Dostupni linkovi

Gde je bio novinar Stefan Cvetković?


Pripadnici žandarmerije i policije istražuju rejon Bele Crkve.
Pripadnici žandarmerije i policije istražuju rejon Bele Crkve.

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve obratiće se u utorak javnosti kada bi trebalo da ispriča šta mu se dogodilo.

"Zaista još nemamo ništa", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) tužilac Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević.

Za to vreme novinari očekuju istinu kakva god ona bila o slučaju Stefana Cvetkovića za koga je objavljeno da je nestao u noći između 13. i 14. juna u Beloj Crkvi, da bi 15. juna predstavnici vlasti obavestili javnost da je pronađen. Osim što je pronađen "zdrav i živ", za javnost je sve ostalo nepoznanica.

Gde je bio Cvetković, kako je nestao, ko ga je i zašto oteo, gde ga je držao, te kako je oslobođen? Sve su to pitanja koja čekaju odgovore.

"Radi se na prikupljanju svih relevantnih činjenica i očekuju se rezultati traženih veštačenja nakon čega će se preduzimati dalje mere", saopštio je za RSE tužilac Knežević.

On je prethodnih dana naveo da se čekaju ključni dokazi koji se još uvek veštače, "poput DNK-a sa lica mesta, dokaza vezanih za položaj gde se sve Cvetković nalazio, analize telefonskih poziva…".

"Očekujem pre svega, da sam Cvetković izađe, kao što je najavio, u javnost i kaže o čemu se radi. Kad toliko ima lažnih vesti i javnost je toliko sluđena onda niko ne zna o čemu se radi i može da se radi svašta. Prvo očekujem da tužilaštvo izađe, pa Cvetković koji je sam najavio da će izaći u javnost da objasni o čemu se radi. To je najmanje što očekujem", kaže za RSE novinarka Gordana Suša.

Inače, Stefan Cvetković se u ponedeljak, prvi put od nestanka i informacije da je pronađen, obratio javnosti putem svog Facebook profila:

Sam Cvetković, koga Tužilaštvo tretira kao oštećenog, kada smo ga danas pozvali nije bio dostupan. Istog dana kada su objavili da je novinar pronađen, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavili su da Cvetković ima "čudnu priču".

Ministar Stefanović je potom za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je bilo mnogo nelogičnosti u celom slučaju i u samoj Cvetkovićevoj izjavi, da u vozilu ovog novinara, osim njegovih, nisu pronađeni tuđi otisci i DNK.

Stefanović je naveo i da je novinar rekao da je praćen i da se nalazio na pumpi, sa koje su pregledani snimci, ali da na njima nije bilo njega niti bilo kog drugog vozila.

"Očekujem da će on dati sva razjašnjenja, jer je popuno jasno da je u ovome učestvovalo više lica", rekao je Stefanović.

Potraga za Cvetkovićem
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

U međuvremenu, deo tabloida bliskih vlasti podgreva priču da je nestanak novinara deo "specijalnog rata" koji se vodi protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tako nešto sugerišu i pojedini državni zvaničnici.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je za RTS da je slučaj nestanka novinara iz Bele Crkve deo "političke borbe koja ne dolazi samo iznutra" a čiji je cilj destabilizacija Srbije i slabljenje njene pozicije.

Tabloid Informer čak piše da je Cvetković lažirao otmicu u dogovoru sa šefom opozicije.

Kad god nema dovoljno informacija onda se plasiraju razne poluistine, neistine, pretpostavke, primećuje Gordana Suša, napominjući da se pri tome zaboravlja na ključnu stvar – pretpostavku nevinosti. Takođe navodi da je sve što se dešava oko ovog slučaja vrlo zloslutno i neprijatno.

"Pre svega od ponašanja predstavnika vlasti i države koji sami krše zakon jer pretpostavljaju, kao što Vučić pretpostavlja da će novinar Cvetković imati šta da kaže, onda ministar policije ukazuje na to kako tu ima čudnih detalja i izjava, da bi na kraju sve kulminiralo njihovim izjavama kako je to sve sastavni deo iste zavere protiv vlasti i destabilizacije Srbije. Dakle, Vučić je prekršio svoja predsednička ovlašćenja, ministar policije je prekršio svoja ovlašćenja. Tužilaštvo, umesto jedino koje je pozvano da reaguje, poslednje reaguje. Znači, sve ostalo i van toga je jedan vrlo neprijatan i neugodan spin koji može samo da nagovesti još gore stvari u budućnosti", smatra Suša.

Suša: Vučić i ministar policije su prekršili svoja ovlašćenja
Suša: Vučić i ministar policije su prekršili svoja ovlašćenja

Novinarska udruženja zatražila su od nadležnih državnih organa da što pre saopšte javnosti dosadašnje nalaze istrage, bez spinovanja i političke propagande.

Takođe su pozvali i Stefana Cvetkovića da se što pre obrati javnosti i saopšti šta mu se dogodilo, gde se nalazio ovih dana i zbog čega se nije oglašavao.

Da je Stefan Cvetković pronađen živ i zdrav i da je na ispitivanju u policiji, u petak je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i šefom Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislavom Gašićem.

Vučić je, između ostalog, govorio manje o detaljima slučaja a više o "žestokim napadima i pokušajima razaranja unutrašnjeg poretka i institucija". Tu je aludirao i na proteste građana širom Srbije zbog skupog goriva, te lažne vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu.

Sama činjenica da je novosti o novinaru, za kojim se tragalo dan i po, objavio upravo predsednik države, u čija ustavna ovlašćenja to ne spada, izazvalo je brojne komentare i kritike u javnosti.

Tako je sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić upitao na svom blogu da li tužilaštvo u Srbiji "uopšte postoji ili je kidnapovano". On je upitao i šta je sa nestalim institucijama, s obzirom da je na konferenciji za novinare umesto predsednika, ministra unutrašnjih poslova i direktora BIA-e Gašića, trebalo da govori ili republički javni tužilac ili barem javni tužilac koji obrađuje taj predmet.

Dodao je da "već izvesno vreme postoje govorkanja da je i ta institucija (tužilaštvo) nestala, i da je odavno niko nije video".

"Možete li nam onda barem Vi konačno reći gde je? Da li da ga i dalje tražimo, ili da se pomirimo sa istinom i dignemo ruke? I da li biste, u tom slučaju u skladu sa pravilima vanparničnog postupka, morali razmisliti i o pokretanju postupka za proglašenje nestalog lica za umrlo. Znate ono, usaglašavanje pravnog i faktičkog stanja…", naveo je sudija Majić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG