Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore će u petak glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC


Joković : Glasaćemo o Temeljnom ugovoru sa jedinom kanonskom crkvom u Crnoj Gori
Joković : Glasaćemo o Temeljnom ugovoru sa jedinom kanonskom crkvom u Crnoj Gori

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Crne Gore Vladimir Joković saopštio je da će Vlada 8. jula glasati o potpisavanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Vlada Crne Gore i SPC su krajem juna ove godine usaglasile tekst Temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa.

"Ova Vlada će nastaviti da radi onako kako smo se dogovorili. Glasaćemo o Temeljnom ugovoru sa jedinom kanonskom crkvom u Crnoj Gori", kazao je Joković tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore gdje je odgovarao na pitanja poslanika.

Joković je lider prosrpske Socijalističke narodne partije koja ima 5 od 21 mjesta u Vladi Dritana Abazovića.

Ova najava u skladu je sa izjavom premijera Abazovića koji je prilikom susreta sa patrijarhom srpskim Porfirijem u Beogradu 30. juna rekao da će uskoro pitanje Temeljnog ugovora biti savljeno ad acta i da će "potpisivanje biti obavljeno u Crnoj Gori u terminu kad se dogovorimo".

Potpisivanju teksta Temeljnog ugovora sa SPC oštro se protive vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) koja u Vladi ima dva ministra, i Demokratska partija socijalista (DPS) koja ne učestvuje u Abazovićevoj manjinskoj Vladi, ali joj pruža podršku u crnogorskom parlamentu.

Za njih je ovakav tekst ugovora izdaja crnogorskih nacionalnih interesa i dokument koji favorizuje SPC u odnosu na ostale vjerske zajednice.

Đukanović: Vlada da donese odluku koja će biti u državnom interesu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 5. jula novinarima u Podgorici saopštio da očekuje da Vlada "na odgovoran način razmotri pitanje Temeljnog ugovora, da procijeni kvalitet do sada obavljenih procedura i na toj bazi donese odluku koja će biti u državnom interesu Crne Gore".

On je kazao da je njegova DPS već saopštila negativan stav povodom ove verzije Temeljnog ugovora.

"Vjerujem da će Vlada razmotriti sva upozorenja koja dobija i da će dalje ići u smjeru definisanja najkvalitetnijeg odgovora Crne Gore na definisanje odnosa sa jednom vjerskom zajednicom."

EU ambasadori: Ugovor Crne Gore sa SPC nije prioritet u očima Brisela

Abazović je 4. jula imao radni doručak sa ambasadorima država članica Evropske unije povodom češkog predsjedavanja EU.

Amabasadorka Češke u Crnoj Gori Janina Hrebičkova je nakon sastanka za Gradsku televiziju izjavila da "Otvoreni Balkan i ugovor sa SPC nijesu prioriteti Crne Gore na putu ka EU".

“To nijesu prioriteti, zato što je prioritet za EU da su se Vlada Crne Gore, društvo, sve institucije opredijele i aktivno rade da bi napravili reforme koje su potrebne za ubrzavanje članstva Crne Gore", kazala je češka ambasadorka.

Nastavljeni protesti u Podgorici zbog Temeljnog ugovora sa SPC
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Najava da će krajem ove sedmice Vlada glasati o Temeljnom ugovoru bila je povod za protest građana koji su 4. jula na skupu ispred zgrade Vlade u Podgorici poručili da je taj ugovor štetan po državu Crnu Goru i njene građane.

Oni su najavili novi protest na dan kada Vlada bude odlučivala o Temeljnom ugovoru sa SPC.

Ono što se prijedlogu Temeljnog ugovora sa SPC posebno prigovara je to da se ugovorom SPC u Crnoj Gori priznaje subjektivitet duži za šest vjekova, od onog koji ista ta crkva ima u Srbiji gde joj je sjedište.

Protivnicima ugovora sporna je i eksteritorijalnost crkve prema kojoj država neće preduzimati bezbjednosne mjere na objektima SPC bez odobrenja crkvenih organa, izuzev kada je u pitanju hitna zaštita života i zdravlja.

Osim što se SPC garantuje svojina i državina nad već upisanim objektima, država se obavezala da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG