Dostupni linkovi

Viši sud u Podgorici potvrdio optužnicu u slučaju 'Državni udar'


Hapšenja u slučaju "Državni udar" provedena su 16. oktobra 2016.
Hapšenja u slučaju "Državni udar" provedena su 16. oktobra 2016.

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo podnijelo protiv 14 osoba među kojima su dvojica Rusa, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač kao i devet srpskih državljana.

Tužilaštvo tu grupu tereti da je u oktobru prošle godine planirala nasilnu smjenu vlasti u Crnoj Gori s ciljem da spreči ulazak zemlje u NATO.

Tužilaštvo ruskog državljanina Edvarda Šišmakova optužilo je za stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj terorizma i podstrekavanje na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore, a Vladimira Popova za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Oni su za sada nedostupni crnogorskim organima gonjenja.

Srpske državljane Bratislava Dikića, Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića optužnica tereti za stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju. Podsjetimo, Srbija je Bogićevića i Ristića odbila da izruči Crnoj Gori, dok je Dikić u pritovoru u Crnoj Gori.

Lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, te Mandićevog vozača Sašu Čađenovića i još šest srpskih državljana optužnica tereti za krivično djelo stvranje kriminalne organizacije.

Podsjetimo, oni su prema optužnici Specijalnog tužilaštva namjeravali da u izbornoj noći, 16. oktobra "uz upotrebu oružja napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i policiju, sprovedu široke terorističke napade na specijalne policijske jedinice, zauzmu parlament, proglase pobjedu Demokratskog fronta, liše slobode ili likvidiraju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića".

Prvobitno je u predmetu "Državni udar" bilo osumnjičeno ukupno 25 osoba. Do sada je devet potpisalo Sporazum o priznanju krivice, pri čemu su osuđeni na minimalnu kaznu od pet mjeseci zatvora.

Dvojica tada osumnjičenih Mirko Velimirović i Aleksandar Saša Sinđelić u međuvremenu postali su svjedoci saradnici tužilaštva.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, suđenje će početi najkasnije za 2 mjeseca.

XS
SM
MD
LG