Dostupni linkovi

Prvo pojavljivanje na sudu Jacka Teixeira zbog curenje podataka iz Pentagona


Hapšenje Tešere u Masačusetsu 13. aprila 2023.
Hapšenje Tešere u Masačusetsu 13. aprila 2023.

Jack Teixeira, 21-godišnji pripadnih Vazduhoplovstva Nacionalne garde američke države Massachusetts, sumnjiči se za objavljivanje povjerljivih dokumenata iz Pentagona po dvije tačke Zakona o špijunaži.

Tokom kratkog saslušanja pred sudom u Bostonu, američka tužiteljica Nadine Pellegrini rekla je da će vlada tražiti 10 godina zatvora po svakoj od optužbi s kojima se Teixeira suočava, prenosi Guardian.

Nije bio obavezan da se izjasni o krivici, što će se vjerovatno desiti u srijedu, kada će sudija saslušati argumente o njegovom pritvoru prije suđenja.

Sa kakvim optužbama se suočava?

Sumnjiči se za neovlašteno uklanjanje i zadržavanje povjerljivih dokumenata i materijala.

BBC piše da se u tužbi protiv njega navodi kako je imao pristup najpovjerljivijim podacima od 2021. na svojoj poziciji u Vazduhoplovstvu Nacionalne garde Masačusetsa.

Radio je kao IT stručnjak odgovoran za vojne komunikacione mreže, uključujući njihove kablove i čvorišta.

Osumnjičen je zbog curenja veoma osjetljivih dokumenata američke vlade u vezi sa ratom u Ukrajini i američkim saveznicima. Identifikovan je kao vođa chat grupe na internetu u kojoj su se dokumenti prvi put pojavili.

Sekretarijat za pravosuđe je prošle sedmice pokrenuo krivičnu istragu nakon što je slučaj proslijeđen iz Pentagona koji još procjenjuje štetu pričinjenu objavljivanjem navodnih obavještajnih podataka, podsjeća Rojters.

Ipak, Pentagon kaže da puštanje dokumenata u javnost predstavlja "veoma ozbiljan rizik po nacionalnu bezbjednost".

Šta piše u dokumentima?

U nekim dokumentima se navodno iznose detalji o vojnim kapacitetima i problemima u ukrajinskoj vojsci, te podaci o američkim saveznicima kao što su Izrael, Južna Koreja i Turska.

Rojters je imao uvid u više od 50 dokumenata sa oznakom "tajno" ili "strogo povjerljivo", ali nije potvrdio njihovu autentičnost iz nezavisnih izvora. Vjeruje se da ima više od 100 procurjelih dokumenata.

Takođe, među informacijama koje su se pojavile su i tvrdnje po kojima Srbija, osim Turske jedina evropska država koja nije uvela sankcije Rusiji, izvozi oružje u Ukrajinu. Predsjednik te države Aleksandar Vučić je, dva dana nakon što je Rojters prenio navode iz procurjelih dokumenata, to demantovao.

Pojedine zemlje dovele su u pitanje tačnost nekih dokumenata, a Velika Britanija je saopštila da postoji "ozbiljan nivo" netačnih informacija.

Američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) je u četvrtak rekao da nije previše zabrinut zbog dokumenata koji su izašli u javnost, ali jeste zbog toga što je do toga došlo.

Dva člana grupe na onlajn društvenoj platformi Discord rekli su za Washington Post da je stotine stranica materijala tamo postavio čovjek koji im je rekao da radi u američkoj vojnoj bazi i da je dokumente odnio kući sa sobom.

Desetine fotografija dokumenata pronađeno je na Tviteru, Telegramu, Diskordu i drugim sajtovima posljednjih dana, iako su neke možda kružile onlajn sedmicama, ako ne i mjesecima, prije nego što su počele da dobijaju medijsku pažnju.

Šta stoji u procurelim Pentagonovim dokumentima o Srbiji?

U jednom od procurelih dokumenata Pentagona, koji je 12. aprila objavila agencija Rojters (Reuters) navodi se da je Srbija pristala da isporuči oružje Ukrajini ili je to već učinila. Srbija je jedna od retkih država Evrope koja nije uvela sanckije Rusiji, a zbog invazije na Ukrajinu.

U dokumentu koji nosi oznaku "Tajno", u koji je Rojters imao uvid, a čiju autentičnost nije mogao da potvrdi, pod naslovom "Evropa - Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine", u obliku grafikona navode se "procene stavove" 38 evropskih vlada na ukrajinske zahteve za vojnu pomoć.

U grafikonu stoji da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati ubojitu pomoć ili ju je već isporučila. Takođe i da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini.

Više zvaničnika Srbije, uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, demantovali su ove navode.

"Srbija nije i neće izvoziti oružje Ukrajini", naveo je Vučić tokom posete Raškoj na jugu Srbije 13. aprila. Dodao je da oružje neće biti izvoženo ni Rusiji.

Takođe, Ambasada SAD u Beogradu je saopštila da prema njenim saznanjima Srbija ne izvozi oružje u Ukrajinu.


XS
SM
MD
LG