Dostupni linkovi

Afera "Snimak": Pozitivna Crna Gora dostavila snimak Đukanovića


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Nagađanja o tome ko je podgoričkom listu Dan dostavio audio-snimke sa sjednica vladajuće Demokratske Partije socijalista na kojima se govorilo o partijskom zapošljavanju, prekinuo je predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović.

Tvrdi da je on pokrenuo aferu “snimak” pošto je kompromitujući materijal dobio od nekadašnjeg člana vladajuće partije. Je li time razbijena matrica po kojoj je Đukanovićeva partija za sve što bi moglo ugroziti njene interese optuživala neprijatelje crnogorske nezavisnosti i protivnike evropskih integracija?

,,Kroz ove projekte nastojaćemo da zaposlimo isključivo naše ljude, članove DPS-a. Jedan zaposleni to su četiri glasa. Ako uspijemo da zaposlimo našeg čovjeka smanjili smo njima jedan glas, a povećali nama.”

Tajna o tome ko je dostavio ovaj i ostale audio snimke sa sjednica vladajuće Demokratske partije socijalista, a koji su lansirali istoimenu aferu o partijskom zapošljavanju i zloupotrebama državnih resursa, konačno je odgonetnuta.

Predsjednik najmlađe parlamentarne partije izjavio je kako je sporne snimke on dobio i to od nekadašnjeg člana DPS i potom ih lično dostavio listu Dan, a ne “neprijatelji države i protivnici nezavisnosti“, kako od početka izbijanja afere “snimak” tvrdi šef DPS-a i predsjednik Vlade Milo Đukanović.

„Ako ima protivnika države i evropskih integracija, onda je to Đukanović jer je produkovao sistem koji je daleko i od evropskog i od istinski patriotskog. Potpuno sam svjestan svih ličnih opasnosti zbog javnog iznošenja ovih činjenica i svega šta mogu da doživim od takvih ljudi, dok god su na vlasti. No, politiku doživljavam kao odgovoran posao, koji se može raditi i časno. A časno je upoznati građane sa nečasnim radnjama pojedinaca, koji ucjenjuju, pišu i brišu ljude iz biračkih spiskova, dodjeljuju humaniratnu pomoć po partijskoj liniji i nazivaju autističnim one koji su posvećeni radu državnih preduzeća a ne partijskim interesima”, izjavio je lider Pozitivne Darko Pajović.

Pajović je odgovorio i na Đukanovićevu tezu kako je afera izmišljena i iskonstruisana u onom krugovima koji se protive crnogorskoj nezavisnosti i koji zavide Crnoj Gori na njenom približavanju Briselu. Pošto je pokretač afere neko ko dolazi iz suverenističke partije, Pajovićev kolega iz Pozitivne Dritan Abazović sada očekuje dodatne pritiske na njihovu stranku.

,,Da li će sada DPS pokušati da izmisli neku priču da je ovo servirano iz Beograda, da neki centri koji ne žele dobro Crnoj Gori rade ovakve stvari ili dostavljaju takve informacije, vrlo je moguće. Ali građani neka sami prosude. Mislim da su to njihove glupave priče oko toga da svako ko ne želi da bude dio njihove korupcionaške mašinerije, neko ko radi protiv interesa Crne Gore je zaista komična i smiješna. To se može vidjeti u njihovim nervoznim nastupima , pogotovo premijera Đukanovića. Nadam se da će sve manje i manje ljudi nasijedati na takve priče.”

Goran Danilović
Goran Danilović
Nazivajući Pajovićev gest časnim i dobrim po javni interes Crne Gore Goran Danilović iz opozicionog Demokratskog fronta takođe smatra da je lider Pozitivne na taj način razbio DPS-ovu matricu po kojoj sve što ugrožava njene interese dolazi od onih koji žele da naude državi i njenom evropskom putu. No, smatra da vladajuća partija ni sada neće odustati.

“Treba se pripremiti iako će to biti jalovi napadi, ali treba se pripremiti za neke optužujuće stavove kao na primjer da je Pajović samo posrednik u nekom lancu koji oni eto odavno slute i znaju. Ne vjerujem da će uslijediti pokajanje i da će Đukanović nakon dan, dva ili pet nakon što je Briselu i Vašingtonu i domaćoj javnosti sasuo u lice da je za njega sve završeno i da će sada izaći i reći ja se izvinjavam i tražićemo krivce.”

U međuvremenu, ispred vladajuće DPS za radio Antena M oglasio se član Anketnog odbora koji se bavio aferom "Snimak" Obrad Mišo Stanišić. Darku Pajoviću je poručio:

"Ne pada snijeg da pomori svijet, nego da svaka zvjerka pokaže svoj trag. U ovom slučaju je gospodin Pajović pokazao svoje pravo lice i pokazao čime se bavi, odnosno čime ne bi trebalo da se bavi. Ovo je potvrda da je to bio pokušaj opozicije i njihovih lidera da se iskonstruiše afera i da se Crna Gora zaustavi na njenom evropskom putu".

Ipak, da li će Pajovićevo javno priznanje da je on pokrenuo aferu “snimak” i listu Dan dostavio tonski materijal sa sjednica vladajuće DPS, ubrzati rješavanje te afere od čijeg političkog i pravnog procesuiranja ne odustaju ni Brisel ni Vašington, uprkos porukama premijera Djukanovića kako je, parlamentarnom tužilačkom istragom, na tu aferu stavljena tačka?

,,Definitivno očekujem da to ide u pravcu rješavanja ove afere. Očekujem samo opstrukciju od strane vladajuće koalicije i premijera ali očekujem da pritisak Brisela i domaće javnost bude sve veći i da se zaista da se traži to rješenje kroz pravosudne organe koji o svemu ili ćute ili donose konfuzna rješenja. Ali u svakom slučaju, ovakva stvar ide u pravcu njenog razrješavanja i to je u interesu građana Crne Gore”, kazao je Dritan Abazović.

Šta god se dalje dešavalo u procesuiranju afere “Snimak” ,prema mišljenju Gorana Danilovića, Pajovićevo svjedočenje definitivno je stavilo tačku na priču da je afera iskonstruisana.

,,Afera ‘Snimak’ nije iskonstuisana ni u čijoj kuhinji već je nastala u režiji DPS i zbog toga će DPS na kraju snositi posljedice i sasvim sam siguran da će im se ovo vratiti kao bumerang, koliko god oni bili tvrdoglavi i uporni.”
XS
SM
MD
LG