Dostupni linkovi

Crnogorski opštinski izbori nadilaze lokalni značaj


Predstavnici crnogorske opozicije, Foto: Savo Prelević
Predstavnici crnogorske opozicije, Foto: Savo Prelević
Iako je riječ o lokalnim izborima u 14 crnogorskih opština, glasanje 23. maja po svom značaju prevazilazi lokalne okvire, pošto će prvi put ujedinjena opozicija pokušati da eventualnom pobjedom, prije svega u Podgorici, delegitimiše državnu vlast. Da li će zbog toga, kako od opozicionih stranaka tako i od vladajućih, u izbornoj kampanji više biti forsirane opšte teme od lokalnih, pitanje je na koje smo od izbornih aktera potražili odgovor.

"Lokalni izbori u isti dan u 14 opština, što je otprilike četiri petine stanovništva Crne Gore, svakako nadilaze lokalni značaj i imaće ponovo univerzalnu izbornu poruku. Svaka naša riječ, svako naše obećanje će se mjeriti sa posebnom pažnjom. Biće strašno značajna, jaka, vjerovatno žustra kampanja u velikim gradovima u Crnoj Gori", kaže Goran Danilović iz Nove srpske demokratije.

Njegove riječi možda najbolje ilustruju atmosferu uoči izborne kampanje za opštinske izbore u Crnoj Gori. Objedinjena opozicija i vladajuća koalicija, svjesni značaja predstojećih izbora, lomiće koplja oko opštinskih problema, ali će međusobne slabosti i prednosti tražiti i u velikim temema. To u Demokratskoj partiji socijalista ne spore, ali naglašavaju da će im u fokusu ipak biti lokalna pitanja. Rajko Kovačević:

Rajko Kovačević, Foto: Savo Prelević
"Težište naših razgovora sa građanima u svim sredinama će biti lokalne teme, lokalni problemi i razmjena mišljenja o načinu za njihovo prevazilaženje. Svakako će se morati razgovarati i o ukupnom političkom, ekonomskom i društvenom ambijentu na državnom nivou jer je stabilnost na tom nivou jedan od važnih preduslova za planiranje i uspješnu realizaciju mnogih projekata koji moraju biti potpomognuti sa državnog nivoa."

I Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije ističe da će im težište kampanje, bilo da na izbore izađu sami ili sa DPS-om, biti problemi građana na lokalnom nivou:

"Da su to isključivo lokalne teme, da što bolje pokušamo da budu što stručnije obrađene naše predizborne ponude i politike da ukažemo na što bi mi drukčije radili, što bi radili bolje i što bi se moglo tako uraditi i što bi bilo od interesa za ljude i njihov život u tim sredinama."


U opoziciji takođe poručuju kako će prije svega insistirati na poboljšanju situacije u opštinama. Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije:

"Jer se mora popraviti katastrofalno stanje u opštinama, raditi na decentralizaciji vlasti, pitanjima ravnomjernog razvoja i prije svega poštovanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi."


Opozicija neće nasjesti


Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
I dok i predstavnici vlasti i opozicije tvrde kako će im lokalni interes birača biti na prvom mjestu, poprište borbe po svoj prilici biće izmješteno na teren gdje se žešće zadaju politički udarci. Tako vladajuće partije od opozicije očekuju forsiranje priče o lošoj ekonomskoj situaciji, organizovanom kriminalu i korupciji, dok opozicija smatra da će vlast pribjeći omiljenim temama kao što je poštovanje državnih simbola ili uspjesi u evropskim integracijama. Zato Goran Danilović od DPS-a i SDP-a očekuje negativnu kampanju:

"Kampanju protiv udružene opozicije. Ne vjerujem da će im to donijeti neki određeni kvalitet niti dobar rezultat. Konačno će morati da govore vrlo precizno i vrlo jasno. Od njih će to građani očekivati."


Slično misli i Vasilije Lalošević koji vladajuće partije upozorava kako opozicija neće nasjesti na opšte teme:

"Prije svega mislim na identitetska pitanja i sve ono što je podijelilo Crnu Goru. Mi u SNP-u se nećemo upecati na tu udicu jer ova zemlja zaslužuje da bude stabilna, odgovorna i prosperitetna i da bude zemlja koja će nuditi mogućnosti, a ne zemlja koje nema rješenja."


Rajko Kovačević, pak, za opoziciju ocjenjuje:

"Mislim da će oni svoju kampanju nastaviti u dosadašnjem prepoznatljivom stilu opšte negacije da u Crnoj Gori bilo šta valja i u naponu te priče građani ce ih kazniti još jednim izbornim porazom. Mislim da će vrlo malo prezentirati konkretne lokalne probleme i rješenja za njih jer se na tom polju, a to su dokazali i u većini opština gdje su vršili ranije vlast, veoma loše snalaze."


Do pregrijavanja političke atmosfere očigledno najlakše će doći pokretanjem pitanja koja nemaju mnogo veze sa opštinskim izborima. Borislav Banović ipak smatra kako će strasti oko velikih tema vremenom splasnuti:

"Tvrdim da će, kada već počnu konkretnije stvari da se građanima predočavaju ili da se s njima kontaktira u direktnoj ravni, neće moći pričati samo o ovim opštim crnogorskim temama i dilemama, nego će se morati pozabaviti svi, i pozicija i opozicija, sa onim za šta građani na tom nivou imaju direktan interes."


Pročitajte i ovo:
Jedinstvena opozicija je siguran pobjednik

Spremnost za zajednički nastup na lokalnim izborima
Opozicija sve bliža stvaranju alternative postojećoj vlasti
Bez podrške SDP-a nema smjene crnogorske Vlade
Ujedinjena opozicija ne narušava crnogorsku državnost
XS
SM
MD
LG