Dostupni linkovi

Opozicija povukla prijedlog za obaranje Krivokapićeve Vlade


Premijer u Skupštini tokom jednog od obraćanja poslanicima u 2021.
Premijer u Skupštini tokom jednog od obraćanja poslanicima u 2021.

Opozicione stranke odustale su od inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića u Skupštini Crne Gore.

Kako su saopštili razlog je najava vladajućeg Demokratskog fronta da će podnijeti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine koji je to objavio u subotu 11. decembra. Iz DF su, podsjetimo, najavili da će predložiti kolegama iz vladajuće većine dogovor o skraćenju mandata Skupštine i organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora. Međutim na tu najavu su njihovi partneri iz Demokrata i Građanskog pokreta URA negativno odgovorili.

Prije povlačenja inicijative opozicija nije potvrdila da je obezbijedila jedan nedostajući glas iz vladajućih stranaka za obaranje Vlade.

Naime, od 81 poslanika u Skupštini inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore potpisalo je 40 poslanika opozicionih Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i manjinskih nacionalnih partija.

Iz vladajućih političkih partija koje imaju 41 poslanika, saopšteno je da se neće pridružiti inicijativi opozicije. Iz Demokratskog fronta koji već mjesecima traži smjenu Vlade se rekli da ne žele da sa Demokratskom partijom socijalista lidera Mila Đukanovića ruše Vladu i premijera.

U opozicionoj inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi je navedeno da je Crna Gora dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu za posljednjih 30 godina i da je Vlada Zdravka Krivokapića izgubila legitimitet budući da nema podršku većine koja ih je izabrala, te da je krivica Vlade što je suštinski došlo do suspenzije pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

Opozicija je pokušala da materijalizuje evidentno nezadovoljstvo vladajućih stranaka radom Vlade, ali i međusobne sukobe unutar parlamentarne većine.

Činjenica je da Vlada Zdravka Krivokapića nema podršku najvećeg dijela parlamentarne većine zbog čega je mjesecima Vladini prijedlozi zakona na čekanju u Skupštini Crne Gore.

Takođe mjesecima traje politički sukob među članicama vladajućih partija, posebno između Demokratskog fronta i Građanskog pokreta Ura, nakon što je u više navrata Ura glasala u parlamentu zajedno sa opozicijom predvođenom DPS-om. Posljednji takav slučaj je izbor Nikole Mugoše za predsjednika Državne izborne komisije (8. decembra).

Krivokapićeva Vlada Crne Gore izabrana je 4. decembra prošle godine u Skupštini Crne Gore glasovima poslanika prosrpskog Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Građanskog pokreta URA, koji su u avgustu iste godine osvojili vlast, čime je Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića nakon tri decenije vlasti prešla u opoziciju.

Crna Gora: Ima li Vlade nakon ponedjeljka?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG