Dostupni linkovi

Može li OEBS riješiti crnogorski politički rebus?


Lideri crnogorskih vladajućih i opozicionih stranaka proteklih su godina često pregovarali, ali bez rezultata
Lideri crnogorskih vladajućih i opozicionih stranaka proteklih su godina često pregovarali, ali bez rezultata

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) poručuje OEBS-u da je spremna za pregovore sa opozicijom o preporukama te organizacije, a istovremeno kategorički odbija ključni zahtjev opozicije - određivanje datuma novih izbora. Da li ovakva matrica političke strategije DPS-a može riješiti problem jednogodišnjeg opozicionog bojkota parlamenta?

Analitičari procjenjuju da bi OEBS mogao pomoći rešenju krize iako iz te organizacije kažu da nemaju konkretne mehanizme da "privole" opoziciju na ustupke.

U pismu direktorici Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), premijer Duško Marković jasno je poručio da su u vladajućoj koaliciji spremni za rad na primjeni preporuka iz izvještaja Posmatračke misije OEBS-a sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, a koje se odnose na nastavak reforme izbornog zakonodavstva Crne Gore.

Marković je istakao da Vlada ne želi tim poslom da se bavi jednostrano i da zato misli da je ODIHR najbolja adresa za podršku i pomoć da se obezbijedi poziv za sastanak svih parlamentarnih stranaka koje bi razgovarale o zajedničkom radu na usvajanju preporuka.

Duško Marković: Neće dobiti datum izbora
Duško Marković: Neće dobiti datum izbora

U istom danu, međutim premijer Marković, koji ovim putem poziva na dijalog, opoziciji na njihov ključni zahtjev na zakazivanje novih izbora ponovo je poručio:

"Neće dobiti datum izbora, neće dobiti datum izbora. Mi sada treba da sa niskoprocentnim strankama pregovaramo o datumu izbora! Neka se društvo okupi, neka dođu u parlament, razgovaraćemo o preporukama ODIHR-a da zajedno sa njima usvojimo preporuke ODIHR-a."

Premijer nije dugo čekao odgovor opozicije iz koje su poručili da njima ne pada na pamet da o bilo čemu razgovaraju sa DPS ukoliko prethodno jasno ne bude određen datum novih parlamentarnih izbora.

Šef posmatračke misije za nadgledanje prošlogodišnjih izbora Roman Jakič kaže za RSE da inicijativa crnogorskog premijera ide u pravom smjeru i zaslužuje pohvalu. Jakič, međutim, ističe da OEBS nema mehanizme da "privoli" opoziciju da se vrati u parlament:

"OEBS kao takav nema nikakvih mehanizama koji bi sugerirali na bilo koji način ili promijenili mišljenje koje je opozicija stvorila i koja se odlučila da bojkotuje parlamentarnu diskusiju. Ja kao dugogodišnji parlamentarac mislim da je parlament jedno od tih mjesta gdje mora dijalog između parlamentarnih stranaka da teče, ali poštujem odluku opozicije koja je odlučila da to neće da radi", prokomentarisao je Jakič.

On se nada da će ipak doći do kompromisa i da će ključni akteri zajedno sjesti za stol i raditi na primjeni preporuka:

"Ja se nadam da će i ovo pismo i na neki način sugestije svih međunarodnih faktora u Crnoj Gori i izvan Crne Gore, na neki način sugerirati opoziciji da se vrati u parlament i da tamo razvija svoju diskusiju za ono za šta se zalažu ili o onome protiv čega se politički bore", poručio je Jakič.

Daliborka Uljarević: Ista matrica kao i u prošlosti
Daliborka Uljarević: Ista matrica kao i u prošlosti

I direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević nada se da će uključivanje međunarodnog faktora doprinijeti rasplitanju crnogorskog političkog rebusa:

"Činjenica je da smo mi došli u fokus međunarodne zajednice, prije svih EU i SAD, pa tako i relevantnih međunarodnih organizacija, i oni mogu značajno pomoći u rasplitanju tog crnogorskog političkog rebusa u pravcu jedne demokratske konsolidacije. Ja bih u tom smislu bila optimista ukoliko se oni zaista uključe da će se stvari pomjeriti sa mrtve tačke", kaže Uljarević.

Situacija u kojoj DPS od ODIHR traži da okupi njih i opoziciju za istim stolom, a istovremeno čujemo decidne poruke premijera Markovića opoziciji da neće ispuniti njihov ključni uslov, matrica je koju smo imali i u prošlosti, ističe Uljarević i dodaje:

"Mi smo imali prethodnog premijera koji je sa podjednakom oštrinom odbijao i mogućnost nečega što je bilo kasnije praktično efektuirano kroz vladu izbornog povjerenja pa se to brzo zaboravilo. U politici ne treba imati toliko decidne stavove i ja mislim da je Marković jedan real političar koji je toga svjestan i koji naravno zna kojoj publici se i kada obraća. On, međutim ne može da rizikuje da bude neozbiljan u komunikaciji sa međunarodnom zajednicom."

Takođe, ocjenjuje Uljarević, "naravno da nema riječi o tome da je DPS jedini taj koji se drži preporuka i standarda".

"Mi smo se preporuka sjetili tek poslije godinu od izbora i to u onom trenutku kada nas je na to podsjetio šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav", podsježa Uljarević.

U Skupštini Crne Gore je 10. oktobra, bez predstavnika opozicije formirana Radna grupa za implementaciju preporuka OEBS-a. Tim skupštinskim tijelom rukovodiće poslanica DPS Marta Šćepanović.

Preporuke OEBS-a koje se tiču reforme izbornog zakonodavstva u većoj mjeri su, prema ocjenama stručnjaka, tehničke prirode, ali ima i onih zbog kojih se mora mijenjati Izborni zakon. A za usvajanje Izbornog zakona u Skupštini Crne Gore potrebna je dvotrećinska većina odnosno, 54 od ukupno 81 poslanika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG