Dostupni linkovi

Dačić sa čelnikom Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o zahtevu Kosova


Delegacija Ministarstva spoljnih poslova Srbije sa predstavnicima francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Beograd, 1. april 2024
Delegacija Ministarstva spoljnih poslova Srbije sa predstavnicima francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Beograd, 1. april 2024

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je u razgovoru sa predsedavajućim Političkom komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Bertranom Buiksom da je Beograd razočaran mogućnošću prijema Kosova u Savet Evrope.

Dačić je Buiksu, koji je i šef francuske delegacije pri PSSE, rekao da očekuje da poslanici Francuske u tom telu "imaju više razumevanja" za argumente Srbije, saopštilo je 1. aprila Ministarstvo spoljih poslova Srbije.

Buiks je rekao da je Francuska iskreni prijatelj Srbije i da "podržava pregovore i dijalog" po pitanju zahteva za prijem Kosova u Savet Evrope, navodi se u saopštenju.

On je kazao i da Francuska ostaje otvorena za dijalog sa srpskom delegacijom pri PSSE i da "ima razumevanja" za stavove Beograda po tom pitanju, dodaje se.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je na sastanku sa Buiksom 1. aprila, da je "uprkos opstruisanju normalizacije stanja na terenu i eskalaciji problema", Priština "nagrađena" otvaranjem perspektive za članstvo u Savet Evrope.

Komitet za politiku i demokratiju Saveta Evrope odobrio je 27. marta izveštaj izvestiteljke za Kosovo Dore Bakojanis, u kome se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica Saveta Evrope.

Kosovo je u maju 2022. podnelo zahtev za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Pitanje prijema te države u Savet Evrope aktuelizovano je ponovo poslednjih nedelja, nakon što je Vlada Kosova zatražila da se pravoslavnom manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje.

Tako je jedan od glavnih zahteva za prijem Kosova u ovu organizaciju ispunjen.

Savet Evrope je vodeća organizacija u Evropi u oblasti ljudskih prava.

Čini ga 46 zemalja, uključujući 27 zemalja članica Evropske unije i sve zemlje regiona.

XS
SM
MD
LG