Dostupni linkovi

Za ratni zločin silovanja osuđen na četiri godine zatvora


Plakat s bivšim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, osuđenim u Hagu na doživotni zatvor za genocid i druge ratne zločine, u Nevesinju, Bosna i Hercegovina, 8. novembra 2017.
Plakat s bivšim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, osuđenim u Hagu na doživotni zatvor za genocid i druge ratne zločine, u Nevesinju, Bosna i Hercegovina, 8. novembra 2017.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) osudio je na četiri godine zatvora Damira Miskina (1968), zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve bošnjačke nacionalnosti, na području Nevesinja, u istočnoj Hercegovini u junu 1992. godine.

Miskin je sporazumno priznao krivicu u prisustvu advokata, a Sud je prihvatio sporazum i izrekao mu kaznu.

"Sporazumnim priznanjem optuženi je u potpunosti priznao sudjelovanje u počinjenom zločinu te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH i time doveo do ubrzanja procesa”, saopćeno je 11. aprila iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su prije zaključivanja sporazuma obavili razgovore sa srodnicima oštećene, koja više nije živa, koji su istakli da žele da optuženi odgovara za počinjene zločine i dali saglasnost za zaključenje ovog sporazuma.

U izvještajima međunarodnih aktera u BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine, procjenjuje se da je silovano od 20.000 do 50.000 žena, djevojčica i muškaraca.

Mnogi od njih nikad nisu dobile potrebnu medicinsku, psihološku i financijsku podršku.

Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija (UN) 29. avgusta 2019. godine donio je odluku prema kojoj BiH treba platiti naknadu i osigurati javno izvinjenje žrtvama ratnog seksualnog nasilja, kao i besplatnu medicinsku i psihološku podršku.

BiH do danas nije isplatila odštetu, niti se izvinila žrtvama seksualnog nasilja.

U Nevesinju, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi oko 13.000 stanovnika.

Srbi čine više od 95 posto stanovnika, a Bošnjaka je oko četiri odsto. Bošnjaci su prije rata, po popisu iz 1991. godine, činili više od 20 procenata.

Prema podacima Udruženja "Povratkom za Bosnu i Hercegovinu", tokom juna i jula 1992. godine na području Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po procentu stradanja. Među ubijenima, bilo je 26 djece.

XS
SM
MD
LG