Dostupni linkovi

Opozicija sve bliža stvaranju alternative postojećoj vlasti


Srđan Milić, Foto: Savo Prelević
Srđan Milić, Foto: Savo Prelević
Predsjednik opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić se sastao sa predstavnicima vanparlamentarnih stranaka, sa kojima je razgovarao o mogućem zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima. Milić je po završetku sastanka saopštio da je nakon današnjih razgovora opozicija značajno bliža stvaranju demokratske alternative postojećoj vlasti.

Nakon što su prošle sedmice tri parlamentarne opozicione stranke postigle načelni dogovor o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u četrnaest gradova, sve bliže su pristupanju toj koaliciji i vanparlamentarne stranke koje imaju svoje odbornike u lokalnim Skupštinama.

Sastanku u sjedištu Socijalističke narodne partije prisustovali su predstavnici osam političkih partija koje imaju odbornike u lokalnim parlamentima ali su vanparlamentarne na državnom nivou. Radi se o Demokratskom centru, Liberalnoj partiji, Stranci komunista Crne Gore i albanskim i bošnjačkim političkim partijama.

Nakon skoro dvočasovnog razgovora o potencijalnom koalicionom, odnosno jedinstvenom nastupu na predstojećim lokalnim izborima, predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić je izrazio zadovoljstvo saopštenim stavovima i najavio mogućnost stvaranja alternative postojećoj vlasti:

"Dozvolite mi da kažem da smatram da smo danas značajno bliže stvaranju jedne demokratske alternative postojećem sistemu vrijednosti koji je manifestovan u vlasti na lokalnim nivou DPS-a i SDP-a".


Goran Batrićević
Goran Batrićević
iz Demokratskog centra je takođe ocijenio da su šanse za zajednički nastup opozicije velike, ali i upozorio da parlamentarne stranke ne treba da budu isključive sa zahtjevima prema malim strankama:

"Osnovni princip Demokratskog centra je da je potrebno da opozicija zajedno nastupi na ovim izborima i uvjerenje Demokratskog centra da bez pomoći i aktivne participacije malih stranaka, odnosno vanparlamentarnih stranaka u ovom trenutku se ne može pobijediti Demokratska partija socijalista. Tako da bilo kakva isključivost bilo koje parlamentarne stranke kada je bilo koji pojedinačni akter na političkoj sceni Crne Gore je u pitanju je neozbiljan i automatski vodi i ide na ruku Demokratskoj partiji socijalista. Ja se nadam da do toga neće doći".


Još jedan korak naprijed

"Na lokalnim izborima se rješavaju komunalni problemi i neće se ulaziti u opšte društvene i državne probleme što omogućava stvaranje opozicionog bloka", saopštio je, između ostalog, Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije:

"Opštine su na rubu iznemoglosti. One su gotovo uništene. Ja vam govorim i kao potpredsjednik opštine Kotor. Svi izborni prihodi opština su uglavnom prešli na državni nivo tako da, ako ta osnovna ćelija crnogorskog društva ne opstane, teško da će i Crna Gora moći dalje".


Ovo je još jedan korak naprijed ka onome što nam je cilj, a cilj je da napokon nakon skoro dvadeset godina promijenimo vlast koja, moramo priznati ili ne, predugo traje, traje onako kako traje sve jače i jače, a sve manje u džepovima građana.
Na pitanje novinara da li je iko od opozicionih kolega pominjano činjenicu da je njegova partija u Kotoru u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista, Popović je rekao da nije:

"Ne, čak, naprotiv. Mislim da je svakome i normalnom jasno da je to ipak postizborna koalicija na osnovu mandata dobijenih od građana, tako da mislim da je to samo neko ko hoće da politički ušićari može da postavi takvo pitanje".


Novinarima se ispred Građanske inicijative iz Tuzi obratio Vasil Siništaj:

"Ovo je još jedan korak naprijed ka onome što nam je cilj, a cilj je da napokon nakon skoro dvadeset godina promijenimo vlast koja, moramo priznati ili ne, predugo traje, traje onako kako traje sve jače i jače, a sve manje u džepovima građana. Želimo da ide drugačiji razvoj upravo na lokalnom nivou, da ono što ima Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, a što je Crna Gora ratifikovala u julu 2008. godine, nema prenešenih sredstava sa višeg ranga na niži rang, a da se uslovljava đe će se trošiti. Pare će se trošiti onako kako građani planiraju, a naravno skupštine odlučuju".


Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić razgovarao je sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem, kome je iznio predlog opozicije o datumu održavanja lokalnih izbora. Milić očekuje da predsjednik Vujanović uvaži razloge opozicije da se lokalni izbori održe u posljednjoj nedjelji maja ili početkom juna.

Vladajuća koalicija predlaže 23. maj kao datum održavanja izbora s čime se opozicija ne slaže, jer tome prethodi proslava Dana nezavisnosti, što prema mišljenju opozicije može biti povod za manipulaciju vlasti.
XS
SM
MD
LG