Dostupni linkovi

Dačić krunisao vlašću izbornog gubitnika Tadića


Ilustracija
Ilustracija
Već je, čini se, belodano da će Demokratska stranka, iako gubitnik izbora, postati dobitnik vlasti. Zahvalnost za to što će ponovo vladati građanima Srbije ta partija duguje nikom drugom nego Ivici Dačiću. “Kingmejrkeru” bez kojeg ni ona ni njen “naprednjački rival”, inače izborni pobednik, nemaju većinu mandata da sastave vladu.

Dačić se, već je izvesno, između Nikolićevog i Tadićevog tabora priklonio ovom poslednjem. Kako bi reagovao Zoran Đinđić na ovaj politički salto mortale Borisa Tadića koji je već drugi put pristao na to da ga kao vladara kruniše nekadašnja Miloševićeva stranka?

Koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić" i "Ivica Dačić SPS-PUPS-JS”, saopštava Demkratska stranka, dogovorile su se da će zajednički raditi na formiranju parlamentrne većine i dati podršku predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora, 20. maja.

Da su se predsednici ovih partija - Boris Tadić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković sastali, potvrdio je ovaj poslednji - lider “Jedinstvene Srbije” Dragan Marković Palma, koji je decidno rekao da će koalicija SPS-PUPS-JS biti u novoj vladi:

“Dogovorili smo se da ćemo razgovarati o vladi posle izbora, a da će naša koalicija sigurno biti u vladi. O funkcijama i pojedinostima nismo razgovarali, o tome ćemo razgovarati posle izbora”.

I lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je sa Demokratskom strankom postigao dogovor o formiranju većine u parlamentu, dodavši da još nije bilo razgovora o raspodeli ministarstava i premijerskom mestu.

Ivica Dačić na stranačkom skupu nakon smrti Slobodana Miloševića.
Ivica Dačić na stranačkom skupu nakon smrti Slobodana Miloševića.
A potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je i to da nije isključen razgovor o kandidatu za premijera koji nije iz redova te stranke.

Iako je, dakle, dogovor o vladajućoj koaliciji sa Dačićevim izbornim savezom postignut, predsednik Demokratske stranke Boris Tadić tu stvar je predstavio kao da će se tek dogoditi:

“Sve po redu, sve po redu. Prvo da se završe predsednički izbori, pa onda o skupštinskoj većini”.

Još je Tadić sugerisao da je koalicija sa socijalistima prirodna i da motiv za to nije glad stranke za vlašću nego dobrobit građana.

“Svi pokazuju nameru da se ona (skupštinska većina) formira na jedan prirodan način, od strankama koje su saglasne sa strateškim ciljevima Srbije...a to je sve zbog koristi građana a ne zbog koristi stranaka”, uveravao je lider demokrata.

Beli listići i razočarane demokrate

Ekspresno brzo postignut dogovor o koaliciji između demokrata, socijalista i njihovih partnera iz izborne koalicije sugeriše mnogima da je Demokratskoj stranci od volje birača još jednom važnija volja za vlast i da u postizanju tog cilja može gotovo sa svakim.

Sociološkinja Zagorka Golubović za Radio Slobodna Evropa kaže da je za to kriv Boris Tadić koji je 2008. Ivicu Dačića podigao iz mrtvih.

“Kad je Demokratska stranka mogla sa Socijalističkom partijom Srbije u prethodnoj vladi, onda se podrazumeva da može i u ovoj. Samo što će Dačić u ovoj vladi biti nešto drugo nego što je bio u prethodnoj, pošto je sad dobio polet i samopouzdanje. Njega je, u stvari, maltene iz mrtvih podigla Demokratska stranka, ali on sad ima mogućnost da ucenjuje – u tome je problem”, ocenjuje Zaga Golubović.

Tadićevi demokrati su, iako to neće da priznaju, na izborima izgubili od Nikolićevih naprednjaka. Druga je stvar njihov veći potencijal za koaliranje.

Na parlamentarnim izborima pre četiri godine, kao stožer “Koalicije za evropsku Srbiju”, ta partija osvojila je 40, 8 odsto, glasova, da bi sada uknjižila gotovo polovinu manje, svega 22 odsto.

Išarani listić, izbori u Srbiji, maj 2012.
Išarani listić, izbori u Srbiji, maj 2012.
Politikolog Jovan Komšić ipak se radije priklanja eufemizmu da demokrate nisu izašle iz parlamentarnih izbora kao dobitnici:

“Dobitnici su, pojedinačno gledano, pripadnici Srpske napredne stranke”.

Upitan da li su vlast demokratama zaradili i poklonili socijalisti, Komšić kaže:

“Njima može SPS pomoći u osvajanju vlasti, ali i oni su pomogli SPS-u da postigne ovaj rezultat, tako da je teško selektivnim terminima odrediti gubitnika i dobitnika. Naprosto, svi su u igri sa promenjenom proporcijom i vrednošću deonica u političkom preduzeću koje će osvojiti vlast nakon predsedničkih izbora”.

Komšić, ipak, ocenjuje da su građani na biralištima kaznili Demokratsku stranku:

“Građani su izmerili karakter doslednosti Demokratske stranke njenim predizbornim obećanjima. Oni su, dakle, akekvatno vrednovali prošlot, ali su dali još jednu kreditnu karticu demokratama za bližu budućnost”, zaključuje ovaj naš sagovornik.

Nakaradni izborni sistem i fragmentisana partijska scena omogućavaju saveze svih sa svima koji deformišu, pa i poništavaju, volju birača Srbije čineći tako izbore besmislenim i izbacujući hronično slabe i nestabilne vlade.

Velikim delom i zbog toga ove izbore obeležio je fenomen belih listića, kojih je bilo čak 4,5 odsto. Među njima, veruje Jovan Komšić, najviše ima razočaranih pristalica Demokratske stranke.

“Po mom sudu, najviše u strukturi belih listića ima razočaranih demokrata, koji nisu otišli u tabor Liberalno-demokratske partije, kao što se očekivalo. Oni bi mogli ući u parlament da su politički aktivni, ali ovako su samo indikacija trenutnih neraspoloženja”, kaže Komšić.

Hoće li “demokratsko razočaranje” ići u širinu i dubinu nakon još četiri godine političkog braka Borisa Tadića i Ivice Dačića, a sve, razume se, za dobrobit građana?

Zagorka Golubović ocenjuje da će se tek videti koliku cenu će ispostaviti fatalno pogrešan potez koji je pre četiri godine povukla Demokratska stranka:

“Mislim da je prošli put napravljena užasna greška. Ako se i ušlo u savez sa SPS-om, nije smelo da im se da onoliko vlasti koliko se dalo. Ja sam to rekla Borisu Tadiću, ali ništa nije vredelo”.
XS
SM
MD
LG