Dostupni linkovi

Crna Gora: Od 4.maja sa maskom kod frizera, u butike i u teretanu


Početkom aprila ulice Podgorice bile su prazne zbog mjera
Početkom aprila ulice Podgorice bile su prazne zbog mjera

Zbog povoljne epidemiološke situacije i stavljanja pod kontrolu daljeg širenja korona virusa, u Crnoj Gori će od ponedjeljka 4. maja ponovo početi rad mala i srednja preduzeća, gradski taksi prevoz, a građani će moći da putuju do svojih vikendica u drugim opštinama.

"Prvo što ću uraditi a što sam već zakazala jeste odlazak kod frizera. Takođe, tu je i teretana i mnoge druge stvari …Lista je podugačka", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) profesorica Maja Perić iz Podgorice, odgovarajući na pitanje šta će prvo uraditi u ponedjeljak, kada nakon mjesec i po, ponovio budu otvorene prodavnice i sektor usluga.

I Podgoričanin Predrag Nikolić ima slične planove.

"Meni stvarno treba šišanje tako da bih najradije otišao kod frizera. To je ono glavno što mi je nedostajalo" kaže Predrag koji dodaje da mu odlazak u butike sada nije prioritet budući da će, kako smatra zbog epidemije ove sezone biti u trendu ono što se nosilo prošle i ranijih godina.

Ni Maja, kako kaže uz osmjeh, za sada ne razmišlja o buticima: "Neću požuriti baš odmah ali ni oni neće izostati do kraja maja, to je sigurno."

Uslovi za taksiste

Prema najavama iz Vlade , od 4. maja biće omogućen rad prodavnica, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija. Biće omogućen odlazak do vikendica u drugim opštinama, uz uslov da građani posjeduju dokaz o vlasništvu nad imovinom.

Vlada je u četvrtak, 30. aprila operacionalizovala ove mjere, određujući koliko osoba može boraviti istovremeno na određenoj površini, uz obavezno poštovanje fizičke distance, nošenja maski, dezinfekcije ruku pri ulasku i izlasku iz objekata. Propisane su i mjere i procedure dezinfekcije svih sredstava koja se koriste u salonima, teretanama, kladionicama, buticima…

Od ponedjeljka kreće i gradski taksi prevoz, a prema novim mjerama svaki taksista je u obavezi da dnevno dezinfikuje automobil i da nosi zaštitnu masku i rukavice. Pored vozača u vozilu će moći, na zadnjem sjedištu da budu dvije osobe.

Taksista Bjelić kaće da će iz predostrožnosti ipak sačekati neko vrijeme prije nego sjedne za volan (fotografija: policijska kontrola taksija na ulicama Podgorice, mart 2020)
Taksista Bjelić kaće da će iz predostrožnosti ipak sačekati neko vrijeme prije nego sjedne za volan (fotografija: policijska kontrola taksija na ulicama Podgorice, mart 2020)

Prema riječima Veska Bjelića iz Udruženja samostalnih preduzetnika "Desetka", koje okuplja 30 taksista na teritoriji Podgorice, oni još nijesu obaviješteni o pravilima koja će važiti za taksiste.

Pandemija iz minuta u minut

"Niko nas nije obavijestio o tome kako ćemo raditi od ponedjeljka i koje su procedure. Naravno, ono što je sasvim u redu jeste ta dezinfekcija automobila, nošenje maski i rukavica. Ali tu imamo problem jer maske maksimalno mogu da se koriste 2 do 3 sata i treba ih kupovati. S obzirom na to da smo zbog zabrane ostali bez posla i prihoda ja nijesam siguran da će mnogi od nas biti u stanju da izdvoje novac za kupovinu maski", kaže Bjelić za RSE.

Bjelić će, kako ističe iz predostrožnosti ipak sačekati neko vrijeme prije nego sjedne za volan.

"Neću izaći baš prvi dan da radim. Sačekaću par dana da vidim kako će sve da funkcioniše. Još je rizično dok traje epidemija i mislim da zbog toga neće ni biti nekog posla u prvom periodu. Sve je i dalje neizvjesno baš", kaže Bjelić.

Osim gradskog taksi prevoza, od ponedjeljka ponovo će biti otvoren javni prevoz u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze.

Maske obavezne

Uz popuštanje mjera, od ponedjeljka će biti uvedena i obaveza nošenje maske u svim zatvorenim prostorima. Epidemiolozi su ranije saopštili da zbog prirode posla i vrste djelatnosti koje se otvaraju, neće biti moguće održavati fizičku distancu od metar i po do dva, i da su zbog toga maske neophodne.

Redovi za maske u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Predragu Nikoliću to ne smeta jer se već navikao na maske:

"Neće mi biti problem, juče sam kupio maske za početak primjene te mjere. Meni je to možda lakše i iz razloga što inače nikada nijesam bio pobornik te prisnosti među ljudima ovdje, gdje se oni ljube, grle i slično. Meni ta fizička distanca potpuno odgovara i ja bih je da se pitam uveo zauvijek", ističe Predrag.

Za razliku od njega, profesorica Njemačkog jezika Gabrijela Strugar Šnajder koja živi u selu Meterizi, nedaleko od Podgorice, smatra da su nadležni pretjerali sa uvođenjem obaveznog nošenja maski.

"Mislim da je ova mjera prestroga. Ako već to očekuju od nas i ako je to obaveza, onda smatram da maske treba da budu podijeljene a ne da smo u obavezi da ih kupujemo", ocjenjuje Gabrijela.

Premijer Duško Marković je 29. aprila saopštio da će Vlada besplatno podijeliti oko 300.000 maski najugroženijim kategorijama stanovništva.

"Podijelićemo 240.000 penzionerima i 44.000 korisnicima tuđe njege i pomoći i lične invalidnine. Podijelili smo 26.000 maski korisnicima staračkih naknada i materijalnog obezbjeđenja", rekao je Marković, a objavljeno je na zvaničnom Tviter profilu Vlade.

Ni 30 dana nakon izbijanja epidemije u crnogorskim apotekama nije bilo maski, alkohola ni zaštitnih rukavica. Nakon što su se maske pojavile u prodaji njihove cijene su varirale od 50 centi u državnim do euro i 20 centi u privatnim apotekama.

Inače, ublažavanje mjera protiv širenja novog korona virusa koje bi trebalo da počne u ponedjeljak 4. maja dio je druge faze popuštanja.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) je prethodno ukinulo odluku o zabrani kretanja radnim danima od 19 sati do 5 ujutro, kao i zabranu kretanja tokom vikenda, koja je bila još restriktivnija. Sada je vrijeme zabrane kretanja skraćeno a u istom paketu popuštanja Vlada je odlučila da produži radno vrijeme prodavnicama i apotekama.

Kako su saopštili iz Vlade, ukoliko druga faza ublažavanja mjera bude uspješna, do novog popuštanja trebalo bi da dođe 18. maja.

XS
SM
MD
LG