Dostupni linkovi

Krivokapićeva Vlada preživjela 


Članovi kabineta Zdravka Krivokapića (u prvom redu treći s lijeva), premijera Crne Gore, nakon što su položili zakletvu u državnom parlamentu 4. decembra 2020.
Članovi kabineta Zdravka Krivokapića (u prvom redu treći s lijeva), premijera Crne Gore, nakon što su položili zakletvu u državnom parlamentu 4. decembra 2020.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nazvao je pobjedom odluku opozicije da povuče predlog za obaranje njegove Vlade.

Krivokapić je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio da je propao pokušaj političke korupcije, odnosno kupovine „zlatnog glasa“ za obaranje njegove Vlade.

Opozicione stranke su 13. decembra povukle inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore, koji su krajem novembra podnijeli 40 njihovih poslanika.

Njima je za “obaranje” Krivokapićevog kabineta bio potreban glas jednog poslanika parlamentarne većine. U Skupštini sjedi 81. poslanik, od čega 41 poslanik vlasti a 40 opozicije.

Inicijatori su prethodnih dana crnogorsku javnost uvjeravali da imaju i više nego dovoljnu podršku za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ali su 13. decembra povukli taj zahtjev.

Zašto je opozicija odustala?

Razlozi u prvobitnoj opozicionoj inicijativi za smjenu, krajem novembra, bili su odgovornost Vlade za duboku političku i institucionalnu krizu, najveću u poslednjih 30 godina i suštinska suspenzija pregovora sa Evropskom unijom. Uz to su, kao razlog, naveli i okrnjen legitimitet Vlade, koju ne podržava većina koja ju je izglasala prije godinu.

Kao razlog za povlačenje te incijative iz opozicije su naveli najavu vladajućeg Demokratskog fronta (DF) da će podnijeti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine koji je to objavio u subotu 11. decembra.

Iz DF su, podsjetimo, najavili da će predložiti kolegama iz vladajuće većine dogovor o skraćenju mandata Skupštine i vanredne izbore. Međutim na tu su najavu njihovi partneri iz Demokrata i Građanskog pokreta URA negativno odgovorili.

U obrazloženju povlačenja zahtjeva za smjenu, iz opozicije su naveli "da treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine" ali nijesu konkretizovali na koju novu većinu misle i ko bi je činio, posebno što su partneri DF-a već odbili inicijativu o skraćenju mandata Skupštini.

Crna Gora: Ima li Vlade nakon ponedjeljka?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Šef poslaničkog kluba najjače opozicione DPS, Danijel Živković je „lopticu za neuspjeh“ pokušaja smjene prebacio na teren vladajuće većine:

"Gubitnici su oni koji sjede u vladajućoj većini a ne podržavaju ovu Vladu i premijera čiju smjenu mjesecima traže. Nemate hrabrosti da glasate za nepovjerenje Vladi a istodobno podnosite inicijativu za skraćenje njenog mandata", poručio je Živković.

Za šta Krivokapić optužuje DPS?

Krivokapić je, pak, rekao da je DPS potrošila 20 miliona dolara u pokušaju da obori njegovu Vladu :

"Zašto ne pitate s kim je to DPS i njegovi koalicioni partneri pregovarao ovih dana. S kim su se dogovarali, o kojoj manjinskoj Vladi, ko su ti ministri, ko su potpredsjednici, ko je premijer. 20 miliona dolara su žrtvovali da bi promijenili ovu Vladu i ništa nisu uradili", rekao je Krivokapić.

Ova Krivokapićeva tvrdnja postala je i tema sjednice Skupštine Crne Gore koja je uslijedila.

Vladimir Joković iz saveza koji predvodi DF kazao je da bi volio da zna "gdje, kad i ko je pregovarao, ko je nudio desetine miliona”.

"Da je neko glasao iz svog uvjerenja za nepovjerenje Vladi bilo bi da je uzeo pare. Moramo se osloboditi toga", poručio je Joković.

Poslanik vladajuće URA, Miloš Konatar rekao je da su problematične optužbe o uzimanju novca kao motivu za podršku smjeni Vlade:

"Molim sve one koji su govorili da neko uzima milione da izađe pred građane i kaže ko je taj poslanik koji je pregovarao da uzme novac, nebitno koja je odluka u pitanju. Neka taj neko ponudi valjanu argumnetaciju i dokaze. Ako to ne uradi, ja ću to smatrati političkim kukavičlukom i praznom pričom."

Zašto Demokratski front ne odustaje?

Slaven Radunović iz prosrpskog Demokratskog fronta, najjače grupacije u okviru vladajuće većine, je 13 . decembra u crnogorskom parlamentu kazao da su "izveli DPS na čistac, da bi pokazali da u vladajućoj koaliciji nema nikog ko bi s njima činio vlast" ili sa njima rušio Krivokapićevu Vladu.

No, kako DF već pola godine traži smjenu aktuelne Vlade i premijera Krivokapića, Radunović je 8. decembra takođe u parlamentu kazao da će oni "srušiti" Vladu ali bez DPS:

"Kada obezbijedimo 41 glas za formiranje novog kabineta onda ćemo je 'srušiti' na naš predlog. Nadam se da će to biti vrlo brzo, jer skoro da nema nikog ko je zadovoljan ovom Vladom.”, naveo je Radunović.

Od samog starta iz Demokratskog fronta su kritikovali Vladu nezadovoljni što njihovi predstavnici nijesu u Vladi koja je izabrana kao ekspertska, iako je izabrana i glasovima njihovih 27 poslanika.

Poslanici „žedni prevedeni preko vode“

Komentarišući činjenicu da je 40 opozicionih poslanika za smjenu Krivokapića ali i 27 poslanika vladajućeg DF, a da Krivokapić ostaje na premijerskoj fotelji, Andrija Popović iz Liberalne partije je zaključio da je "ovo danas fijasko opozicije i Demokratskog fronta".

"Želim da im čestitam što su nas preveli žedne preko vode i oni će nastaviti da vedre i oblače u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ali vjerujem da to neće trajati dugo i da će se to mjeriti danima, a ne mjesecima”, rekao je Popović.

On je kazao da je apsurdno da su 10 poslanika Demokrata i 4 URA , jedini iz vladajuće većine koji podržavaju Krivokapića "pobijedili" ostalih 47 poslanika crnogorskog parlamenta.

No, da kriza Vlade nije riješena već samo odgođena smatraju i u Demokratskom frontu.

Njihov poslanik Predrag Bulatović rekao je da Zdravko Krivokapić nema šta da slavi, da je postojeće stanje neodrživo.

"Kriza je samo odložena, ona mora da se riješi", kazao je Bulatović.

Kriza je samo odložena, ona mora da se riješi.
Predrag Bulatnović, poslanik Demokratskog fronta

On je pozvao kolege iz parlamentrne većine (Demokrate, URA) da predlože rješenje jer je kriza duboka.

Posledica izostanka podrške najvećeg dijela parlamentarne većine Vladi je da su brojni prijedlozi zakona mjesecima „na čekanju“ u Skupštini Crne Gore, uključujući i budžet.

Šta je prethodilo?

Otvoreni sukobi unutar stranaka parlamentarne većine i kriza Vlade Crne Gore nastali su nakon izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i razrješenja ministra pravde Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici, juna ove godine.

Krivokapićeva Vlada Crne Gore izabrana je 4. decembra prošle godine u Skupštini Crne Gore glasovima poslanika prosrpskog Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Građanskog pokreta URA, koji su u avgustu iste godine osvojili vlast, čime je Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića nakon tri decenije vlasti prešla u opoziciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG