Dostupni linkovi

U Crnu Goru stiglo više od 200.000 doza kineskih vakcina Sinofarm


U ime Vlade Crne Gore na Aerodromu Podgorica isporuku 201.200 doza Sinofarmovih vakcina dočekali su ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i Liu Đin, ambasador Kine u Crnoj Gori i Kayden Liang, iz predstavništva Sinofarma u Srbiji

Preko dvjesta hiljada doza kineskih vakcina Sinofarm stiglo je u subotu, 1. maja, u Crnu Goru.

U ime Vlade Crne Gore na Aerodromu Podgorica isporuku 201.200 doza Sinofarmovih vakcina dočekali su ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i Liu Đin, ambasador Kine u Crnoj Gori i Kayden Liang, iz predstavništva Sinofarma u Srbiji.

Ministarka Borovinić Bojović se zahvalila Kini na izuzetnoj saradnji i, kako se navodi u saopštenju Vlade Crne Gore, tradicionalno dobrim odnosima, koji su rezultirali ovako velikom isporukom.

Ona je podsjetila da je Crna Gora ranije od Kine dobila donaciju od 30.000 vakcina.

Ambasador Kine u Crnoj Gori Lju Đin kazao je kako je saradnja dvije zemlje tokom pandemije pokazala tradicionalnu naklonjenost Kine crnogorskom narodu.

„Današnja vakcina, koju je kupila crnogorska strana i one vakcina koje je kineska strana donirala prije dva mjeseca, nosile su sa sobom duboko prijateljstvo kineskog naroda prema narodu Crne Gore i pokazale tradicionalne prijateljske odnose naše dvije države i ispunile obećanje Kine da će kineska vakcina postati globalni javni proizvod,“ istakao je kineski ambasador.

On je pozvao međunarodne partnere na zajedništvo i saradnju, koja je, kako je kazao, ključna u borbi protiv pandemije.

„Želio bih da iskoristim ovu priliku, da istaknem da su sve kineske pomoći i dugoročna saradnja sa Crnom Gorom iskrene i sa dubokim prijateljstvom i ne predstavljaju bilo koji vid optuženih malignih praksi”, kazao je on.

Ministarka zdravlja i kineski ambasador potvrdili su nastavak dobrih praksi u saradnji i na svim drugim nivoima, posebno uvažavajući tradicionalno dobre i prijateljeske odnose Kine i Crne Gore.

U Crnoj Gori je vakcinacija počela 20. februara nakon što je prvih 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V Crna Gora dobila kao donaciju od Srbije. Nakon toga, u dvije isporuke stiglo je još 10.000 iste vakcine iz Rusije, a potom još 30.000 doza kineskog Sinofarma.

Preko COVAX mehanizma, 28. marta stiglo je 24.000 vakcina AstraZeneca. Dodatnih 10.000 doza iste vakcine stiglo je 30. aprila iz Srbije.

Za utorak, 4. maj je najavljen i kontigent Biontek/Fajzer vakcina kada će Crnu Goru posjetiti i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Evropska komisija i Austrija su najavile 20. aprila, da će ukupno 651.000 Fajzerovih vakcina biti isporučeno regionu Balkana od početka maja do avgusta.

Od početka imunizacije u Crnoj Gori, 20. februara, do danas prvu dozu vakcine primilo je 6,5 posto stanovništva, a drugu 3,3 posto. Premijer Zdravko Krivokapić je ranije izjavio da očekuje da će do sredine juna biti vakcinisano 35 posto stanovništva.

XS
SM
MD
LG