Dostupni linkovi

Prve vakcine iz EU stigle u Crnu Goru


Kotor, Crna Gora

U Crnu Goru je dopremljen prvi kontigent od 2.340 doza Pfizer/BioNTech vakcina, kao dio od ukupno 42 hiljade doza koje će stizati do kraja avgusta.

"Stalo nam je do Crne Gore i Zapadnog Balkana", kazao je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji tokom posjete Podgorici 4. maja.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić zahvalio je Varheljiju i svim građanima EU koji su pomogli Zapadnom Balkanu.

Tokom obraćanja novinarima Varhelji je izjavio da je Evropska komisija dala preporuku članicama EU da prihvate potvrde o vakcinaciji svim vakcinama koje je registrovala Evropska agencija za lijekove. Dodao je da su otvoreni prema ideji da prihvate sve vakcine registrovane kod Svjetske zdravstvene organizacije.

Da li će građani Crne Gore moći da putuju u zemlje EU sa potvrdom o imunizaciji ruskom Sputnjik V ili kineskom Sinofarm vakcinom, odlučiće same države članice, kazao je Varhelji.

Isporuka Pfizer/BioNTech vakcina finansira se iz paketa finansijske pomoći vrijednog 70 miliona eura koji je odobrila Evropska komisija krajem prošle godine partnerima iz Zapadnog Balkana za pokrivanje troškova kupovine vakcina.

“Podjelu vakcina, čiju kupovinu finansira EU, omogućila je Austrija sklapanjem pravnih aranžmana sa proizvođačem i partnerima iz Zapadnog Balkana”, saopštila je Vlada Crne Gore.

Danas je počela i masovna imunizacija na preko 140 punktova u svim crnogorskim opštinama, nakon dopremanja kontingenta od 200 hiljada kineskih Sinofarm vakcina.

Do sada je prvu dozu vakcine ukupno primilo 40.843 građana Crne Gore ili 6,81 odsto stanovništva. Revakcinisano je 24.674, odnosno 4,11 odsto.

Vakcinacija u Crnoj Gori je počela 20. februara, nakon prvih 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V koji su dobijeni kao donacija Srbije. Potom je stiglo još 10 hiljada iste vakcine iz Rusije, te 30 hiljada doza kineskog Sinofarma.

Krajem marta je, preko COVAX mehanizma, dopremljeno 24 hiljade vakcina AstraZeneca, a još 10 hiljada doza te vakcine stiglo je iz Srbije krajem aprila.

XS
SM
MD
LG