Dostupni linkovi

Rezolucija osude ruske agresije u Skupštini Crne Gore


Sjednica crnogorskog parlamenta, februar 2022.
Sjednica crnogorskog parlamenta, februar 2022.

Sve političke partije u Skupštini Crne Gore, osim proruskog Demokratskog fronta, najavile su na sjednici 27. jula da će podržati Rezoluciju povodom vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Demokratski front ima 21 od ukupno 81 poslanika. O Rezoulciji će se glasati na kraju zasjedanja koje je u toku.

Time će crnogorski parlament osuditi invaziju u kojoj su, kako se navodi, na meti civilno ukrajinsko stanovništvo, materijalna dobra, teritorijalni integritet i suverenitet.

Danijel Živković iz Demokratske partije socijalista, koja je jedan od inicijatora Rezolucije, ocijenio je da taj dokument nije političko, već moralno pitanje odnosa prema agresoru, odnosno Rusiji.

Na drugoj strani, poslanici proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta su saopštili da neće glasati za Rezoluciju koju su opisali kao primjer "jednostranog i huškačkog dokumenta koja ne sagledava sve ono što se dešavalo u Ukrajini".

"Ovo je samo bezvrijedni pamflet koji je sa neke adrese nametnut Skupštini Crne Gore. Maše se Rezolucijom, a u Skupštini se više puta odbijala inicijativa za formiranje odbora za ispitivanje posljedica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana", rekao je poslanik DF Jovan Vučurović.

Nato je 1999. godine izvršio tromjesečnu vojnu intervenciju nad tadašnjom Saveznom Republikom Jugoslavijom, kako bi bili spriječeni masovni zločini nad albanskim stanovništvom na Kosovu koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića.

Šta piše u Rezoluciji?

Skupština Cme Gore najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Rusije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, navodi se u Rezoluciji.

Rezoluciju su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Bošnjačke partije (BS).

U tom dokumentu Skupština apeluje na ruske vlasti da zaustave vojna dejstva i prekinu akt agresije. Pozivaju Ujedinjene nacije, OEBS, države članice EU i NATO da iskoriste sredstva u cilju odvraćanja Rusije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine.

Usvajanjem Rezolucije Skupština iskazuje podršku mjerama EU na suzbijanju agresije i potpunu spremnost da Cma Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa saveznicima.

Sličnosti Crne Gore i Ukrajine

Danijel Živković iz DPS-a je podsjetio da su Crnu Goru upoređivali sa Ukrajinom:

"Podsjetiću na izjave pojedinih crkvenih velikodostojnika o Crnoj Gori kao maloj Ukrajini. Ujedno, ne vidim veliku razliku između narativa koji dolazi iz Rusije prema građanima Ukrajine od onoga koji se čuje iz susjednih država ka Crnoj Gori i njenim građanima".

Voz postao dom za Ukrajince kojima su ratom uništene kuće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Draginja Vuksanović iz SDP-a poručila je da će glasanje o Rezoluciji pokazati ko je na strani agresora, a ko na strani žrtve:

"Ko je za članstvo u EU, a ko je nasljednik onih koji su nas gurali u federaciju sa Rusijom i Bjelorusijom".

Zaključila je da će pobijediti Ukrajina "a ne ovi sa slovom Z na tenkovima".

I Bošnjačka stranka podržava Rezoluciju. Poslanik Suljo Mustafić je saopštio da mnogi aspekti agresije na Ukrajinu podsjećaju na događaje iz ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

"Stradanje civila u Kijevu podsjeća na stradanje Sarajeva. Razaranje Mariupolja podsjeća na razaranje Vukovara. A zločin u Buči neodoljivo podsjeća na genocid u Srebrenici“, rekao je Mustafić.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović rekao je da je Crna Gora u predvorju EU:

"Dužni smo da usklađujemo politiku sa politikom Unije. Crna Gora nikada ne treba da dozvoli da bude "krvavi kusur u obračunu velikih sila" ".

Poslanik prosrpske Socijalističke narodne partije, koja je dio Vlade, Dragan Ivanović kazao je da se saosjeća sa narodom Ukrajine ali da ne vidi "veliku iskrenost NATO-a i evropskih zemalja u zaustavljanju rata".

"Naoružavati Ukrajince i stvarati od njih žrtve nije rješavanje spora", rekao je Ivanović, dodajući da se ne može ostati neutralan kada se ruši život u Ukrajini.

DF Zelenskom poželio čečenski zatvor

Protiveći se usvajanju Rezolucije, poslanici Demokratskog fronta su istakli podršku Rusiji pozivajući se na tradicionalne odnose sa tom državom.

Iako je naveo da mu je žao Ukrajinaca, poslanik Janko Milatović iz DF-a, je rekao da žali što Zapad šalje oružje da se uništi što više Rusa.

"Zapad i Rusija treba da smijene onog komičara (Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine) da njegova država ne bi završila tragično. A on treba da završi u nekom čečenskom zatvoru".

Jovan Vučurović naveo je da se u Crnoj Gori u kontinuitetu pokušava sprovesti anti-ruska propaganda:

"Osnovna zamisao je da se preko anti-ruske histerije plasira anti-srpski narativ koji gledamo od 30. avgusta 2020. otkad smo srušili anti-srpski režim u Crnoj Gori".

Prethodna Vlada oklijevala sa sankcijama Rusiji

Prethodna Vlada Zdravka Krivokapića je nakon više odlaganja 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu, čime je omogućeno Vladinim institucijama da zamrznu imovinu u Crnoj Gori i zabrani rad ruskih vladinih medija.

Prethodno je vazdušni prostor Crne Gore zatvoren za ruske avione, što je onemogućilo posjetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji.

Lavrov je 25. jula ocijenio da Evropska unija i NATO pokušavaju da Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju pretvoriti u instrument "u antiruskoj igri".

Reagovalo je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore koje je podsjetilo da Crna Gora i Rusija imaju 311 godina diplomatske odnose.

"Prijateljstvo sa ruskim narodom je veće od politike, jer postoje ispravne i pogrešne politike", kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.


U Crnoj Gori su u više navrata organizovani skupovi podrške Ukrajine, ali i Rusiji.

Cetinje je stotinu dana uzastopno organizovalo skupove podrške Ukrajini, a učesnici su farbali po jednu pločicu na Dvorskom trgu u boje ukrajinske zastave. Od tada svakog 24. u mjesecu.

Paralelno, dok su građani Cetinja protestovali protiv agresije, u Nikšiću je održano više skupova podrške predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, u organizaciji pravoslavnih bratstava, bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U Podgorici su Putina podržali Noćni vukovi.

Na čelu Nikšića je je funkcioner prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Marko Kovačević, a blizak je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Skupština Crne Gore podržava Finsku i Švedsku

Rasprava 26. jula pokazala je da će Skupština Crne Gore ratifikovati i Protokol ugovora o pristupanju Finske i Švedske u NATO, koji je Vlada usvojila prije mjesec.

Zbog invazije Rusije na Ukrajinu, Švedska i Finska su odustale od svoje tradicionalne neutralnosti, a NATO ih je zvanično pozvao da se pridruže najvećem vojnom savezu 29.juna na samitu u Madridu.

Švedska i Finska potpisale su protokol o pristupanju NATO-u 5. jula.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG