Dostupni linkovi

Patrijarh kaže da su se SPC i Vlada Crne Gore saglasili oko Temeljnog ugovora


Porfirije i Abazović u Beogradu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je 30. juna da je u razgovorima sa Vladom Crne Gore postignuta saglasnost oko teksta Temeljnog ugovora.

Porfirije je posle sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem u zgradi Patrijaršije u Beogradu ocenio da bi usvajanje tog dokumenta moglo da predstavlja "krunu" normalizacije odnosa Crne Gore i SPC.

"Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva, gde god da ima jurisdikciju, apsolutno poštuje zakone te države, zaključili smo da je, kao u svim državama gde naša crkva postoji, važno da odnosi sa Crnom Gorom budu regulisani ugovorom", kazao je partijarh novinarima.

On je podsetio da je izrada Temeljnog ugovora počela 2012. godine a da se kako je rekao, posle zastoja i problema, u prethodnih godinu dana ušlo u završnu fazu izrade tog dokumenta.

"U ovom trenutku mogu reći da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora s tim što se moraju ispoštovati procedure i kada je reč o državi Crnoj Gori i o crkvi", rekao je prvi čovek SPC.

On je dodao da postojeći tekst mora da prođe kroz Sinod SPC i da kao takav bude potvrđen, te da će dve strane zatim dogovoriti datum potpisivanja.

Porfirije je dodao da bi to "mogla da bude kruna normalizacije odnosa" Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore.

Dodao je da SPC nije "niti tražila niti očekivala" da tim ugovorom dobije "bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, bez obzira kojoj naciji ili verskoj zajednici pripada".

"Isto tako se podrazumeva da ne može pristati ni da ima bilo šta manje od bilo koga drugog a ovaj ugovor nam obezbeđuje upravo takav status", rekao je patrijarh SPC.

Abazović: Ukazati poštovanje SPC, ali i sekularnoj Crnoj Gori

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je nakon sastanka sa poglavarom SPC rekao novinarima da je neophodno da budu završene procedure na nivou radne grupe i drugih tela u Vladi Crne Gore, kao i u SPC.

"Očekujem da se, ako sve prođe kako treba, da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta, na način što će se ukazati poštovanje prema SPC u Crnoj Gori, ali isto tako i prema državi Crnoj Gori koja je sekularno uređena", rekao je Abazović.

Dodao je da će potpisivanje Temeljnog ugovora organizovati u Crnoj Gori u terminu koji bude dogovoren.

Abazović je istakao i da razume da u Crnoj Gori postoje kritike na račun predloga Temeljnog ugovora, ali je dodao da se mora ići "drugačijim putem".

"Put gdje su svi nezadovoljni, gde postoje tendencije stvaranja podjela i polarizacije nije put progresa nijednog društva, i ova vlada tome neće davati doprinos", rekao je Abazović.

Šta kritičari zameraju Temeljnom ugovoru?

Temeljni ugovor država potpisuje sa verskim zajednicama kako bi regulisala međusobne odnose.

Nakon što je Vlada je 28. juna objavila radnu verziju Temeljnog ugovora sa SPC, usledile su kritike i osude dela partija koje konstituišu u Vladu, ili joj obezbeđuju parlamentarnu podršku, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, kao i od drugih crnogorskih nacionalnih institucija, poput Matice crnogorske i Dukljanske akademije nauka i umetnosti (DANU).

Ono što se predlogu posebno prigovara je to da se ugovorom SPC u Crnoj Gori priznaje subjektivitet duži za šest vjekova, od onog koji ista ta crkva ima u Srbiji gde joj je sedište.

Protivnicima ugovora sporna je i eksteritorijalnost crkve po kojoj država neće preduzimati bezbednosne mere objektima SPC bez odobrenja crkvenih organa, izuzev kada je u pitanju hitna zaštita života i zdravlja.

Osim što se SPC garantuje svojina i državina nad već upisanim objektima, država se obavezala da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG