Dostupni linkovi

Korona virus novo rusko sredstvo u širenju dezinformacija o SAD?


Na društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju postovi u kojima se iznose različite teorije zavere o poreklu novog korona virusa, medicinskog naziva COVID-19

Američki zvaničnici upozoravaju da Rusija preko društvenih mreža širi dezinformacije o Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), tvrdeći da novi korona virus izvorno dolazi iz SAD kao sredstvo u trgovinskom ratu protiv Kine.

"Namera Rusije je da seje nesklad i podriva američke institucije i saveze iznutra, takođe i putem prikrivenih i prisilnih kampanja za širenje malignog uticaja", rekao je Filip Riker (Philip Reeker), vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u izjavi za AFP.

"U ovom slučaju, mogli smo da vidimo čitav dezinformacioni ekosistem na snazi, uključujući državne televizije, proksi internet sajtove i hiljade lažnih profila na društvenim mrežama koji svi guraju istu priču", kaže za AFP Lea Gabriel (Lea Gabrielle), šefica Centra za globalno uključivanje američkog Stejt Departmenta.

Kako navodi AFP, dezinformacionu kampanju u SAD su identifikovali sredinom januara, ubrzo nakon što je objavljena informacija o smrti treće osobe usled posledica novog korona virusa.

Dezinformaciona kampanja promoviše neutemeljene teorije zavere da SAD stoje iza novog korona virusa, na taj način ometajući globalne napore da se zaustavi širenje virusa, navode američki zvaničnici, dok zvanična Moskva odbacuje te tvrdnje.

Portparolka ministra spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, tokom redovnog brifinga, tvrdnje iz SAD-a okarakterisala je kao "namernu laž".

Društvene mreže - teren za 'teorije zavere'

Na društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju postovi u kojima se iznose različite teorije zavere o poreklu novog korona virusa, medicinskog naziva COVID-19. Iako je teško utvrditi autentičnost naloga na društvenim mrežama kao i iz kojih država dolaze korisnici, primetan je veliki broj komentara koji targetiraju SAD bez bilo kakvih argumenata koji potkrepljuju tvrdnje.

Tako se u jednom tvitu od 16. februara SAD optužuju da su "izmislile korona virus kako bi vodile trgovinski rat sa velikom Kinom".

Takođe na Tviteru, u postu od 23. februara, korisnik pod imenom "SherdyMe", slična tvrdnja, odnosno virus korona dovodi se u vezu sa trgovinskim ratom između SAD i Kine.

"Trump je pre nekoliko godina započeo trgovinski rat sa Kinom, ali je otkrio da gubi više nego što je pobedio - Kina je za njega ekonomski bila previše jaka. Odjednom dolazi korona virus koji je praktično uništio kinesku ekonomiju. Ima li šanse da je to biološki rat SAD?", glasi objava.

Autentičnost ni ovih naloga kao i kome ti nalozi zaista pripadaju nije moguće utvrditi.

Na meti napada našao se i koosnivač Majkrosofta Bil Gejts. U tvitu korisnika, koji nije potpisan imenom i prezimenom, širi se strah i panika od navodnih vakcina koje će poturiti Bil Gejts.

"Ne bojte se korona virusa, plašite se vakcine koju će vam gurnuti Gejts", navodi se, između ostalog, u ovom komentaru na Tviteru.

Povod brojnim napadima na Bila Gejtsa je upozorenje koje je izneo tokom prezentacije u Američkoj asocijaciji za unapređenje nauke (AAAS) u Sijetlu 17. februara. Gejts je tada upozorio da bi korona virus mogao da preoptereti zdravstveni sistem na afričkom kontinentu, rekavši da bi mogući uticaj na podsaharsku Afriku mogao biti "veoma, veoma dramatičan".

Inače, "Fondacija Bila i Melinde Gejts" je u januaru objavila da će izdvojiti deset miliona američkih dolara namenjenih Kini i Africi za pomoć u borbi protiv širenja korona virusa.

Medijske teorije zavere protiv SAD

Teorije zavere, međutim, nisu deo samo digitalnih platformi, već i televizijskih programa.

U udarnim večernjim vestima ruske državne televizije "TV Onehas", emitovanim 5. februara 2020. voditelj vesti je prezentovao teoriju zavere, po kojoj je korona virus "doveo" u vezu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Šta je Donald Tramp radio u prethodno u životu? On je predsednik države koja je globalno glavni protivnik Kine. Ali on je nekada delio krune na svom čuvenom takmičenju za lepotu (korona na ruskom i latinskom znači 'kruna', prim. aut.). Dakle, poreklo korona virusa i, što je najvažnije, ciljevi i predmet njegove upotrebe su apsolutno jasni", izjavio je uživo u programu koji ima milionsku gledanost voditelj vesti Kiril Klejmjonov.

Nakon ove najave, usledio je izveštaj u kome je Igor Nikulin, potpisan kao biohemijski stručnjak, objasnio teoriju zavere, ali bez iznošenja konkretnih dokaza za svoje tvrdnje. Sam prezenter je priznao da navodi zvuče kao glupost, ali je zatim sugerisao da u te navode veruje.

SZO: Dezinformacije ugrožavaju borbu protiv virusa

Grupa naučnika u oblasti medicine koja prati pojavu virusa od samog početka izdala je 19. februara saopštenje u uglednom medicinskom časopisu "Lancet" u kome navode da teorije zavere ugrožavaju globalnu borbu protiv korona virusa.

"Teorije zavere ne rade ništa osim što stvaraju strah, izazivaju glasine i predrasude koje ugrožavaju našu globalnu saradnju u borbi protiv ovog virusa", navodi se u saopštenju.

Na opasne posledice zbog širenja lažnih vesti, upozorio je u više navrata i direktor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) dr Tedros Adhanom Gebrejesus (Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus). Govoreći na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu 15. februara 2020. on je izrazio zabrinutost zbog širenja dezinformacija.

"Zabrinuti smo nivoom glasina i dezinformacija koje ugrožavaju odgovor (na virus)", izjavio je u svom obraćanju Gebrejesus.

U svojoj ranijoj izjavi od 8. februara, direktor WHO je upozorio da "trolovi i teorije zavere" podrivaju odgovor Svetske zdravstvene organizacije na novi korona virus.

Virus COVID-19 je prvi put identifikovan u decembru 2019. u kineskom gradu Wuhan, koji broji 11 miliona stanovnika. Pripada grupi virusa koji se izvorno prenose sa životinje na čoveka, da bi se zatim širio i sa čoveka na čoveka.

Simptomi variraju od onih sličnih blagoj prehladi ili gripu, pa do ozbiljnih komplikacija na plućima i bubrezima, usled čega može nastupiti smrt.

Rizične grupe su starije osobe i hronični bolesnici, kao i osobe oslabljenog imuniteta.

Lek, kao ni vakcina ne postoje.

Prema poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, od novog korona virusa obolelo je 78.811 ljudi, dok je preminulo 2.462, većinom u Kini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG