Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ubistvo oko stotinu Bošnjaka u Nevesinju


Ulaz u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Sarajevo
Ulaz u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za ubistvo oko stotinu Bošnjaka na području Nevesinja, na jugoistoku BiH, u ljeto 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH u srijedu, 29. decembra.

Optužnica je, kako se navodi u saopštenju, podignutna protiv Dragana Đurđića iz Doboja, Dragana Ivaniševića iz Nevesinja, te Gorana Došlu, Milana Trifkovića, Sinišu Kandića, Dragoslava Aćimovića, te Zdravka i Mladena Kandića i Damira Antelja iz Mostara.

Riječ je o osobama koje su uhapšene 16. decembra zbog sumnje da su tokom 1992. godine ubistvo počinili u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara, na jugoistoku BiH.

Optužnica ih tereti za ubistva među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do 2 godine živora.

„U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se ističe da će navodi optužnice biti dokazivani pozivanjem 88 svjedoka, od čega će 8 svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, jednog stručnog vještaka i prilaganjem više od stotinu materijalnih dokaza.

Iz Suda BiH saopšteno je 20. decembra da je odbijen prijedlog Tužilaštva za odreživanje pritvora za uhapšene, ali da je izdata zabrana putovanja i napuštanja mjesta boravišta. Zabranjeno je i međusobno komuniciranje, kao i kontaktiranje sa svjedocima u slučaju.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ranije je saopšteno da su osumnjičeni uhapšeni u toku akcije na na području Banjaluke, Sarajeva, te Nevesinja, Gacka i Trebinja na krajnjem jugu BiH.

U Nevesinju, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi oko 13.000 stanovnika.

Srbi čine više od 95 posto stanovnika, a Bošnjaka je oko 4 odsto, od više od 20 procenata prijeratnog stanovništva.

Prema podacima Udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“, tokom juna i jula 1992. godine na području Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata ili 9,1%, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po procentu stradanja. Među ubijenima, bilo je 26-oro djece.

XS
SM
MD
LG