Dostupni linkovi

Britanski zastupnici biraju nasljednika Johna Bercowa


Bercow je na poziciji predsjedavajućeg Donjeg doma proveo deset godina
Bercow je na poziciji predsjedavajućeg Donjeg doma proveo deset godina

Nakon deset godina službe na poziciji predsjedavajućeg Donjeg doma britanskog parlamenta, John Bercow je, kako je najavio ranije, izdao posljednju naredbu britanskim zastupnicima.

Njegovu zamjenu zastupnici će danas birati između osam kandidata, među kojima su i tri žene.

Oni će biti izabrani tajnim glasanjem. Ukoliko tokom prvog kruga niti jedan od kandidata ne bude imao većinu glasova, osoba koja ima najmanje glasova ispada iz utrke, kao i svi kandidati koji imaju manje od pet posto glasova.

Zastupnici će nakon toga nastaviti glasati sve dok jedan kandidat ili kandidatkinja ne osvoji većinu glasova.

Šta radi predsjedavajući Doma?

Novi predsjednik ili predsjednica, preuzet će ulogu sudije u narednim debatama parlamenta oko gorućeg pitanja izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

U posljednje tri godine od kada su britanski građani izglasali izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, predsjedavajući Donjeg doma imao je sve značajniju ulogu u procesu rasprave o Brexitu u donošenju zakona za njegovo provođenje.

Predsjedavajući Doma služi kao arbitar u proceduralnim sporovima u Donjem domu parlamenta, te ima moć da odluči o kojim će se izazovima raspravljati u parlamentu.

On također odlučuje o kojim će amandmanima glasati parlament, što se pokazalo izuzetno značajnim u procesu Brexita. Pored toga, predsjedavajući se brine da se parlamentarna pravila poštuju.

Sada već bivši predsjedavajući John Bercow, optuživan je da krši tradicionalne načine postupanja te da daje prednost onima koji žele zaustaviti vladine planove za izlazak Britanije iz Evropske unije.

"Predsjedavajući koji zamijeni Johna Bercowa, o kome god da se radi, suočit će se sa jedinstvenim izazovima", rekla je Alice Lilly, viša istraživačica u Institutu za vladu, prenosi Reuters.

Glavni među izazovima bit će svakako Brexit, ali i kritike da zastarjelo uređenje parlamenta omogućava maltretiranje i zlostavljanje.

"Neke odluke koje je Bercow donio dok je bio na poziciji bile su bez presedana i vrlo neočekivane. Neki zastupnici su ih voljeli dok su ih drugi prezirali", navodi Alice Lilly.

Mogući nasljednici?

Aktuelni favorit, piše Reuters, je zamjenik predsjedavajućeg, 62-godišnji Lindsay Hoyle, inače član Laburističke stranke. Za Hoylea, predsjedavajući mora biti neovisan i fer, te je i sam obećao da će raditi na ujedinjenju parlamenta.

Od 2017. godine, vodeća Konzervativna stranka nema većinu u parlamentu, što je opoziciji omogućilo više slobode da izazovu vladu u čemu je predsjedavajući igrao veliku ulogu.

No buduće odluke predsjedavajućeg ovisit će o tome kakvu će vladu odabrati britanska javnost na izborima 12. decembra.

Nasljeđe Johna Bercowa

Iako su brojni zagovornici Brexita optuživali Bercowa da donosi odluke na njihovu štetu, nakon njegovog posljednjeg obraćanja parlamentu, konzervativni premijer Boris Johnson rekao je da je Bercow bio inovator te da je odlično služio zastupnike.

Predsjedavajući John Bercow nakon posljednjeg održanog govora u parlamentu, 31. oktobra
Predsjedavajući John Bercow nakon posljednjeg održanog govora u parlamentu, 31. oktobra

Odlazećeg predsjedavajućeg pohvalio je i lider laburista Jeremy Corbyn koji je pohvalio njegove pokušaje da modernizuje Donji dom, kao i njegovu ulogu u promovisanju parlamentarne demokratije.

Pedesetšestogodišnji John Bercow je služio 12 godina kao konzervativni zastupnik u parlamentu prije no što je izabran za predsjedavajućeg.

Tokom svog predsjedavanja, Bercow je zapamćen, piše BBC, kao svadljiv predsjedavajući koji je čak 14.000 puta izdao sada već legendarnu "order, order" naredbu zastupnicima. Veoma često, zbog rasprava koje je podsticao u parlamentu, Bercow je i sam postajao vijest.

Bercow se tokom desetljeća na poziciji predsjedavajućeg sukobljavao sa premijerima, preživio pokušaj svrgavanja s pozicije, protivio se američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, te je igrao ključnu ulogu u Brexit procedurama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG