Dostupni linkovi

Vučić: Novinar Cvetković pronađen živ i zdrav


Potraga za Cvetkovićem
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Nastavljena potraga za Cvetkovićem

„Novinar Stefan Cvetković je pronađen i ne fali mu dlaka sa glave“, saopštio je javnosti u Srbiji predsednik Aleksandar Vučić rezultate potrage za novinarom koji je u četvrtak nestao na području Bele Crkve – varošici udaljenoj stotinak kilometara od Beograda. Ostali detalji nisu navedeni – pošto se, kako je saopšteno, Cvetković trenutno nalazi u Upravi kriminalističke policije u Beogradu gde se izjašnjava o okolnostima svog nestanka.

„Dugo će se tamo zadržati jer ima mnogo toga da objasni“, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na vanredno sazvanoj konferenciji za medije, učinak tridesetočasovne policijske potrage za Stefanom Cvetkovićem.

Pred novinarima su se, uz Vučića, pojavili ministar policije Nebojša Stefanović, kao i načelnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić.

Vučić je naveo i da će javnost više detalja o tome šta se, kako je rekao, zapravo dogodilo sa Stefanom Cvetkovićem čuti narednih dana.

„Mi smo odmah posumnjali u verziju koja se pojavila u medijima. Lagali su mediji da je nađena krv, a sat koji je ostavljen deluje da ne pripada Cvetkoviću. Ronioci nisu našli ništa, a Cvetković je nađen u vrlo dobrom zdravstvenom stanju u širem rejonu Bele Crkve. Sve tvrdnje koje je izneo će biti proveren“, rekao je Vučić.

Lagali su mediji da je nađena krv, a sat koji je ostavljen deluje da ne pripada Cvetkoviću: Aleksandar Vučić
Lagali su mediji da je nađena krv, a sat koji je ostavljen deluje da ne pripada Cvetkoviću: Aleksandar Vučić

U potrazi za Cvetkovićem, kako su saopštili zvaničnici koji su je koordinirali, saslušano više desetina osoba i pregledani snimci nadzornih kamera. Prikupljene činjenice, kako tvrdi Vučić, navode na pretpostavku da se Cvetkoviću ništa nije dogodilo i da se radi o pokušaju, kako se izrazio, plasmana lažnih vesti osoba koje međutim nije imenovao.

„Jer njih nije interesovao Stefan Cvetković. Kao što ih nikada nije interesovao Oliver Ivanović. Nikada ih niko nije interesovao ničija porodica i sudbina – ni srce ni duša. samo njihov politički rezultat i mogu li da imaju više para u svom džepu. To je jedino što ih je zanimalo. Tu priču ćemo da ustanovimo ko je sve smislio tek..... Mi se ne igramo sa našim narodom – ja nisam spavao dve noći. A ko se igrao sa našim narodom – to ćemo tek da utvrdimo“, rekao je je Vučić.

Stefan Cvetković, arhivska fotografija
Stefan Cvetković, arhivska fotografija

Novinar Stefan Cvetković u javnosti je često ukazivao na sopstveni angažman u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, političara sa severa Kosova, u kojoj od meseca januara, kada je ubijen na severu Mitrovice, nema pomaka.

Povodom vesti o pronalasku Cvetkovića, oglasio se i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir koji je izjavio da je sa olakšanjem primio vest o tome da je pronađen novinar, ali je dodao da očekuje da budu saopštene sve informacije o njegovom nestanku.

“Sa olakšanjem sam primio vest koju je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je policija pronašla Stefana Cvetkovića živog i zdravog. Biće važno da saznamo sve informacije u vezi sa okolnostima njegovog nestanka”, napisao je Dezir na svom profilu na društvenoj mreži Tviter (Twitter).

Tokom perioda njegovog nestanka su međunarodna i domaća novinarska udruženja, uključujući i međunarodnu organizaciju Reporteri bez granica, zahtevali od vlasti Srbije da se istraži šta se desilo sa novinarom iz Bele Crkve, čiji nestanak je prijavljen u četvrtak.

„Tražimo od vlasti Srbije i Kosova da razmenjuju sva saznanja o nestanku Stefana Cvetkovića danas, kako posle ne bi bilo kasno“, izjavila je za Radio Slobodna Evropa Paulin Ades-Mevel, direktorka kancelarije za Balkan međunarodne medijske organizacije Reporteri bez granica povodom nestanka novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića.

“Ukoliko imamo na umu činjenicu da su se poslednjih meseci u regionu Istočne Evrope dogodila dva ubista i pokušaj ubistva, mi smo izuzetno zabrinuti zbog događaja u Srbiji“, rekla je Ades-Mevel.

