Dostupni linkovi

Dačić sa savetnicom UN-a za prevenciju genocida


Specijalna savetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida Alis Vairimom Nderitu sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem u Beogradu, 18. novembar.
Specijalna savetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida Alis Vairimom Nderitu sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem u Beogradu, 18. novembar.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je o situaciji u regionu sa specijalnom savetnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida Alis Vairimom Nderitu (Alice Wairimu Nderitu), saopšteno je iz Skupštine Srbije 18. novembra.

"Svi koji su počinili zločine moraju da budu identifikovani i izvedeni pred lice pravde, ali se zločini ne smeju deliti na naše i njihove", prenosi se u saopštenju Dačićeva izjava.

Dačić je, navodi se, rekao da politizacija i instrumentalizacija zločina stvara dodatne podele i ne doprinosi prevazilaženju problema.

Kako je saopšteno, Dačić je rekao da je regionalna saradnja prioritet za Srbiju, da je Beograd duboko posvećen očuvanju mira i stabilnosti u regionu i dodao da postoje ozbiljni i teški problemi nasledjeni iz prošlosti, na čijem prevazilaženju je neophodno raditi.

Nderitu, specijalna savetnica generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, informisala je Dačića o svojim ovlašćenjima, aktivnostima na prevenciji genocida i o poseti Bosni i Hercegovini u kojoj je bila ove godine.

Mandat specijalnog savetnika generalnog sekretara UN za prevenciju genocida uključuje borbu protiv govora mržnje, a Nderitu je ukazala da u toj oblasti sarađuje sa velikim brojem parlamenata i izrazila spremnost da taj vid saradnje bude realizovan i sa Skupštinom Srbije, navodi se.

Zvaničnici Srbije odbijaju da prizanju da su srpske snage jula 1995. godine izvršile genocid na bošnjačkim stanovništvom u enklavi Srebrenica. Ubijeno je više od 8.000 mahom muškaraca i mladića.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske.

Na najveću kaznu, doživotni zatvor, uz Ratka Mladića osuđen je i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Krivični zakonik Srbije izričito zabranjuje negiranje genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina kada su utvrđeni presudom domaćeg suda ili Međunarodnog krivičnog suda (MKS), ali ne i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Predstavnici vlasti u Srbiji, na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, uprkos sudskim presudama, za genocid u Srebrenici upotrebljavaju termin "strašan zločin".

XS
SM
MD
LG