tucite belce dok ne postanu crnci“.

"EU vs Disinfo" skreće pažnju da delovi prokremljskog informacionog sistema „plasiraju dezinformacije i na engleskom jeziku kao i da imaju sedišta u SAD“.

„Fort-Russ News“, još jedan često spominjani medij u 'EU vs Disinfo' bazi dezinformacija, spreman je da proteste u SAD prikaže kao kreirane od strane Demokratske stranke, navodeći da je 'obojena revolucija državni udar Demokratskog nacionalnog komiteta protiv ustavne vlade“, piše "EU vs Disinfo"

Bizarne i neutemeljene tvrdnje ruske državne televizije o Billu Gatesu i COVID-u 19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Navodi se primer ruskog nacionalističkog sajta „Russia Insider“ sa sedištem u SAD-u. „EUvsDisinfo“ pisao je o odluci ovog sajta da usvoji otvoreno antisemitsku uređivačku politiku 2018. godine i često se pojavljivao u bazi dezinformacija. Sajt nema otvorene veze sa državnim strukturama u Rusiji, ali pokazuje lojalnost kada je reč o ključnim prioritetima Kremlja“, zaključuje „EU vs Disinfo“. „Russia Insider“ ima otvoreno rasistički pristup protestima dajući prostor belim suprematistima u SAD“, upozorava „EU vs Disinfo“.

Podržavanje i napadanje Antifa pokreta

Primer prisnog povezivanja Rusije sa levičarima, antikapitalističkim grupama i pojedincima, evropski portal navodi i na primeru grupe Antifa u SAD koju je Bela kuća apostrofirala kao najodgovorniju za ulično nasilje i to na, kako se navodi dva mačina – pohvalama i kritikom.

„Tako jedan deo mreže naklonjene Kremlju brani Antifa pokret, dok ga spomenuti „Russia Insider“ žestoko napada“, piše „EU vs Disinfo“.

“Poruke izgledaju kontradiktorno, ali imaju zajednički imenitelj - da kažu da su protesti orkestrirani, iscenirani, odnosno da nisu auteničan izraz građanskog nezadovoljstva. U sistemu Kremlja oni to nikada nisu”, objašnjava evropski portal protiv dezinformacija.

Autori ove analize o ruskom uticaju navode i druge primere u kojima se, kako kažu, vidi da „Kremlj nudi platforme za antivaksere, 5G teorije zavere, pa čak i one koji dovode u pitanje sletanje na Mesec 1969“.

„Ranije, videli smo da Kremlj nudi jaku podršku antimigrantskim grupama – sve u cilju zbližavanja sa publikom. Poruka nije zaista važan deo dezinformisanja, prioritet je da se dostigne, umnoži, uveća i podrži nezadovoljstvo i kreira nepoverenje u system”, objašnjavaju autori „EU vs Disinfo“ i zaključuju: “Sve prolazi kada Kremlj očajnički traži publiku".

Oportunizam dezinformacija

“EU vs Disinfo“ navodi da preliminarni izveštaji ukazuju na to da strani akteri već traže način da instrumentalizuju krizu za svoje ciljeve i spominju analizu tviter naloga koju je radio američki „Politiko“. Ta analiza, smatraju, pokazuje da „Rusija i Kina preplavljuju društvene mreže sadržajima koji targetiraju nerede u SAD uz prateće haštagove na Džordža Flojda kako bi poslali poruke razdora“.

“Ono što valja primetiti je razlika koja se pojavljuje u izveštavanju za domaću javnost. Dok se u izveštajima medija u SAD-u, koje finansira ruska država, izražavaju simpatije prema demonstrantima, državni mediji u Rusiji prikazuju drugačiju sliku. Upadljiv primer je članak koji je Dmitrij Stešin objavio u ruskom tabloidu ‘Komsomolskaya Pravda’ u kom ismeva američke demonstrante nazivajući ih ‘mišićavim crnim kriminalcima’ i opisujući ‘tverking’ (seksualno provokativan ples, prim. aut.) kao ‘nacionalni crni ples’", zaključuje portal "EU vs Disinfo" u svojoj analizi.

XS
SM
MD
LG