Dostupni linkovi

Džonson počinje pripreme za novu vladu i Bregzit


Boris Džonson, ilustrativna fotografija
Boris Džonson, ilustrativna fotografija

Veliki pobednik parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji premijer Boris Džonson danas priprema svoj tim s namerom da već ove nedelje počne da uklanja prepreke za izlazak iz Evropske unije (EU) - Bregzit.

Vođa Torijevaca danas treba da objavi svoju rekonstruisanu vladu, verovatno na margini drugih radnji zato što je njegov prioritet da pokrene korake da se omogući izlazak Velike Britanije iz EU 31. januara, piše agencija Frans Pres (AFP).

On treba da razgovara i sa 109 novoizabranih konzervativnih poslanika, od ukupno 365 poslaničkih mesta osvojenih na upravo održanim izborima, i da od njih zatraži da se bace na posao i ostvare Bregzit, za koji je glasalo 52 odsto Britanaca na referendumu u junu 2016. ali čija realizacija je od tad u zastoju.

Premijer želi pre Božića, i čak možda već ove nedelje, da postavi pred poslanike dokument koji je usaglašen sa Briselom sredinom oktobra, a predviđa razlaz posle 47 godina.

Veća rekonstrukcija vlade bi mogla da se dogodi posle 31. januara, kada Bregzit bude osiguran, navodi AFP.

Pre nego što se okrene Bregzitu novoizabrani Donji dom Britanskog parlamenta treba pre svega da se sastane u utorak i da izabere predsednika, a izuzev nekog iznenađenja očekuje se da će na to mesto biti ponovo izabran Lindzi Hojl, laburista, koji je izabran mesec dana pre prevremenih parlamentarnih izbora.

Da li pristalice Bregzita žele Bregzit?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Zatim će svaki od 650 poslanika izraziti privrženost kruni, proces koji treba da traje nekoliko dana.

Džonson bi u četvrtak mogao da predstavi svoj program tokom tradicionalnog govora koji čita kraljica Elizabeta Druga.

Bregzit je odložen za 31. januar 2020. godine, a Džonson je najavio da će odmah krenuti u pregovore o trgovinskom sporazumu koji će definisati njihove odnose posle prelaznog perioda predviđenog do kraja 2020.

Džonson kaže da će postići taj sporazum bez odlaganja rokova, ali nije, međutim, objasnio kakav oblik odnosa, blizak ili udaljen želi da ima sa 27 zemalja članica EU. Više evropskih zvaničnika već su upozorili da će sigurno biti potrebne godine za usaglašavanje takvog dogovora.

XS
SM
MD
LG