Dostupni linkovi

Afere nisu prepreka za napredak u državnoj službi


Sporan izbor člana Senata Državne revizorske institucije koji je izazvao protest nevladinih organizacija: Skupština Crne Gore
Sporan izbor člana Senata Državne revizorske institucije koji je izazvao protest nevladinih organizacija: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore je imenovala dugogodišnjeg poslanika i visokog funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Zorana Jelića za člana Senata Državne revizorske institucije (DRI), čiji je osnovni zadatak kontrola poslovanja državnih institucija, javnih službi i kompanija kao i kontrola trošenja javnih fondova. Ovaj izbor bi bio manje sporan, da se za ime Zorana Jelića ne veže jedna od najvećih i nikad do kraja rasvjetljena afera u Crnoj Gori - navodne zloupotrebe javnih fondova u partijske i političke svrhe.

Oštar javni apel sedam najuticajnijih nevladinih organizacija i kompletne opozicije, da doskorašnji poslanik Zoran Jelić ne bude izabran za člana Senata Državne revizorske institucije, nije spriječio vladajuću većinu u Skupštini Crne Gore da donese takvu odluku. Već godinama unazad se ime Zorana Jelića, visokog funkcionera Demokratske partije socijalista i dugogodišnjeg direktora Zavoda za zapošljavanje, provlači kroz medije u kontekstu afere „snimak“, odnosno zloupotrebe javnih sredstava u svrhu osvajanja ekstra glasova na izborim.

Komentarišući odluku Skupštine o imenovanju Jelića u Državnu revizorsku instituciju, Dejan Milovac iz nevladine organizacije MANS ocjenjuje da je ovaj izbor pokazao svojevrsni paradoks, da umjesto suspenzije osumnjičeni za zloupotrebu državnih sredstava sada može da kontroliše druge državne institucije.

Jelić je pričao o tome na koji način će njegova politička partija uoči tadašnjih izbora zloupotrebljavati državne resurse: Dejan Milovac
Jelić je pričao o tome na koji način će njegova politička partija uoči tadašnjih izbora zloupotrebljavati državne resurse: Dejan Milovac

„Svi akteri afere ’snimak’ ne samo da nisu sankcionisani za ono što su u radili, već sada postoji jasna politika Vlade da se takvi kadrovi promovišu. Imamo paradoks da Zoran Jelić nije promovisan na bilo koju javnu funkciiju, iako bi u svakoj pravnoj državi bio suspendovan u obavljanju javnih funkcija, on odlazi na funkciju gdje će biti u poziciji da kontroliše druge državne organe u smislu potrošnje budžeta. Vidjeli smo u aferi ’snimak’ da je pričao o tome na koji način će njegova politička partija uoči tadašnjih izbora zloupotrebljavati državne resurse za ostvarivanje prednosti na terenu“, kaže Milovac.

Zoran Jelić je godinama unazad bio pod pritiskom sumnji i optužbi da je direktno uticao na partijsko zapošljavanje u svrhu izbornog trijumfa njegove Demokratske partije socijalista. O tome govori snimak sa sastanka vrha Demokratske partije socijalista, koji je dospio u javnost 2013 godine, a na kome Zoran Jelić precizno utvrđuje kako predizborno zapošljavanje građana utiče direktno na povećanje podrške njegovoj stranci, a istovremeno smanjuje šanse opoziciji na izborima. Slijedi čuvena strategija i formula da jedan zaposleni donosi četiri glasa:

„Jedan zaposleni, to su četiri glasa. Ako uspijemo da zaposlimo našeg čovjeka smanjili smo njima (opoziciji) jedan glas, a povećali nama (DPS). I tu je i dio one porodice. 'Ajmo tome čovjeku da pomognemo da se zaposli i imaćemo efekat ova četiri glasa za DPS“, rekao je Jelić prije pet godina.

Takođe, Jelić je na istom snimku sa partijskog sastanka, čija je autentičnost potvrđena i nesporna, govorio i o zapošljavanju onih koji su bliski njegovoj stranci: „Mi smo do juče zaposlili već 460 i do srijede će početi još 40, tako da će taj projekat biti završen. Kroz ove projekte nastojaćemo zaposliti prije svega članove DPS“.

Ovaj politički skandal je ostao nerasvjetljen, o čemu gotovo svake godine govore i izvještaji Evropske komisije o napretku Crne Gore u kojima se konstatuje da „nije bilo političkog epiloga u slučaju navodne zloupotrebe javnih sredstava za partijske političke svrhe“. Od tada se u Crnoj Gori postavlja pitanje, da li je moguće održati poštene izbore.

Da li su mogući pošteni izbori u Crnoj Gori? (glasanje na jednom od izbornih mijesta u CG)
Da li su mogući pošteni izbori u Crnoj Gori? (glasanje na jednom od izbornih mijesta u CG)


Nevladine organizacije su apelovale da Jelić ne bude izabran na veoma važnu funkciju zbog percepcije da politička korupcija u Crnoj Gori prolazi nekažnjeno kaže Dejan Milovac: „Ovakva odluka i Skupštne i Vlade da se taj čovjek imenuje na tu funkciju, ne predstavlja šamar u lice samo građanima Crne Gore već prije svega i Evropskoj komisiji koja od nastanka afere ’snimak’ u kontinuitetu u svojim dokumentima i izvještajima o Crnoj Gori, ukazuje da je potrebno do kraja istražiti tu aferu. U crnogorskoj varijanti, mi aferu ’snimak’ istražujemo tako što njene aktere promovišemo na državne funkcije. Oni tamo mogu da nastave da zloupotrebljavaju državne resurse, a kada je u pitanju Zoran Jelić, postoji ozbiljna sumnja da će on raditi na prikrivanju zloupotreba, jer se nalazi u takvoj poziciji gdje je moguće da ne izvrši kontrolu.“

Pokušali smo da dođemo i do Zorana Jelića kako bi ga upitali za komentar o oštrim reakcijama dijela javnosti zbog njegovog izbora za člana Senata Državne revizorske institucije, međutim nije se javljao na telefon. Ni u samom DPS-u nismo mogli da dođemo do sagovornika koji bi prokomentarisao odluku i transfer. Pored nevladinog sektora oštre reakcije su stigle i iz opozicionih stranaka, među kojima je građanski pokret URA ironično konstatovao da „ako Jelić može biti izabran u Državnu revizorsku instituciju onda i Svetozar Marović (osuđen zbog milionskih zloupotreba) može na čelo Vrhovnog suda“.

Državna revizorska institucija Crne Gore predstavlja eksternu i nezavisnu instituciju koja kontroliše trošenje budžetskih sredstava i upravljanje državnom imovinom. Svojevremeno je ova državna institucija dala negativno mišljenje o poslovanju crnogorskog zavoda za zapošljavanje kada je direktor bio upravo Zoran Jelić, novoizabrani član Senata DRI.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG