Dostupni linkovi

Nema dogovora vladajuće većine u Crnoj Gori oko Temeljnog ugovora sa SPC


Manjinska Vlada Crne Gore, izabrana 28.aprila 2022.
Manjinska Vlada Crne Gore, izabrana 28.aprila 2022.

"Svako ko želi da sruši Vladu želi da udalji Crnu Goru od Evropske Unije (EU), a takvih ima i u Crnoj Gori i van nje", kazao je crnogorski premijer Dritan Abazović nakon sastanka sa predstavnicima partija koje podržavaju manjinsku Vladu.

Predstavnici vladajuće većine su 7.jula razgovarali o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) koji, prema najavama Abazovića, Vlada treba da potpiše 8.jula.

Abazović je potvrdio da će Vlada sjutra raspravljati o ugovoru SPC, a na pitanje da li to može dovesti u pitanje opstanak izvršne vlasti, kazao je "da je moguće da se i to desi".

Potpisivanju ugovora bez širih konsultacija se protivi veliki dio partija koje podržavaju Vladu, najavljujući povlačenje svoje podrške u slučaju ekspresnog potpisivanja ugovora.

Takođe, značajan dio civilne i stručne javnosti zahtijevaju javnu raspravu prije njegovog potpisivanja.

Među njihovi prigovorima je što ugovor otvara mogućnost vjerske nastave u javnim školama, a u Crnoj Gori se za SPC priznaje subjektivitet duži za šest vjekova od onog koji ista ta crkva ima u Srbiji, gdje joj je sjedište.

Takođe, u tekstu ugovora se navodi da državni organi neće moći preduzimati bezbjednosne mjere u objektima SPC bez prethodnog odobrenja crkvenih organa.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je izjavio da na sastanku nije bilo usaglašavanja oko toga hoće li se o Temeljnom ugovoru sjutra uopšte glasati, ali da će ugovor biti na dnevnom redu.

Popović je naveo da predsjednik prosrpske Socijalističke narodne partije Vladimir Joković forsira da se Temeljni ugovor mora odmah potpisati.

"Ako se to desi, mislim da ova vlada neće dočekati 100 dana", rekao je Popović.

Iako forsira da se Temeljni ugovor sa SPC što prije usvoji, Abazović je ocijenio "da je žalosno" da se Crna Gora u susret turističkoj sezoni, rastu cijena i drugim problemima bavi crkvenim pitanjima.

"Može Vlada da se sruši, ali onda se ruše evropski snovi: nema sudskog savjeta, nema ustavnog suda, nema VDT-a, Crna Gora gubi šansu koja se ukazala nakon krize u Ukrajini", smatra Abazović koji je napustio sastanak prije kraja, zbog odlaska u zvaničnu posjetu Austriji.

Savjetnik premijera Đorđe Radulović je 6.jula saopštio da je ubrzano potpisivanje ugovora neophodno zbog ostvarivanja evropske agende, što je objasio potrebom da dobije podrška opozicije za ključna imenovanja u nezavisnom pravosuđu.

Za dvotrećinsku podršku potrebno je da glasaju i poslanici prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta.

"Mislim da sva goruća pitanja treba da rješavamo paralelno. Za nekoga je najvažnije pitanje Temeljnog ugovora, za nekoga Sudski savjet, Ustavni sud i VDT. I ako imamo mogućnost da rješavamo stvari, mislim da je to odlično", kazao je Abazović tim povodom.

O tekstu Temeljnog ugovora treba da se najprije izjasni Vladina Komisija za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku. Ona podnosi Vladi izvještaj, i ta procedura treba biti obavljena 7. jula.

Na sjednici Vlade, zakazanoj za 8. jul, ministri bi trebalo da se izjasne o tekstu Temeljnog ugovora "kvalifikovanom većinom".

Ne zna se kolika je ta većina, jer to nije precizirano u Sporazumu parlamentarne većine koja podržava Abazovićevu manjinsku vladu.

XS
SM
MD
LG