Dostupni linkovi

'Pandora papiri': Crnogorski luksuz za ruske biznismene


Globalna istraga "Pandora papiri – Rusija" upućuje na pranje novca kupovinom nekretnina u Crnoj Gori
Globalna istraga "Pandora papiri – Rusija" upućuje na pranje novca kupovinom nekretnina u Crnoj Gori

Ruski biznismeni i braća Pavel i Valerij Zadorin uspjeli su da od 2015. do 2019. godine u Crnu Goru unesu najmanje 15 miliona eura, koristeći kompleksnu mrežu of šor (offshore) kompanija sa Britanskih Djevičanskih ostrva, Kipra, Belizea i Velike Britanije.

Do tih informacija došli su u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) analizom dokumenata, koji su objavljeni u okviru globalne istrage "Pandora papiri – Rusija" (Pandora Papers Russia), koju vodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da "Pandora papiri" pokazuju da su njih dvojica preko svojih of šor kompanija pozajmljivali milionske iznose kompanijama, koje su sami osnivali u Crnoj Gori, preko kojih su potom kupovali luksuzne nekretnine na crnogorskom primorju i na taj način prali novac.

U MANS-u navode da su braća Zadorin, osim nekretnina milionske vrijednosti, kupovali i desetine hiljada kvadrata atraktivnog zemljišta, uglavnom u Bokokotorskom zalivu.

"Naše i sumnje međunarodnih institucija su da se upravo preko trgovine i prodaje nekretnina pere novac i pokušava zametnuti trag o njegovom stvarnom porijeklu. Tako je i u ovom slučaju upumpano 15 miliona eura za promet nekretnina. Ovaj i raniji slučajevi pokazuju da je Crna Gora, naročito nakon sticanja nezavisnosti, postala krajnja destinacija za pranje novca, gdje vas niko neće pitati odakle vam novac", ističe Milovac.

Šema novčanih transakcija firme Linstead Investments Capital Limited koju su objavili "Pandora papiri - Rusija"
Šema novčanih transakcija firme Linstead Investments Capital Limited koju su objavili "Pandora papiri - Rusija"

RSE je uputio pitanje Tužilaštvu, Poreskoj upravi, kao i Upravi za sprečavanje pranja novca - da li su ispitivali višemilionske transakcije of šor kompanija i crnogorskih kompanija iza kojih navodno stoje braća Zadorin.

Do objavljivanja teksta odgovori nisu uslijedili.

Zadorini je u programu za dobijanje državljanstva po osnovu investiranja u Crnu Goru. Izostao je odgovor Vlade na pitanje RSE dokle se stiglo sa tom procedurom.

Institucije ostale nijeme

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović kaže za RSE da su brojni raniji slučajevi sumnjivih ruskih i investicija koje su dolazile iz drugih zemalja, do danas ostali nerasvijetljeni.

On za to odgovornim smatra državne institucije, u prvom redu pravosuđe.

Komnenović (na fotografiji) očekuje da se sve sumnjive investicije u opštini Tivat rasvijetle
Komnenović (na fotografiji) očekuje da se sve sumnjive investicije u opštini Tivat rasvijetle

"Kao ilustracija za to neka vama posluži i podatak da pravosuđe u proteklih godinu i po nije ništa uradilo da procesuira sedam, osam prijava za visoku korupciju koju smo podnijeli kao gradska uprava u Tivtu. Slučaj koji pominjete datira iz vremena bivše vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) kada su se ovdje odvijala brojna sumnjiva investiranja", smatra Komnenović.

DPS je na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine izgubio vlast, nakon tri decenije.

No, do promjena u pravosuđu, za koje je nova vlast tvrdila da je pod uticajem DPS-a, došlo je tek marta ove godine kada je, umjesto Milivoja Katnića za glavnog specijalnog tužioca, izabran sudija Višeg suda u Podgorici, Vladimir Novović.

"Očekujem od nove postave u Državnom tužilaštvu da, uz odgovarajuću političku podršku, sve slučajeve sumnjivih investicija u opštini Tivat rasvijetli do kraja", kaže Komnenović.

Kako su braća Zadorin 'pozajmljivali' sebi novac?

MANS navodi da je kompanija "Linstead Investments Capital Limited" sa Britanskih Djevičanskih ostrva poslužila braći Zadorin kako glavno sredstvo za ubacivanje novca u poslove sa nekretninama u Crnoj Gori.

"Pandora papiri" pokazuju da su iza te of šor kompanije bila braća Zadorin.

Prema dokumentima koje su analizirali u MANS-u, ova kompanija je u periodu od četiri godine zaključila najmanje deset ugovora o zajmu sa crnogorskim kompanijama koje su osnivala braća Zadorin.

Tako je na račune tivatskih kompanija "Sea Trade", "Sun Power" i "Mimoza Group", uplaćeno najmanje 15 miliona eura kroz ugovore o zajmu koje su te kompanije sklapale sa kompanijom "Linstead Investments Capital Limited".

Tivat (foto arhiv)
Tivat (foto arhiv)

U MANS-u ističu da je, kao formalni osnivač domaćih kompanija ispred braće Zadorin, ugovore o ovakvim zajmovima najčešće potpisivala ukrajinska državljanka Anastasija Lašmanova.

U dokumentaciji, koju je analizirao MANS, Lašmanova se pojavljuje kao pravni zastupnik Zadorina u većini poslova sa nekretninama, sve do njenog ubistva maja 2018. godine u Kotoru. Za ubistvo je na 15 godina osuđen njen tadašnji partner.

Šta su radile crnogorske institucije dok su Zadorini kupovali nekretnine?

Na osnovu onoga što piše u procurjelim dokumentima do kojih su došli međunarodni istraživački novinari, neke od crnogorskih kompanija braće Zadorin uzimale su kredite i kod crnogorskih banaka, da bi kasnije te dugove preuzimala kompanija "Linstead".

Dejan Milovac kaže da je ključno pitanje da li su crnogorske institucije provjeravale višemilionske transakcije braće Zadorin u Crnoj Gori.

Milovac: Tužilaštvo je moralo biti upoznato sa tim investicijama (avgust 2016.)
Milovac: Tužilaštvo je moralo biti upoznato sa tim investicijama (avgust 2016.)

"Ove uplate su po obimu bile dovoljno velike da upale određene alarme prije svega kod komercijalnih banaka, Uprave za sprječavanje pranja novca koja je morala registrovati sve te uplate koje su dolazile na račune komercijalnih banaka. Te ugovore su trebali da provjere i notari i sudovi koji su ovjeravali ugovore. Tužilaštvo je moralo biti upoznato sa tim investicijama", kaže Milovac.

Kao primjer investicije koja je morala proći rendgen nadležnih, Milovac navodi prodaju hotela Mimoza, čiji su vlasnici do prodaje kompaniji braće Zadorin u Crnoj Gori (Mimoza Group), bili crnogorski biznismen Veselin Barović, blizak predsjedniku države Milu Đukanoviću, koji se takođe pominje u "Pandorinim papirima", i srpski državljanin Đorđije Nicović.

Hotel je prodat za gotovo šest i po miliona eura.

U firmi "Mimoza group" trenutni vlasnici su Lilia Kail, supruga Lev Čerepova, rođaka braće Zadorin koja ima 75 posto vlasništva, i Blagoje Peković iz Tivta sa 25 posto vlasničkog kapitala.

Odakle je stizao novac koji je na ovaj način unošen u Crnu Goru?

Podaci iz "Pandorinih papira" pokazuju da je "Linstead Investments Capital Limited" braće Zadorin kapital obezbjeđivala pozajmljujući novac od drugih of šor kompanija, ali i pojedinaca.

Tako je u periodu od 2014. do 2016. godine kompanija pozajmila najmanje pet miliona eura od kompanija koje su registrovane na Belizeu, Kipru i Velikoj Britaniji. Još tri miliona američkih dolara je Zadorinima uplatio Lev Čerepov, za koga ruski istraživački mediji tvrde da ima bliske veze sa aktuelnim ministrom unutrašnjih poslova Rusije, Vladimirom Kolokocevim.

Kolokolcev i Putin, Moskva, februar 2019.
Kolokolcev i Putin, Moskva, februar 2019.

Dokumentacija o ovim poslovima, koju je analizirao MANS, pokazuje da crnogorske kompanije većinu novca koji im je uplaćen nisu vratile, već da je njihov dug prema "Linstead" preuzela treća kompanija pod nazivom Aviva Holding ltd. Iza ove firme je, takođe, stajala porodica Zadorin.

Sa druge strane, dugove "Linsteada" su preuzimale druge of šor kompanije sa Belizea koje su brzo nakon toga ugašene.

Ko su braća Zadorin?

Braća Zadorin posjeduju jednu od najvećih kompanija za uvoz i izvoz pića i luksuznih proizvoda u Rusiji, koja je takođe 2016. godine bila predmet istraživanja u okviru "Panama papira" zbog sumnje u pranje novca preko povezanih kompanija.

Bivši saradnik braće Zadorin u Rusiji, koji je tamo nelegalno stekao milione, Igor Čujan, uhapšen je 1. oktobra 2021. u Tivtu, po potjernici moskovskog Interpola, a protiv njega je u Rusiji 2018. godine pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela "davanje/primanje mita u profitnoj organizaciji".

Čujan je zajedno sa Pavelom Zadorinom bio u firmi "National Sports Foundation", koja je imala značajne koristi od uvoza duty-free alkohola i cigareta devedesetih, tokom kojih je Zadorin više puta privođen, a 1996. godine i uhapšen sa još trojicom saradnika zbog optužbi za otmicu i iznudu. Tada je uspio da izađe iz istražnog zatvora, ali slučaj nikada nije sudski okončan.

Protiv Igora Čujana (na fotografiji) u Rusiji je 2018. pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela "davanje/primanje mita u profitnoj organizaciji".
Protiv Igora Čujana (na fotografiji) u Rusiji je 2018. pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela "davanje/primanje mita u profitnoj organizaciji".

Ruska braća u programu za dobijanje crnogorskog državljanstva

Pavel i Valerij Zadorin su na osnovu investicija koje najavljuju u Crnoj Gori ušli u Vladin program za dodjelu ekonomskog državljanstva.

Naime, u decembru 2021. godine, objavljeno je da se na listi razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede nalazi i plantaža jabuka u jednom selu u Opštini Pljevlja, na sjeveru Crne Gore, koja je planirana kao investicija kompanije "Platinum distribution", sa sjedištem u Tivtu, čiji je vlasnik upravo porodica Zadorin.

U nju će, kako se tada navelo, biti uloženo najmanje tri miliona eura.

Odlazeća Vlada premijera Zdravka Krivokapića je po dolasku na vlast u avgustu 2020. godine najavljivala da će ukinuti program dodjele ekonomskog državljanstva koji je 2019. godine osmislila i realizovala prethodna Vlada Demokratske partije socijalista.

Krivokapićeva Vlada je, međutim, produžila taj program i pored više upozorenja Evropske komisije o mogućim rizicima, među kojima je i onaj u vezi sa pranjem novca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG