Dostupni linkovi

Novi smrtni slučajevi od koronavirusa u Kini, Iranu i Italiji


Uzorci koronavirusa u laboratoriji u Hengjangu, u Kini
Uzorci koronavirusa u laboratoriji u Hengjangu, u Kini

U Kini je zabeleženo 150 novih smrtnih slučajeva od koronaviusa čime je broj umrlih porastao na 2.592, a istovremeno se smanjuje broj novozaraženih, javili su 24. februara kineski zvaničnici, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Svi umrli osim jednog su u centralnoj provinciji Hubej, gde se pojavio novi koronavirus i gde je epicentar epidemije.

Broj umrlih zabeležen u poslednja 24 časa predstavlja primetno pogoršanje posle 97 umrlih u nedelju.

Nacionalna zdravstvena komisije je takođe saopštila da je u poslednja 24 časa potvrđeno 409 novoobolelih, od kojih je samo 11 van Hubeja. Ta brojka predstavlja znatan pad dnevnih novih zaraženih posle gotovo 650 prijavljenih u nedelju, i time se dovodi do preko 77.000 ukupno zaraženih u kontinenalnoj Kini, van kineskih autonomnih teritorija Hongkonga i Makaoa.

U više provincija javljeno je da već nekoliko uzastopnih dana nemaju nijedan novi slučaj obolelih od koronavirasa na njihovoj teritoriji.

Iako je najveći deo zaraženih i umrlih od novog koronavirusa koji se pojavio u decembru u Hubeju i dalje koncentrisan u Kini, epidemija se širi u svetu.

Oko 1.500 zaraženih i 26 umrlih zabeleženo je van kontinentalne Kine, u više od 25 zemalja i teritorija i pojava novih žarišta i zaraze u Evropi i na Bliskom istoku izazivaju zabrinutost.

Iranska novinska agencija ILNA objavila je 24. februara da je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u gradu Komu porastao na 50.

To je znatno više od broja koji su iranske vlasti objavile samo nekoliko sati ranije, kada su potvrdili da je u Iranu zabeleženo ukupno 12 smrtnih slučajeva, a državna televizija se pozivala na izjavu poslanika Asadolaha Abasija koji je rekao da je 47 ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraženih u toj zemlji.

Zabrinute zbog širenja virusa u Iranu, oko 40 zaraženih i osam umrlih, više susednih zemalja zatvorilo je svoje granice ili ograničilo razmenu sa Iranom.

U Italiji je umrla šesta osoba, javila je državna medijska kuća RAI, dok zvaničnici ulažu napore da obuzdaju epidemiju u severnom delu zemlje, gde je u poslednja tri dana registrovano više od 150 slučajeva zaraze.

U izveštaju se navodi da je reč o osobi iz Breše, koja se lečila od kancera.

Građani Zapadnog Balkana o koronavirusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

U Južnoj Koreji, gde su 763 zaražena a sedam umrlo, broj slučajeva skače poslednjih dana posebno u jugoistočnom gradu Daeguu, gde su stotine vernika jedne hriščanske sekte zaražene.

Kineske vlasti su poslednje dve nedelje stvorile određenu konfuziju o bilansu zaraženih i umrlih u zemlji time što su više puta izmenile svoje metode računanja, navodi Frans pres.

Pogubne posledice koronavirusa po svetsku ekonomiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG