Dostupni linkovi

I aktuelna vlast u Crnoj Gori pod sumnjom da nelegalno gradi


Zbog nelegalne gradnje je MANS podnijela krivične prijave protiv ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića i predsjednika Opštine Budva Marka Carevića. (Foto: Budva 17 avgust 2021.)
Zbog nelegalne gradnje je MANS podnijela krivične prijave protiv ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića i predsjednika Opštine Budva Marka Carevića. (Foto: Budva 17 avgust 2021.)

Nova vlast u Crnoj Gori je nastavila urbanističku praksu prethodne kojoj su zamjerali da je divljom gradnjom uništila Crnogorsko primorje, a žmurenjem na nelegalnu gradnju političkih čelnika se građanima i dalje šalje poruka da nisu svi jednaki pred zakonom, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora).

“Za sada imamo potpuno identičnu praksu kao kad se tim resorom upravljalo iz prethodne vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), kada je ministarstvo urbanizma bilo zapravo šalter za tajkune i političare, gdje su mogli bilo kroz korupciju ili neku drugu vrstu nelegalnog djelovanja da završe svoj posao”, ocjenjuje Milovac.

Zbog nelegalne gradnje je MANS podnijela krivične prijave protiv ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića i predsjednika Opštine Budva Marka Carevića. Oni su dio novih vlasti na državnom i lokalnom nivou koju čine koalicije Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Ti slučajevi nelegalne gradnje bi, prema mišljenju Milovca, mogli biti primjer da nova vlast pokaže ono što je obećavano prije izbora - da više neće biti nedodirljivih političara, da će svako biti jednak pred zakonom i da javni interes više neće trpjeti zbog nečijeg privatnog interesa.

Carević negira uzurpaciju državnog zemljišta

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević kaže kako su optužbe MANS-a da on nelegalno gradi na državnoj zemlji “stoprocentna neistina”, i pokušaj da se lično i politički diskredituje.

“Sve što se tamo radilo je bilo u skladu sa zakonom i procedurama države. Ja sam baš danas dobio dokument od urbanizma Opštine Kotor da je sve urađeno u skladu sa Prostornim planom te opštine, koji je donesen 2020”, kaže Carević za RSE.

Za poljoprivrednu farmu kompanije Carinvest, koja je u vlasništvu predsjednika Opštine Carevića, a koja se nalazi u selu Krimovica (opština Kotor), MANS tvrdi da je sagrađena na preko pola miliona kvadrata uzurpiranog državnog zemljišta.

Carević to negira i kaže da posjeduje dokumente o tome da je uz lokalitet njegovog poljoprivrednog imanja dobio dozvolu za proširenje i korišćenje državnih parcela, kao i da je 2016 dozvoljeno da se na njima mogu graditi pomoćni objekti.

“To nema veze sa gradskim građevinskim zemljištem, što se uporno spočitava. Nema nijednog nalaza neke inspekcije, lokalne ili državne, ili zaštitnika državne imovine, da radim nešto što je suprotno zakonu”, kaže Carević.

MANS-ovi snimci spornih radova Carevićeve firme
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Početkom avgusta je MANS objavio da je Carević “nastavio sa uzurpacijom državnog zemljišta na Krimovici” izgradnjom bez građevinske dozvole, zbog čega su podnijeli krivičnu prijavu, drugu po redu.

Podsjetimo, MANS je u februaru 2020. prijavio tužilaštvu uzurpaciju i nelegalnu gradnju na Krimovici, o čemu je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran predmet.

Carević je tada kazao da je riječ o opstrukciji sa političkom pozadinom.

Slučaj ministra Mitrovića

Krajem maja 2021. MANS je podnio krivičnu prijavu i protiv ministra urbanizma Ratka Mitrovića zbog toga što je, kako navode, izgradio stambenu zgradu u naselju Komoševina, u Budvi, bez građevinske dozvole i mimo planske dokumentacije.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru je o tome pokrenulo izviđaj.

Prema podacima MANS-a, Mitrović je krajem 2015. godine dobio od budvanske Opštine uslove za izgradnju stambenog objekta maksimalne površine od oko 322 kvadratna metra. Međutim, gabariti su prekoračeni i sporni objekat, kako su naveli, ima tri nadzemne etaže i devet apartmana od kojih najveći oko 200 metara kvadratnih.

Iz te organizacije su ranije saopštili i da se nelegalni objekat porodice ministra Mitrovića ne može legalizovati bez izmjene planske dokumentacije, o kojoj odlučuje - ministar Mitrović.

Reakcija vlasti

RSE je uputio pitanja ministru Mitroviću povodom pokretanja izviđaja o gradnji njegovog objekta, kao i pozivima dijela javnosti da tim povodom podnese ostavku, ali odgovor nismo dobili.

Tokom nedavne posjete Nikšiću, premijer Zdravko Krivokapić je na novinarsko pitanje o slučajevima Mitrović i Carević kazao da “nikoga ne štiti, niti će štititi”.

“Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, bez obzira da li bio ministar ili premijer, ili gradonačelnik neke lokalne samouprave. To mora da bude mjera dokaza da nekažnjivost više ne postoji”, rekao je Krivokapić 24.avgusta.

To su “mlake poruke” vlasti, smatra Dejan Milovac.

“Te poruke su kao da govorimo o nekim hipotetičkim slučajevima koji tek treba da se dese, a ne o konkretnim slučajevima koji se nalaze pred ovom Vladom i ovim tužilaštvom”, kaže sagovornik RSE.

Prema njegovim riječima, sadašnje i pređašnje prijave nelegalne gradnje kao što su Zavala ili hotel Avala, pokazuju da tužioci najčešće nemaju političke volje da procesuiraju nelegalnu gradnju onih koji su povezani s vlašću.

“Smatram da ne možemo ni milimetar naprijed dok takve pojedinačne slučajeve tajkuna i političara, koji su ogledni primjeri nedostatka političke volje, ne budemo sankcionisali. I time se pošalje poruka ne samo sadašnjim ilegalnim graditeljima, nego svakom sledećem, da takvo ponašanje neće biti tolerisano bez obzira da li se krijete iza crkve, ili partije, da li ste patriota, ili litijaš, jeste li vjernik - zakon mora biti jednak za sve”, zaključuje Milovac.

U civilnom sektoru procjenjuju da u Crnoj Gori ima preko 100.000 nelegalnih objekata. Prethodna Vlada Crne Gore je objavila podatak da je podnijeto preko 52.000 zahtjeva za legalizaciju objekata do kraja 2020. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG