Dostupni linkovi

Udes u Podgorici aktuelizovao pitanje ko i kako koristi službena vozila


Javnost nije upoznata da je vozni park državnih organa smanjen (Podgorica)

Iako je Vlada Zdravka Krivokapića fomirana prije pet mjeseci, još uvijek nije ispunila predizborno obećanje o prekidanju prakse zloupotrebe službenih vozila i smanjenju voznog parka državnih institucija.

“Prvi signali nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, kada je u pitanju zloupotreba službenih vozila, ne uliva nadu da će se prekinuti sa tom praksom”, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa Zoran Vujičić koordinator Građanske alijanse, nevladine organizacije koja je godinama pratila i upozoravala na zloupotrebu službenih vozila.

“Možemo svi vidjeti na ulicama veliki broj službenih vozila koja su u upotrebi, ne samo tokom radnog vremena, već i nakon toga. Da li će se nakon usvajanja budžeta ovo promijeniti, nadamo se da hoće. Te stvari veoma bodu oči građanima” kaže Vujičić.

Nova parlamentarna većina koja je došla na vlast nakon avgustovskih izbora prošle godine i Vlada premijera Krivokapića koju su izglasali u decembru, obećala je raskid sa praksom prethodne vlasti Demokratske partije socijalista po pitanju privilegija i korišćenja državnih resursa u privatne svrhe.

Premijer Krivokapić je u želji da pokaže diskontinuitet sa prethodnim premijerima prvog dana na posao došao taksijem. Jedno od obećanja je bilo i da će značajno smanjiti broj službenih automobila a dva najskuplja “Majbaha” prodati i novac vratiti u budžet.

Javnost nije upoznata da je vozni park državnih organa smanjen, a pitanje zloupotrebe službenih vozila aktuelizovano je nakon nekoliko incidenata, odnosno saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala službena vozila Vlade Crne Gore.

Udes za Vaskrs vladinog službenika

Pod još zvanično nerazjašnjenim okolnostima, u večeri pravoslavnog Vaskrsa, u nedjelju 2. maja oko 20 sati u Podgorici je došlo do saobraćajnog udesa u kojem je učestvovalo Vladino vozilo a u kome je bio sekretar Vlade Nikola Kandić. Policija nije precizirala kako je do udesa došlo, da li je zamjenik generalnog bio vozač ili suvozač, niti da li je bio pozitivan na alkotest.

Informacije iz šturog policijskog saopštenja i objave dijela medija koje se pozivaju na očevice se ne poklapaju. Podgorička “Pobjeda” je objavila da je Vladino vozilo prošlo kroz crveno svijetlo na semaforu i upaljenim rotacionim svijetlom, te udario u „mercedes“ koji se zatekao u raskrsnici.

Generalni sekretar Vlade Božidar Milonjić je na pitanje RSE, da li je poveden postupak protiv njegovog zamjenika Kandića zbog udesa u kome je učestvovalo vladino vozilo, rekao da će o mjerama odlučiti kada se okonča postupak pred nadležnim sudom:

“Generalni sekretarijat Vlade neće pokretati pitanje odgovornosti, jer on (Kandić) nije počinio ni jedan disciplinski postupak koji se goni po službenoj dužnosti, niti je počinio težu povredu radne obaveze”, kaže Milonjić.

Za natpise u dijelu medija kaže da su zlonamjerni i “smišljeni da kompromituju rad Vlade i sekretarijata”.

Na pitanje da li je zamjenik generalnog sekretara Vlade imao pravo na korišćenje službenog vozila, s obzirom da je do udesa došlo tokom vjerskog praznika i neradnog dana, generalni sekretar Milonjić precizira da Kandić ima pravo na konstantno korišćenje službenog vozila:

“Kandić ima ovlašćenje da stalno koristi službeno vozilo, jer je njegova priroda posla takva da mi često i van radnog vremena imamo sastanke i kontakte. Ne vidim ništa sporno što je on, njegov vozač ili bilo koje treće lice upravljao vozilom. Vozila na raspolaganju imaju samo tri osobe u Vladi Crne Gore, generalni sekretar, zamjenik generalnog sekretara i premijer”, kaže Milonjić podsjećajući da Vlada često ima hitne sastanke i radi 24 časa.

“Kandić nije odbio alkotestiranje, naprotiv” rekao je Milonjić. Policija je takođe potvrdila da je urađen alkotest.

"Pobjeda" je objavila da je Dalibor Popović, čija je majka povrijeđena u ovom udesu, a u vozilu su bili još i njegov otaci dvojica rođaka, izjavio da je na mjesto udesa došao desetak minuta nakon sudara.

“Nije istina da je Nikola Kandić pristao na alkotest. Policajci su se sa njim ubjeđivali sve do deset i po ili petnaest do 11, kada je prihvatio da duva u aparat. Znači, dva i po sata od udesa, do kada je mnogo alkohola isparilo'', kaže Popović i dodao da je aparat i tada registrovao 1,20 promila alkohola.

Incident i udes službenih automobila

Ovo je drugi udes u posljednjih mjesec dana u kome je učestvovalo službeno vozilo. Prethodno je na Bogetićima u blizini Nikšića, 8. aprila, tokom antivladinog protesta i blokade magistrale prema Podgorici, službeno vozilo prošlo kroz okupljene građane i u prisustvu službenika policije podiglo na haubu dvije osobe koje su nakon toga pale na asfalt.

Prilikom incidenta nije bilo teže povrijeđenih, a u samom vozilu je bila kćerka premijera Zdravka Krivokapića. I u ovom slučaju još traje istraga o odgovornosti za incident.

Kontroverze su ostale i iza saobraćajnog udesa od 25. decembra prošle godine, kada je službeno vozilo Ministarstva odbrane udarilo u stub javne rasvjete. Nije do kraja rasvijetljeno da li je za volanom vozila registrovanog na Ministarstvo odbrane bio bivši direktor Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljan Perović ili druga osoba sa istim prezimenom.

U antivladinim medijima i društvenim mrežama je objavljena fotografija, čija autentičnost nije potvrđena, automobila ministra pravde na rekreativnoj stazi za trčanje u Podgorici.

'Majbah' se sprema za prodaju

Kad je u pitanju obećanje o prodaji dva skupa vozila čelnika prethodne vlasti, Vlada je ušla u proceduru njihove prodaje.

Par dana nakon izbora 30. avgusta prošle godine, Zdravko Krivokapić je sa pozicije čelnika pobjedničke koalicije najavio da će prva stvar koju će uraditi biti prodaja dva automobila, majbaha, koja koriste predsjednik države (Milo Đukanović) i bivši premijer (Duško Marković), te da će novac vratiti građanima. Krivokapić je za premijera izabran 4. decembra.

Sredinom februara Vlada je odlučila da pokrene postupak prodaje dva vozila Mercedes - Majbah, koja su u državnom vlasništvu. Nakon međunarodnog javnog poziva, održaće se javna aukcija u PR centru Vlade, na kojoj će se javno odabrati najbolji ponuđač.

“Novac od prodaje će biti uplaćen u budžet Crne Gore, a koristiće se za pomoć ugroženim i unapređenje socijalne pravde u državi”, poručio je tada premijer Krivokapić.

Dan kasnije 20. februara, najavu prodaje majbaha iz Đukanovićevog kabineta, su ocijenili kao Vladino „brukanje države i funkcije koje trenutno obavljaju“.

„Kad bi im taj posao dilera za prodaju auta, na šta su se sveli, pošao za rukom, bio bi to najveći uspjeh u prvih sto dana ove Vlade“, pisalo je u saopštenju.

Iz kabineta su tada naglasili da je blindirano auto za predsjednika nabavljeno na osnovu procjene bezbjednosnih službi, te da se očekuje da iste te službe ponovo procijene da li je takav auto potreban ili nije.

Ministar finansija Milojko Spajić, odgovorio je 21. marta da su vozila nepotrebna i da ih treba prodati:

“Jedno od tih vozila je imalo ugravirano 'majbah' na pragu, a samo ta usluga je koštala oko 10 hiljada eura, koliko koštaju tri prosječna automobila u Crnoj Gori. Mi smo ocijenili da su ta vozila nepotrebna.”

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, rekao je da su ta vozila 200 puta skuplja u odnosu na vrijednost onoga što voze “obični” građani.

Vlada je 29. aprila najavila formiranje komisije za prodaju vozila.

"Majbah S 650" koji je koristio bivši premijer Duško Marković je procijenjen na 456.933 eura, saopštila je Vlada. Za majbaha koji još uvijek koristi Đukanović, nije procijenjena vrijednost.

Javnost ne zna broj službenih vozila

Tačan broj službenih vozila u Crnoj Gori je formalno nepoznat, ali prema podacima koji su objavljeni krajem 2020. godine, barata se cifrom od preko 4.500 automobila u vlasništvu države.

Prethodna Vlada Crne Gore je 2013. godine otvorila telefonsku liniju i e-mail putem kojih su građani mogli prijaviti zloupotrebu službenih vozila u privatne svrhe od strane državnih službenika.

Prve godine zabilježen je rekordan broj prijava, njih 153. Iz godine u godinu taj broj je opadao, a za posljednje tri godine od 2018. do 2020. zabilježene su ukupno 22 prijave zloupotrebe.

Sedam od svega devet prijava zloupotreba službenih vozila u 2020. godini, koje su prijavljene preko Vladinog sajta, institucije su odbacile kao neosnovane.

“Aktiviranje portala gdje bi se prijavile sve potencijalne zloupotrebe službenih automobila i preduprijedila dalja kršenja, pokazalo se da nije imalo efekta. Objašnjenja tih prijavljenih državnih službenika i institucija su išla u smjeru da se opravdaju te zloupotrebe”, kaže Zoran Vujičić navodeći da je ogroman novac građana išao na gorivo i amortizaciju.

Medjutim, telefonska linija i e-mail putem kojih su građani mogli prijaviti zloupotrebu danas, 4. maja 2021. nije aktivna.

Slučajevi Numanovića i Hrapovića

A tokom vladavine prethodne vlasti bilo je slučajeva saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali državni funkcioneri ali i primjeri brojnih zloupotreba.

Afera iz marta 2014. izbila je kada je otkriveno da se na službenom automobilu tadašnjeg ministra za ljudska i manjinskih prava Suada Numanovića vikendom i praznicima, službene tablice mijenjaju privatnim kako bi se prikrila (zlo)upotreba vozila van radnog vremena u privatne svrhe.

Numanovićev vozač Edin Hamzić je saopštio da je on mijenjano tablice te da “ministar o tome nije imao pojma”. Sud je vozača Hamzića osudio na četiri mjeseca zatvora no tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ga je ubrzo pomilovao, zamijenivši mu zatvorsku, kaznom rada u javnom interesu.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović tokom 2017. ispred stana imao je dva parkirana službena automobila.

Osim službene “tojote” Ministarstva zdravlja, ispred ministrove zgrade danima se nalazio i sluzbeni džip "škoda". Na pitanje da objasni što će dva službena automobila ispred njegovog stana, Hrapović je rekao da mu “škoda” treba za iznenadne kontrole zdravstvenih ustanova, a da je “tojota” pokvarena i da u službenoj garaži nema mjesta za nju.

Slučaj Ivanović

Zbog zastare krivičnog gonjenja, bivši ministar Petar Ivanović oslobođen je optužbi da je u oktobru 2010. vozilom udario djevojčicu A.B. Prema optužnici, Ivanović se nije vozilom zaustavio na pješačkom prelazu kako bi propustio djevojčicu, usljed čega je udario lijevom bočnom stranom automobila.

Za vrijeme trajanja postupka sud nije uspio pronaći ni djevojčicu, ni njene roditelje kako bi dali iskaz.

U višegodišnjem procesu vještaci Mašinskog fakulteta su zaključili “da je djevojčica naletjela na njegov automobil, odnosno da je ona kriva zbog saobraćajke” što je bilo u suprotnosti sa ranijim vjestačenjima.

Ivanović je u vrijeme kada se desila saobraćajka radio kao glavni ekonomski savjetnik tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG