Mural Ratka Mladića od nastanka do neuspešnog uklanjanja

Nevena Bogdanović

Kofa farbe preko murala, pa sunđer i čišćenje – ovako bi se mogao opisati "opstanak" lika osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na fasadi u centru Beograda tokom četiri meseca.

Nastao je bez dozvole stanara zgrade i nadležnih institucija, oko mesec dana nakon što je sud u Hagu Ratku Mladiću potvrdio doživotni zatvor za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

U Srbiji, čije vlasti negiraju da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid, nijedan državni ili gradski organ do sada nije uklonio Mladićev mural iz Njegoševe ulice u centru Beograda.

Svi pokušaji građana i aktivista da Mladićevu sliku oštete ili unište, nisu uspeli. Nepoznati autori murala, za koje se sumnja da pripadaju desničarskim i navijačkim grupama, kroz svega nekoliko sati ga vraćaju u prvobitno stanje.

Zahvaljujući debelom sloju laka, farbu sa murala čiste sunđerima i četkama – i tako svaki put.

15 Novembar 2021

Nepoznati momci sa kapuljačama, koji nisu želeli da govore za Radio Slobodna Evropa, očistili su mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Prethodno je na mural bačena crna farba. Mural Ratka Mladica

13 Novembar 2021

Nakon protesta u centru Beograda, nevladinoj organizaciji Žene u crnom nasilno je otet i javno spaljentransparent sa porukom "nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici", saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

13 Novembar 2021

'Mural mora pasti'

Više organizacija civilnog društva organizovalo je tokom večeri u centru Beograda protest "Mural mora pasti" sa zahtevom da se mural Ratku Mladiću ukloni iz centra grada.

Na protestu su bili građanski aktivisti, ali i grupa desničara koja je vređala okupljene građane. Razdvajala ih je policija.

13 Novembar 2021

Nepoznati autori su tokom noći iscrtali grafite "Cveta Srebrenice" i natpis "pamtimo" na više lokacija u Beogradu. Cvet Srebrenice ili cvet "Sjećanje" je nezvanični simbol genocida počinjenog nad više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.

12 Novembar 2021

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da ne zna da li će biti uklonjen mural posvećen Ratku Mladiću jer se policija ne bavi grafitima i da je to posao komunalne inspekcije.

"Mene se tiče, od početka ovog cirkusa koji je napravljen sa zlom namerom, da građani budu bezbedni, da ne bude razbijenih glava i da na ulicama Beograda ne gledamo krv, i ja taj posao radim pošteno", rekao je Vulin na beogradskoj televiziji Prva.

12 Novembar 2021

Organizacije civilnog društva u otvorenom pismu traže da Vlada naloži nadležnim organima da uklone mural ratnog zločinca Ratka Mladića.

U zajedničkom saopštenju koje je potpisalo 70 organizacija zahteva se i da policija prestane da podnosi prekršajne prijave protiv aktivista.

12 Novembar 2021

Stanari zgrade, na kojoj je bez dozvole nacrtan lik Ratka Mladića, rekli su za RSE da su izloženi uvredama i pretnjama desničara, ali da neće odustati od namere da zid prekreče.

"Sa najvišeg državnog nivoa, od predsednika (Srbije, Aleksandra Vučića) lično, mi dobijamo odgovornost za sve. Mi smo tu odgovornost prihvatili pre nego što nam je on dao, ali smo mi nemoćni jer nemamo s kim tehnički to da uradimo", naveo je stanar koji je želeo da ostane anoniman iz straha za svoju bezbednost.

12 Novembar 2021

Ispred murala Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu "stražari" nekoliko mlađih muškaraca, kako bi sprečili da bude oštećen.

Na upit RSE o postupanju policije – da li su podnete krivične prijave zbog crtanja grafita sa Mladićevim likom i da li to policija tretira kao krivično delo, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo.

11 Novembar 2021

Na društvenim mrežama građani su okačili fotografije oštećenih murala posvećenih ratnom zločincu Ratku Mladiću na više lokacija u Srbiji. Poruka je bila "ne možete da sačuvate baš svaki".

11 Novembar 2021

Na kancelariji nevladine organizacije Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu ispisane su parole podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Policija je izvršila uviđaj i naložila komunalnim službama da očiste ove grafite.

"Javno sada pozivamo sve nadležne službe, da prvo očiste mural u Njegoševoj ulici, a Inicijativa će svoje dvorište očistiti, kao i uvek", poručila je Inicijativa.

Za to vreme, mural u Njegoševoj bio je "čist". Mural Ratka Mladica

10 Novembar 2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući nastalu situaciju sa muralom Mladića, uputio je pitanje odakle nekome pravo da kritikuje bilo koga i da odlučuje ko će kakve grafite i murale da pravi.

"Zna se koji su organi za to nadležni, šta je skupština stanara, zna se ko o tome donosi odluke", rekao je Vučić.

10 Novembar 2021

Mural je očišćen.

Istog dana je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država vlastima u Srbiji poručeno da "Ratko Mladić ne treba da bude lice koje Beograd pokazuje svetu", a iz Evropske unije je ponovljen stav o potrebi da se efikasno prevaziđe nasleđe prošlosti, odnosno o uzdržavanju od bilo kakvog veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina.

10 Novembar 2021

Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović polio je Mladićev mural belom farbom.

Njegova stranka je koalicioni partner Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ubrzo su nepoznati momci sa kapuljačama došli da čiste mural.

Mural Ratka Mladica

9 Novembar 2021

Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Aktivistkinje za ljudska pravaAida Ćorović i Jelena Jaćimović gađale su jajima mural Ratku Mladiću, zbog čega ih je policija privela. Puštene su posle nekoliko sati.

U znak protesta zbog privođenja aktivistkinja, građani su se okupili u centru Beograda. Kordon policije nije dozvolio okupljenima da priđu muralu u Njegoševoj ulici, a na istom mestu pojavila se i grupa desničara koji su uzvikivali poruke podrške Mladiću.

MUP je saopštio da je policija u toku tog dana uhapsila šest osoba "zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja".

9 Novembar 2021

Policija je tokom dana kontrolisala zadržavanje građana kod murala Ratku Mladiću i legitimisala okupljene.

8 Novembar 2021

Fotografija RSE, nastala 8. novembra, pokazuje da su nepoznati građani nastavili sa pokušajima da oštete Mladićev mural.

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštava da su "dobro razumeli poruku" ministra policije i da neće održati skup, najavljen za 9. novembar.

"Nismo odustali zbog nedostatka hrabrosti, iako se, naravno, plašimo armije neonacista koja godinama nekažnjeno upražnjava nasilje i preti svima koji im nisu po volji", navedeno je u saopštenju.

Zbog odluke policije da im zabrani skup, Inicijativa je 8. novembra pokrenula tužbu u Upravnom sudu u Beogradu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

5 Novembar 2021

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštava da im je zabranjen skup u Njegoševoj ulici. YIHR je ocenio da je "država sačuvala mural Ratka Mladića".

Ministar policije Aleksandar Vulin odgovorio je iste večeri da na Međunarodni dan borbe protiv fašizma neće biti dozvoljenonijedno okupljanje u Njegoševoj ulici i da "niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava". Vulin je među zvaničnicima Srbije jedan od najglasnijih negatora genocida u Srebrenici.

5 Novembar 2021

Mural Ratku Mladiću prešran je roze farbom. Za svega nekoliko sati je vraćen u prvobitno stanje. Fotografije RSE nastale su u razmaku od četiri sata.

Mural Ratka Mladica Mural Ratka Mladica

4 Novembar 2021

Policija izdaje rešenje kojim Inicijativi mladih ne dozvoljava skup u Njegoševoj ulici, na kojem je Mladićev mural trebalo da bude prekrečen.

U obrazloženju je navedeno da policija "raspolaže saznanjima da može doći do okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje" zbog uklanjanja Mladićevog murala.

Naveli su i da postoji opasnost "od međusobnog sukoba" pristalica i protivnika skupa i ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine.

3 Novembar 2021

U međuvremenu, stanari zgrade u Njegoševoj obratili su se nevladinoj Inicijativi mladih za ljudska prava u Srbiji da im pomogne da uklone mural. Ova organizacija ima regionalnu mrežu aktivista i više je puta organizovala akcije prekrečavanja grafita kojima se šalju poruke mržnje i veličaju ratni zločinci.

Inicijativa 3. novembra policiji prijavljuje javno okupljanje – da 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prekreče protivzakonito oslikan mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici.

20 septembar 2021

Rešenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar, u koje je RSE imao uvid, naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku. Zbog sloja kojim je zaštićen, za uklanjanje murala je potrebna specijalizovana firma za čišćenje fasada. Međutim, sve kontaktirane firme, kako su nam rekli stanari, odbile su uklanjanje murala.

31 august 2021

Sa zahtevom da se mural ukloni, stanari zgrade u Njegoševoj obraćali su se, kažu, policiji i organima grada Beograda – komunalnoj miliciji i inspekciji.

Nijedna državna ili gradska institucija do tad nije uklonila Mladićev mural sa njihove fasade.

I na društvenim mrežama traženo je od gradskog komunalnog servisa da se iz Njegoševe ulice ukloni mural Ratku Mladiću, a građani koji su pisali komunalnom servisu ukazali su i na druge grafite u Beogradu kojima se veliča osuđeni ratni zločinac.

Beokom servis, kojem se prijavljuju komunalni problemi u gradu, odgovara na Tviteru da je povodom murala u Njegoševoj ulici "komunalna inspekcija pokrenula nadzor".

3 august 2021

Propao je još jedan pokušaj građana da, u znak protesta, unište ili oštete Mladićev mural. Na fotografiji koju je RSE zabeležio 3. avgusta, 20 minuta nakon ponoći, vidi se crvena farba preko Mladićevog lika.

Već ujutru je Mladićev mural bio "očišćen":

očišćeni mural

Debeo sloj bezbojnog laka kojim je mural premazan omogućuje autorima da sa njega očiste farbu i kroz nekoliko sati ga vrate u prvobitno stanje, rekao je za RSE rekao jedan od stanara zgrade u Njegoševoj, koji je želeo da ostane anoniman iz straha za svoju bezbednost.

24 juli 2021

U znak protesta, nepoznati građani su išarali crvenom farbom mural Ratku Mladiću. Crvena farba na Mladićevoj ruci simbolizuje krv.

Crvenu "krv" sa Mladićeve ruke, autori murala su ubrzo uklonili.

23 juli 2021

Nepoznati autori, za koje se sumnja da pripadaju desničarskim i navijačkim grupama, naslikali su mural Ratku Mladiću na fasadi zgrade u centru Beograda u naselju Vračar.

Da je Mladićev lik "osvanuo" 23. jula na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića, objavio je beogradski list Danas, čija se redakcija nalazi nedaleko od zgrade sa muralom.

Stanari zgrade na kojoj se mural nalazi rekli su za RSE da je mural nastao bez njihove dozvole. Za crtanje Mladićevog lika niko nije preuzeo odgovornost. Pored Mladića u vojničkoj uniformi, na fasadi se nalazi i nezvanični grb navijača beogradskog kluba Partizan.

Na zidu su ispisani i stihovi "Đenerale, nek je tvojoj majci hvala". Nastavak ove desničarske pesme, koja se često može čuti na stadionima u Srbiji, glasi: "što junaka rodila je/da se srpstvu vrati slava".

8 juni 2021

Generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću potvrđena je kazna doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine. Presudu je doneo Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, naslednik Haškog tribunala.