Dostupni linkovi

Dijalog vlasti i opozicije hitan, ali neizvjestan


Sala Skupštine Crne Gore bez stranaka opozicije, Podgorica, 2017.
Sala Skupštine Crne Gore bez stranaka opozicije, Podgorica, 2017.

Da li će opozicija pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) oko preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i hoće li te preporuke čije usvjanje traži Evropska unija (EU) biti dovoljan razlog da se opozicija poslije jednogodišnjeg bojkota vrati u Skupštinu Crne Gore?

Šta kažu opozicioni političari, a šta politički analitičari u Crnoj Gori?

Samo nekoliko dana pošto je crnogorski premijer Duško Marković poručio da opozicija treba da se vrati u Skupštinu da bi počeli dijalog oko preporuka OEBS-a, koji se tiču izmjena izbornog zakonodavstva i da to ne bi značilo prekid bojkota, reagovao je i prvi čovjek Skupštine Ivan Brajović.

Brajović je pozvao opozicione poslaničke klubove da odaberu članove koji će ih predstavljali u parlamentarnoj radnoj grupi za sprovođenje preporuka OEBS-a.

Da li je partijama građanskog dijela opozicije prihvatljiv poziv vladajućeg DPS-a na dijalog oko preporuka OEBS-a, u ime Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kaže: "Mi smo za cjelovit pristup koji jedini može voditi rješenju krize a to je razgovor o novim parlamentarnim izborima u 2018. godine, a u sklopu toga, i nakon toga, razgovor o uslovima gdje bismo uvažili preporuke OEBS-a. Sve ostalo je za nas neprihvatljivo".

Iz Ujedinjene reformske akcije (URA) poručuju da će se "početak dijaloga oko uslova za održavanje narednih izbora desiti kada DPS prihvati" da u Crnoj Gori budu održani i prijevremeni parlamentarni izbori.

"I to nije samo uslov GP URA, to je uslov cijele opozicije. I oni (DPS, op.a.) ne mogu dovijeka i uporno pokušavati da izbjegnu ono što je naš glavni zahtjev", objasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Neđeljko Rudović.

Da li su u najjačoj opozicionoj grupaciji Demokratskom frontu (DF) spremni na dijalog u Skupštini sa DPS-om oko preporuka OEBS-a ili na članstvo u radnoj grupi, danas nije bilo moguće dobiti komentar.

"Mi smo izrazili spremnost da razgovaramo sa opozicijom koja će da izađe sa jasnom i jedinstvenom platformom prema DPS-u. Bilo kakvi parcijalni razgovori dijelova opozicije sa DPS-om smatraćemo ih za prevaru građana", nedavno je za RSE, komentarišući premijerov poziv opoziciji za dijalog oko preporuka OEBS-a, ocijenio Milutin Đukanović iz DF-a.

Iako je premijer i drugi čovjek DPS-a Duško Marković u utorak kazao da će ''DPS uskoro iznijeti opoziciji prijedlog koji ide u pravcu dijaloga vezano za ispunjavanje preporuka OEBS-a", prvi čovjek DPS-a Milo Đukanović je već u srijedu uveče, sa sjednice partijskog glavnog odbora, poručio da je dijalog sa opozicijom moguć samo o preporukama OEBS-a.

"Sa opozicijom je moguće voditi dijalog samo o implementaciji preporuka OEBS-a, nema razgovora o ponavljanju izbora koje su priznale sve međunarodne adrese", prenijeli su provladini mediji riječi Mila Đukanovića.

Da je pitanje preporuka OEBS-a hitno prvo je nedvosmisleno poručio šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav koji je krajem septembra izrazio žaljenje što one još nijesu usvojene.

"U slučaju da se one ne sprovedu do predsjedničkih izbora stvara se prostor za osporavanje rezultata tih izbora", bio je jasan Orav.

"Stvar je opozicionih partija i vladajuće koalicije da odluče gdje, kada i kako će se voditi dijalog", kazao je Orav.

"Poguran" proces

Da li bi preporuke OEBS-a mogle biti dobar izgovor za početak razgovora crnogorske opozicije i vlasti odnosno, "mjera mogućeg" i za opozicione partije koje međunarodna zajednica poziva da se vrate u Skupštinu, ali i za DPS koji je za sada odbijao da pristane "na ucjenu opozicije" koja dijalog uslovljava novim parlamentarnim izborima?

"Kada je riječ o opoziciji, moglo bi se reći prilično pouzdano, da taj podsticaj neće biti dovoljan ukoliko bude uključivao samo preporuke OEBS-a. Opozicija, odnosno njen najveći dio, tražiće da pregovori budu šireg karaktera, da ne budu isključivo bazirani na tim preporukama. Što se tiče DPS-a, on će pozitivno reagovati na podsticaje EU i OEBS-a, ali će se truditi da ne prihvati ništa više od toga. S druge strane, i oni (DPS, op.a.) su svjesni da se bez opozicije te preporuke, najvećim dijelom, ne mogu usvojiti", kazao je za RSE politički analitičar Zlatko Vujović.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

Preporuke OEBS-a koje se tiču reforme izbornog zakonodavstva u većoj mjeri su, prema ocjenama stručnjaka, tehničke prirode ali ima i onih zbog kojih se mora mijenjati Izborni zakon. A za usvajanje Izbornog zakona u Skupštini Crne Gore potrebna je dvotrećinska većina odnosno, 54 od ukupno 81 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Vujović smatra da je očigledno da je proces za rješavanje parlamentarne krize u Crnoj Gori "poguran".

"Dobro je što se krenulo naprijed. Očigledno je da je proces poguran. Imamo podsticaje iz međunarodne zajednice da se krene u razrješavanje svih ovih pitanja. Ali mi se čini da okvir za te pregovore, ukoliko želimo da do njih dođe, mora biti širi nego što su to, konkretno, preporuke OEBS-a", zaključio je Vujović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG