Dostupni linkovi

Crna Gora: Premijeru bez većine prijete konačnim rušenjem


Premijer i vicepremijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, u Podgorici 23. novembra 2020.
Premijer i vicepremijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, u Podgorici 23. novembra 2020.

Nemoguće je predvidjeti kako će se poslednja kriza crnogorske vlasti riješiti ali jedno je sigurno nikome se ne ide na izbore, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Srđan Perić, aktivista organizacije KOD komentarišući najavu vicepremijera Dritana Abazovića da će srušiti Vladu ako dođe do smjene mistra policije.

Do najnovije krize crnogorske Vlade dolazi nakon što je smjenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina od premijera Zdravka Krivokapića zatražila najjača stranka vladajuće većine Demokratski front.

Zahtjev dolazi zbog navodnog oklijevanja njih dvojice da policija razbije proteste građana i blokade puteva kako bi se omogućilo ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

I sam Krivokapić je najavio ispitivanje odgovornosti komandnog dijela bezbjedonosnih službi, tokom ustoličenja Joanikija, poručivši „da niko neće biti pošteđen".

Zahtjevu se protivi URA koja sa prosrpskim Demokratskim frontom i Demokratama ima tijesnu parlamentarnu većinu od 41 poslanika u crnogorskom parlamentu. Ministar unutrašnjih poslova može biti smijenjen u Skupštini, na prijedlog Vlade, ukoliko za to bude glasala polovina od ukupno 81 poslanika.

Iz kabineta premijera Krivokapića nijesu željeli da komentarišu najavu mogućnosti rušenja Vlade od strane potpredsjednika Abazovića zbog inicijative da se smjene čelnici sektora bezbjednosti.

“Nećemo komentarisati ništa na ovu temu dok ne bude završena analiza rezultata bezbjednosnog sektora na Cetinju. Kada budemo imali rezultate ili ako eventualno u međuvremenu dođe do promjena, bićete obaviješteni”, piše u odgovoru koji je RSE dostavljen iz Krivokapićevog kabineta.

U međuvremenu, Vlada je 10. septembra formirala komisiju koja će analizirati koordinacije sektora bezbjednosti u vezi posljednjih događanja na Cetinju. Njen rezultat znaće se, kako je saopšteno, za 15 dana.

Dan ustoličenja na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Međusobne optužbe unutar vlasti

Demokrate koje su podržavale premijera Krivokapića da se ustoličenje po svaku cijenu obavi u Cetinjskom manastiru optužile su Abazovića za “političko licemjerstvo”.

“Potpredsjednici URA danima su pozivali Crkvu da izmjesti ustoličenje, Abazović je bio protiv ustoličenja i akcije policije, a onda kada je sve prošlo dobro, krenuo u najlicemjerniju kampanju ikada, blateći i klevećući premijera i sve one koji su bili i za ustoličenje, i za akciju policije”, navedeno je u saopštenju Demokrata.

Odgovarajući Demokratama iz URA je poručeno “da ne jurišaju na ministra i direktora policije, jer je sektor bezbjednosti jedini isporučio konkretne rezultate i Crnu Goru zaista približio Evropskoj uniji".

“Pošto nemamo vremena za dječje rasprave i vokabular DPS, pozivamo kolege iz Demokrata da pokažu elementarnu ozbiljnost i odmrznu važne političke procese, kao što su u subotu naglo odmrzli svoje političko djelovanje i krenuli u gašenje požara bezolovnim benzinom”, piše u saopštenju.

Srđan Perić kaže da s obzirom na retoriku u međusobnim optužbama dvije partije vladajuće većine dogovor izgleda prilično daleko.

„Ali sa druge strane, to što su bili napadi danas ne znači da neki dogovor ne može da se sklopi za par dana. Tako da je vrlo teško predvidjati šta se zaista može desiti. A mi konstantno ulazimo u zonu kada zaista ne možemo da predvidimo šta se zaista može desiti,“ smatra Perić.

On ukazuje da na političkoj sceni u ovom trenutku imamo mnoštvo nepoznanica, zbog kontradiktornih poruka zvaničnika i lidera partija većine.

„Ljude generalno ne obavezuje riječ. To je sada ozbiljan problem kredibiliteta koji imamo na političkoj sceni, da znači da obećanje koje se dā u jednom trenutku, uz časne izuzetke, ne mora da znači da će da važi za pola godine, mjesec ili nekoliko sedmica i imamo potpuno kontradiktorne najave različitih subjekata u okviru vladajuće koalicije“, kaže Perić.

Ima li naznaka za dijalog?

Iz Socijalističke narodne partije, koja je bila na izbornoj listi oko DF pozivaju na dijalog unutar partija vladajuće većine i Vlade kako bi se riješila najnovija kriza.

„Previše smo otišli u kritikovanju i iznalaženju međusobnih grešaka i nezadovoljstava. Građani nas za to nijesu izabrali, nego da demontiramo bivši režim. Jedni bez drugih ne možemo vršiti vlast, moramo postići konsenzus. U suprotnom imamo povratak DPS što nam birači ne bi oprostili“, kazao je lider te partije Vladimir Joković za RSE.

RSE nije dobio komentar iz najjače članice parlamentarne većine Demokratskog fronta niti iz Demokratske Crne Gore.

Šef najjače opozicione Demokratske partije socijalista Danijel Živković nije želio da odgovori na pitanje: da li će podržati eventualnu smjenu Sekulovića, ukoliko premijer podnese inicijativu Skupštini.

“Nijesam čuo u premijerovom izlaganju da će on uputiti inicijativu za smjenu Parlamentu. Kada to pitanje bude na dnevnom redu imaćete precizan stav DPS. A taj stav neće zavisiti samo od organizacije na Cetinju nego od ukupnih aktivnosti koje je bezbjednosni sektor i MUP imao u prethodnom periodu”, kazao je Živković.

Da li je moguća rekonstrukcija Vlade?

Perić ne isključuje mogućnost da dođe do rekonstrukcije Vlade ili prekompozicije ali smatra da nema naznaka da će se stvari mijenjati u suštinskom smislu.

„Ako su elementarno odgovorni, neka konstituenti nove vlasti odluče šta hoće: istu, rekonstruisanu, novu Vladu, izbore... šta god. Ako neće izbore onda konačno neka rade svoj posao na najbolji mogući način, jer ovo što smo do sada dobili najbolje objašnjavaju tri litra ulja kojima se rješava nečija socijalna potreba“ , zaključio je Perić.

Vlada Crne Gore je početkom avgusta ove godine zbog poskupljenja životnih namirnica dodijelila po tri litra ulja socijalno ugroženim kategorijama.

Podsjećajući da vladine politike treba da obezbijede bolji život a skupštinske odluke vladavinu prava Perić se pita da li mi razumijemo oko čega mi pravimo nacionalnu dramu:

"Da li smo zaboravili što je svrha politike i pristajemo na ovoliku količinu neodgovornosti?"

Vladu su 4. decembra prošle godine u Skupštini Crne Gore podržali poslanici prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i URA. Te tri partije su predvodile liste koje su na avgustovskim izborima prošle godine osvojile vlast i nakon tri decenije poslale DPS u opoziciju. Krivokapić je na predlog SPC izabran za premijera, glasovima 41 poslanika ove tri koalicione liste, od ukupno 81 koliko ima crnogorski parlament.

XS
SM
MD
LG