„Pozvali smo zvaničnike u Srbiji, ali takođe i kosovske zvaničnke, da podele sva moguća saznanja o nestanku srpskog novinara Stefana Cvetkovića, zato što strahujemo da ukoliko zvaničnike ne pozovemo da deluju odmah, može se dogoditi da ovaj nestanak bude zaboravljen. Verujem da se Reporteri bez granica, sa drugim organizacijama, sećaju da su ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović bez rešenja. Za našu organizaciju je veoma važno da se upotrebe sve mogućnosti u ovoj istrazi i da se utvrdi šta se dogodilo. To je veoma važno“.

Izuzetno smo zabrinuti zbog događaja u Srbiji: Pauline Adès-Mével
Izuzetno smo zabrinuti zbog događaja u Srbiji: Pauline Adès-Mével

RSE: Sudeći prema informacijama koje imamo Stefan Cvetković je u poslednjih godinu dana ili više obaveštavao policiju o pretnjama kojima je bio izložen.

Pauline: Videla sam podatke o tome da je gospodin Cvetković pominjao da mu je prećeno, verovatno je tražio zaštitu. Moramo da budemo sigurni da jeste to uradio, jer pojedini novinari-istraživači ponekad smatraju da ih to sprečava u njihovom radu.

Ali, u svakom slučaju, sve dok je javno govorio da dobija pretnje i da mu se nešto može dogoditi, veoma je važno - a naročito za novinare i to bez obzira da li su kritičari vlasti - da dobiju zaštitu ili da budu uvereni da su zaštićeni.

Navela je u razgovoru za RSE, pre saopštavanja informacije o pronalaženju Stefana Cvetkovića, Paulin Ades-Mevel.

Stranu priče Stefana Cvetkovića, nestalog – pa kako je saopšteno sa samog vrha države, pronađenog novinara još niko nije čuo. Za sada su poznate samo informacije koje su se mogle čuti i videti u medijima - da je nestao u noći između srede i četvrtka kada je pronađen automobil koji je koristio. Motor i farovi su bili uključeni, vrata automobila otvorena, a nedaleko od vozila pronađen je njegov sat kom je otkinuta narukvica.

U ovom trenutku najvažnije je, kaže Ilir Gaši direktor Fondacije Slavko Ćuruvija (koja nosi ime po novinaru ubijenom 1999. za čiju smrt pred pravosudnim organima u Srbiji još niko nije odgovarao), da je Stefan Cvetković pronađen živ.

„Za sve drugo prosto mislim da moramo da sačekamo i da pokušamo da povežemo šta se zaista dogodilo. Iz nekih ranijih situacija, kada su najavljivani ili objavljivani razni državni udari, nikada nismo sklopili kompletan mozaik. I mislim da možemo imati opravdanu bojazan da ćemo to sada uspeti. I to je ono što me sada zaista i brine. Izgleda mi da apsurdno da naša država, tek danas ili juče, postane zabrinuta za fenomen lažnih vesti, ako znamo da godinama i mesecima unazad tabloidi bliski vlasti isključivo plasiraju lažne vesti“, upozorava Ilir Gaši.

Moramo da sačekamo i da pokušamo da povežemo šta se zaista dogodilo: Ilir Gaši
Moramo da sačekamo i da pokušamo da povežemo šta se zaista dogodilo: Ilir Gaši

Osim pretnji, kojima je govorio da je bio izložen, Stefan Cvetković je prošle godine bio nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke čiji je lider ujedno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Detalji potrage na području Bele Crkve

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da policija više od 30 sati intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti nestanka novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića i da su napori pojačani.


Postupajući istražni sudija iz Vršca Tihomir Knežević izjavio je u petak da je to tužilaštvo izdalo odgovarajuće naredbe u istrazi nestanka Cvetkovića, ali da konkretnih rezultata istrage za sada nema, i apelovao na sve svedoke koji eventualno imaju podatke o nestanku Cvetkovića da se jave tužilaštvu.

"Do sada je tužilaštvo koje rukovodi pretkrivičnim postupkom izdalo naredbe za zadržavanje podataka vezanih za lociranje mobilnih telefona trenutno nestale osobe, zatim naredbe o pretresu njegovog stana kao i stanova lica sa kojima je poznato da je nestala osoba bila u kontaktu. Podneta je i naredba za utvrđivanje analize DNK iz automobila, da se vidi kome treba pripadaju osim nestalom, iako i to ne mora ništa da znači. Preduzimamo sve da bismo utvrdili šta se uopšte desilo i da li se uopšte nešto desilo", rekao je Knežević agenciji Beta.

Dodao je da bi svaka pomoć eventualnih svedoka Cvetkovićevog nestanka dobro došla i naveo da su i danas kao i juče angažovane brojne snage policije i žandarmerije u beloj Crkvi i okolini.

Žandarmerija pretražuje teren, Bela Crkva
Žandarmerija pretražuje teren, Bela Crkva

Ronioci su u petak ujutro nastavili pretragu belocrkvanskih jezera i obližnjih vodotoka u potrazi za Cvetkovićem, čiji je nestanak u Beloj Crkvi prijavljen u noći između srede i četvrtka. Tada je primećeno da se u Beogradskoj u Beloj Crkvi nalazi parkiran auto na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla.

Iz Beograda je juče u oko sto kilometara udaljenu Belu Crkvu upućeno i više desetina pripadnika Žandarmerije, kao i pripadnici kriminalističke policije, a angažovana su i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji su nadletali teren u okolini ovog grada. O nestanku je, kako je saopštio MUP, obavešteno nadležno tužilaštvo, a policija je raspisala potragu.

U Beloj Crkvi bili su i predstavnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nedim Sejdinović i Marija Vukasović, koji su razgovarali sa policijom.

Sejdinović za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je veoma zabrinut jer sada već prošlo više od 24 sata od nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

"Razgovarali smo odvojeno sa predstavnicima policije i tužilaštva. Oni su nas dosta detaljno upoznali sa tim šta čine u pretkrivičnom postupku vezano za nestanak Stefana Cvetkovića. Zaista je utisak da je policija veoma aktivna, kao i Bezbednosno informativna agencija (BIA) koja je tamo prisutna, kao i raznorazni drugi odredi. Tu su ronioci, lete helikopteri. Čitav grad izgleda kao da je pod nekom vrstom policijske opsade", kaže Sejdinović.

"Međutim", navodi Sejdinović, "zabrinjava ponašanje lokalnih vlasti u Beloj Crkvi".

"Pošto je juče održana sednica Skupštine grada, koju nisu na zahtev predstavnika opozicije hteli da odlože. Drugo, ponašali su se neverovatno neprimereno situaciji, a pomoćnik predsednika opštine je čak rekao da je u pitanju kriminalno ubistvo, što je neverovatna stvar jer je prvo novinara nazvao kriminalcem, a onda je već govorio o ubistvu", ističe Sejdinović.

Sejdinović dodaje da se trenutne ne sme zanemariti novinarski rad Stefana Cvetkovića.

"Zaista postoji veoma ozbiljna sumnja da je njegov nestanak vezan za njegov novinarski rad zbog toga što se on bavio veoma teškim i osetljivim stvarima, pre svega na lokalnom i regionalnom nivou. Kriminalom u koji su uključeni predstavnici vlasti, odnosno spregom kriminalnih grupa i politike, kao i drugih osetljivih pitanja kao što su vladavina raznoraznih parastranačkih, parakriminalnih struktura u južnom Banatu (Vojvodina). U poslednje vreme se bavio izuzetno osetljivom temom ubistvom Olivera Ivanovića. S obzirom da je prethodno dobijao brojne pretnje, da se zamerio ljudima čije ime obični građani sa strahom i spomenu, sve to govori da zaista postoji opravdana bojazan da je njegov nestanak vezan za njegov novinarski rad", reči su Sejdinovića.

Sejdinović: Postoji sumnja da je Cvetkovićev nestanak vezan za njegov novinarski rad
Sejdinović: Postoji sumnja da je Cvetkovićev nestanak vezan za njegov novinarski rad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da su svi resursi na raspolaganju policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji u pronalaženju novinara Stefana Cvetkovića.

Zabrinutost zbog nestanka novinara Stefana Cvetkovića izrazio je predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za slobodu medija Harlem Dezir i novinarska udruženja. Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara Zapadnog Balkana pridružila se zahtevu NUNS-a da nadležni nastave efikasnu istragu i iskoriste sve resurse za pronalazak Cvetkovića.

Kuća ljudskih prava i demokratije, uz zahtev svim institucijama da što hitnije rasvetle sudbinu nestalog novinara, ocenila je da je Cvetkovićev nestanak još jedna potvrda da novinari rade u neregularnim uslovima i da su žrtve pretnji, pritisaka i nasilja.

Stefan Cvetković se proteklih godina u više navrata žalio da mu prete različiti političko-tajkunski moćnici, a u nekoliko navrata je dobijao i pretnje smrću. 2008. godine bio je i fizički napadnut.

Kako je ranije saopšteno iz novinarskih udruženja, on se u poslednje vreme bavio osetljivim temama, između ostalog i ubistvom jednog od lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića u Mitrovici, koje je počinjeno pre pet meseci, a za koje se još uvek ne znaju počinioci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG