Dostupni linkovi

Bez podrške SDP-a nema smjene crnogorske Vlade


Čelnici crnogorske opozicije, Foto: Savo Prelević
Čelnici crnogorske opozicije, Foto: Savo Prelević
Pokret za promjene uz podršku Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije zatraziće od predsjednika parlamenta da sazove sjednicu o nepovjerenju Vladi, zbog kako je navedeno, ukupne situacije u Crnoj Gori.

Još nije izvjesno da li će i kako inicijativa opozicije biti procesuirana, ali je izvjesno da Vlada neće pasti pošto joj podršku najavljuju u manjoj članici vladajuće koalicije Socijaldemokratskoj partiji.

Tri najjače parlamentarne partije iz redova opozicije u zahtjevu koji će predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću predati Pokret za promjene, ocjenjuju kako se steklo dovoljno uslova da poslanici glasaju o nepovjerenju Đukanovićevom kabinetu.

Iako su njihovim potpisima formalno ispunjeni uslovi da Krivokapić predloži tu tačku dnevnog reda, konačna odluka zavisiće od toga da li će za nju glasati poslanici Socijaldemokratske partije i Bošnjačke stranke.

Poslanik SDP-a Raško Konjević ističe kako prijedlog opozicije još nijesu dobili, ali da ako Parlament bude raspravljao o nepovjerenju Vladi, neće dobiti podršku socijaldemokrata.

"Smatramo da Vlada, čiji smo participanti zajedno sa kolegama iz Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke, zaslužuje povjerenje da nastavi svoj mandat zato što je samo prije godinu dobila povjerenje i mi kao poslanici građana. Spremni smo da čujemo ono što jesu argumenti opozicije i svakako spremni da ukrstimo te argumente ali sigurno da neće imati većinu za izglasavanje nepovjerenja Vladi", kaže Konjević.

Rasko Konjević
Demokratska partija socijalista će, kako nam je izjavio portparol Rajko Kovačević naknadno zauzeti stav o opozicionoj incijativi za koju kaže kako je motivisana politikanskim ambicijama.

"Priča koja je posebno intenzivirana u posljednjim mjesecima da Crnu Goru treba predstaviti kao zemlju u kojoj vlada kriminal želi se nastaviti i ne prezajući ni od zloupotrebe parlamenta. To ne samo da nema utemeljenja posmatrajući sve relavantne izvještaje međunarodnih institucija i organizacija iz ove oblasti, već ima i ogroman problem sa crnogorskom realnošću koju građani sami vide svojim očima."

No, predlagač o interpelaciji o povjerenju Đukanovićevoj vladi Pokret za Promjene upravo smatra kako ona više nema podršku građana. Kao razloge navode sve lošiju bezbjednosnu situaciju u zemlji, neefikasnost institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i netransparentnost državnih institucija u procesu evropskih integracija.

Vlada odgovorna za stanje u opštinama

Portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović ističe kako će opozicija na sjednici parlamenta Ponuditi argumente zbog kojih Vlada premijera Đukanovića treba da padne.

"Crna Gora se nalazi u ekonomskom i socijalnom kolapsu. Radnici su brutalno prevareni od strane Vlade gospodina Đukanovića, a pipci organizovanog kriminala iz Crne Gore prijete da ugroze bezbjednost čitavog regiona. U takvoj haotičnoj situaciji potrebne su brze i konkretne reakcije. Zato ovu inicijativu treba posmatrati kao pokušaj da se Crna Gora hitno oslobodi jedne veoma loše i aferama opterećene vlasti, jer svaki dan koji DPS provede na čelu države znači korak natrag i siguran put u izolaciju.“

Osim tih razloga za izglasavanje nepovjerenja premijeru Đukanoviću, u Socijalističkoj narodnoj partiji povod vide i u odnosu Vlade prema lokalnoj samoupravi.

"Činjenica da je Vlada u potpunosti marginalizovala funkcionisanje lokalnih samouprava, posebno ignorišući Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi koju je izglasala Skupština Crne Gore. Zato smatramo sasvim logičnim i legitimnim da se kroz ovu interpelaciju potencira i odgovornost Vlade za stanje u 21. crnogorskoj opštini“, kaže Milan Knežević.

Do prijedloga opozicije za testiranje povjerenja Vladi došlo je u trenutku kada su sve zategnutiji odnosi na političkoj sceni u susret lokalnim izborima u 14 opština koje je predsjednik Vujanović zakazao za 23 maj. Raško Konjević iz SDP-a tvrdi kako su lokalni izbori stvarni razlog opozicione incijative.

"Svakako mislim da je motivisano činjenicom raspisivanjem lokalnih izbora i pokušaja da na taj način dodatno ubiraju političke poene."

Jovan Vučurović odbacuje Konjevićevu pretpostavku ukazujući kako opozicija ima i druge načine za promociju svojih stavova.

"I ovo ne treba baš posmatrati na tonu održavanja lokalnih izbora. Ja sam već istakao kakvo je stanje u Crnoj Gori i ne treba bilo šta drugo da utiče na to da ova Vlada podnese ostavku jer ukupna društvena i bezbjedonosna situacija u Crnoj Gori je takva da ova Vlada hitno mora otići."
XS
SM
MD
LG