Dostupni linkovi

Crna Gora projektovana da bude ’mala Ukrajina’, kaže Joanikije


Joanikije tokom božićne liturgije u Podgorici (7. januar 2022)
Joanikije tokom božićne liturgije u Podgorici (7. januar 2022)

Mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je 13. marta da su "događaji u Ukrajini posledice bezbožništva koje se bilo ukorenilo" kao i da je Crna Gora projektovana da bude „mala Ukrajina“, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

"Mi moramo da saosećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, pre svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne deluje nepoznato: i kod nas je mnogo podela i zavada. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina", istakao je Joanikije koji je istog dana služio liturgiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Poručio je da se nada da će se stanje u Ukrajini brzo smiriti.

"Danas je najteže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, našoj braći koju predvodi Mitropolit Onufrije. To je kanonska Crkva koja je u jedinstvu sa Moskovskom Patrijaršijom i sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama u vaseljeni. Njima je najteže", rekao je Joanikije.

On je, kako je objavljeno na sajtu MCP "pozvao verne na prikupljanje pomoći pravoslavnoj braći u Ukrajini, što su oni činili već u toku današnjeg bogosluženja".

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je vojnu invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Tokom 18 dana rata, ruske snage granatiraju veliki broj ukrajinskih gradova.
Prema podacima UNHCR-a, do sada je iz zemlje izbeglo preko dva miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG